3 tips: Tjek om dit brænde er tørt!

"Vådt" træ udvikler giftig sod og brænder generelt dårligt. Heldigvis er det nemt at tjekke fugtigheden i dit brænde, så du er sikker på, at det er klar til brændeovnen.

Det kan være decideret farligt at fyre med brænde, der ikke har tørret længe nok. Det våde brænde udvikler nemlig giftig røg, som i værste fald sætter sig som brandfarlig løbesod i din skorsten, og hvis du er uheldig, ender du på sigt med en skorstensbrand.

Fugtighed i brænde

Brænde bør have en fugtighed under 18 procent, inden du fyrer op med det. Og da et træ består af i omegnen af 50 procent vand, skal det altså tørre længe, inden du må bruge det.

Men der er faktisk stor forskel på, hvor længe de forskellige træsorter skal tørre. Kløver og stabler du eksempelvis et nyfældet fyrretræ, skal det som minimum tørre et halvt år henover sommeren, mens mere massive træer som eg, bøg og ask, skal tørre i helt op til halvandet år, før du må putte det i brændeovnen.

Men det kan være svært, endsige umuligt, at se, hvor fugtigt et stykke brænde er med det blotte øje, og derfor skal du kende disse tre tricks, som hurtigt hjælper dig med at anslå fugtigheden.

LÆS OGSÅ: Hvilket brænde er bedst?

Her får du 3 smarte tricks til at tjekke fugtighed i brænde

1. Fugtmåler

Den mest præcise måde at anslå brænde fugtighed i et stykke træ på, er ganske simpelt ved at måle det med en elektronisk fugtmåler. Fugtmålere bruges også til at måle fugt i træværk, inden det behandles med træbeskyttelse, og fås fra 80 kroner.

Læs også: 14 tips: Få mere ud af dit brænde

2. Lyd

Slå to stykker brænde sammen og lyt! Bliver lyden opslugt af træet og er dyb og rumlende, er brændet stadig for vådt. Men får du en skarp og distinkt slag-lyd har du tørt brænde!

3. Sæbeskum

En af de mere underholdende metoder til at undersøge fugtighed i brænde, er ved at smøre lidt opvaskemiddel på den ene ende af brændet og puste alt, hvad du kan i den anden.

Tørt brænde leder nemlig luften lige igennem sig, og derfor vil du kunne blæse sæbeskumsbobler gennem tørt brænde.

LÆS OGSÅ: 5 tips til korrekt fyring i brændeovn

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Brændeovn