Problem

Vi har for nylig købt hus med en brændeovn, som vi glæder os til varmen fra. Men vores erfaringer med brændeovne er få. Hvilken slags brændsel er bedst?

Løsning

Det er faktisk ikke så let at svare på. Det “bedste” brænde kan være det, der er tilgængeligt eller gratis fra et fældet træ i haven. Skal I ud at købe brænde, er der næppe tvivl om, at de tunge sorter af løvtræ, især bøg, er det brændsel, som ser pænest ud i brændekurven, og som også brænder mest roligt.

Birk og ask er også fint brænde, men fylder lidt mere end bøg og eg (fordi det vejer mindre). Nåletræ fylder endnu mere, brænder hurtigere og er nemt at få ild i, men gran sprutter under forbrændingen pga. sine harpikslommer. Det har dog mindre betydning i en lukket ovn end i en åben pejs.

Den varmeenergi, der kommer ud af forbrændingen af træ, er nogenlunde ens mellem de forskellige sorter, hvis der regnes i vægt. Dvs. at et kilo bøg og et kilo gran giver lige megen varme. Det er vigtigt at vide, når der sammenlignes priser.

Foruden det naturlige, kløvede træ findes der en del forskellige træbriketter, som er presset af smuld og spåner fra træproduktion. De er måske ikke så kønne at se på, men de giver mest energi for pengene og er lette at håndtere og stable.

Læs mere om brændeovne her.