Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvilken slags træ skal vi fyre med?

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Problem

Vi har for nylig købt hus med en brændeovn, som vi glæder os til varmen fra. Men vores erfaringer med brændeovne er få. Hvilken slags brændsel er bedst?

Løsning

Det er faktisk ikke så let at svare på. Det “bedste” brænde kan være det, der er tilgængeligt eller gratis fra et fældet træ i haven. Skal I ud at købe brænde, er der næppe tvivl om, at de tunge sorter af løvtræ, især bøg, er det brændsel, som ser pænest ud i brændekurven, og som også brænder mest roligt.

Birk og ask er også fint brænde, men fylder lidt mere end bøg og eg (fordi det vejer mindre). Nåletræ fylder endnu mere, brænder hurtigere og er nemt at få ild i, men gran sprutter under forbrændingen pga. sine harpikslommer. Det har dog mindre betydning i en lukket ovn end i en åben pejs.

Den varmeenergi, der kommer ud af forbrændingen af træ, er nogenlunde ens mellem de forskellige sorter, hvis der regnes i vægt. Dvs. at et kilo bøg og et kilo gran giver lige megen varme. Det er vigtigt at vide, når der sammenlignes priser.

Foruden det naturlige, kløvede træ findes der en del forskellige træbriketter, som er presset af smuld og spåner fra træproduktion. De er måske ikke så kønne at se på, men de giver mest energi for pengene og er lette at håndtere og stable.

Læs mere om brændeovne her.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Spørg Os: Hvilken slags træ skal vi fyre med?
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage