Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Er dit brænde tørt nok?

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Det kan være decideret livsfarligt at fyre med brænde, der ikke har tørret længe nok. Det våde brænde udvikler nemlig giftig røg, som i værste fald sætter sig som brandfarlig løbesod i din skorsten, og hvis du er uheldig, ender du på sigt med en skorstensbrand. Men det er let at undgå problemer. Her får du 3 smarte metoder til at finde ud af, om dit brænde er tørt nok til brændeovnen.

brænde

Brænde bør have en fugtighed under 18 procent, inden du fyrer op med det. Og da et træ består af i omegnen af 50 procent vand, skal det altså tørre længe, inden du må bruge det.

Men der er faktisk stor forskel på, hvor længe de forskellige træsorter skal tørre. Kløver og stabler du eksempelvis et nyfældet fyrretræ, skal det som minimum tørre et halvt år henover sommeren, mens mere massive træer som eg, bøg og ask, skal tørre i helt op til halvandet år, før du må putte det i brændeovnen.

Men det kan være svært, endsige umuligt, at se, hvor fugtigt et stykke brænde er med det blotte øje, og derfor skal du kende disse tre tricks, som hurtigt hjælper dig med at anslå fugtigheden.

1. Fugtmåler

Den mest præcise måde at anslå et stykke brændes fugtighed på, er ganske simpelt ved at måle det med en elektronisk fugtmåler. Fugtmålere bruges også til at måle fugt i træværk, inden det behandles med træbeskyttelse, og fås fra 80 kroner.

Læs også: 14 tips: Få mere ud af dit brænde

2. Lyd

Slå to stykker brænde sammen og lyt! Bliver lyden opslugt af træet og er dyb og rumlende, er brændet stadig for vådt. Men får du en skarp og distinkt slag-lyd er det knastørt!

3. Sæbeskum

En af de mere underholdende metoder til at undersøge om brændet er tørt nok, er ved at smøre lidt opvaskemiddel på den ene ende af brændet og puste alt, hvad du kan i den anden.

Tørt brænde leder nemlig luften lige igennem sig, og derfor vil du kunne blæse sæbeskumsbobler gennem tørt brænde.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage