Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad skal du vælge: Elektrisk eller vandbåren gulvvarme?

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Gulvvarme giver dig fuld frihed til at indrette dit hus uden radiatorer. Det er nemt at lægge den elektriske variant, men i drift er den vandbårne løsning billigst. Vi gennemgår fordele og ulemper ved de to typer gulvvarme her.

Hvilken gulvarme skal du vælge: Vand- eller elvarme?

Der er store fordele ved at lægge gulvvarme i huset. Men skal du varme gulvet op med vand eller el?

Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Gulvvarme er for mange mennesker den ultimative måde at få huset varmet op på, og fordelene er virkelig også store.

Du har frihed til at indrette huset efter dit eget hoved, fordi du ikke skal finde plads til ledninger, rør og varmeapparater inde i rummet. Gulvvarmen vil normalt også sikre dig lavere udgifter til opvarmning, fordi varmen bliver jævnt fordelt i hele rummet, fordi du får mindre træk i stuerne, og fordi vi har det fint med en lidt lavere temperatur i vores stuer, bare fødderne ikke er kolde.

Gulvvarmens svage side er, at det typisk tager længere tid for et rum at blive varmet op på denne måde end af fx radiatorer eller varmepumpe.

Elvarmen er dyrest i længden

Både ved nybyggeri og ved renovering kan du meget ofte etablere gulvvarme og på den måde slippe af med både varmeapparater og synlige rør.

Det indlysende første spørgsmål vil altid være, om du foretrækker at varme gulvet op med varmt vand, der føres rundt i gulvet gennem slanger, eller med elektriske varmekabler.

Da det med dagens energipriser i Danmark typisk vil være tre gange dyrere at varme op med strøm end med en vandbåren løsning, burde svaret umiddelbart altid være vand.

Det er til gengæld næsten altid billigere og enklere at etablere elgulvvarme. Og så fylder det mindre i højden.

Varme rum eller lune fliser

Men dit valg afhænger også af, hvor meget energi du regner med at skulle fyre af på gulvvarme.

Skal hele huset eller et større rum varmes op af gulvet, er driftsudgiften afgørende. Mange kvadratmeter gulv kræver mange gulvvarmemåtter eller slanger, og så bør du som hovedregel gå efter vand, hvis der er praktisk mulighed for det.

Men hvis dine planer mere handler om blot at gøre fliserne i det lille badeværelse lune at træde ind på, så skal du måske gå efter strømmen. For hvis du kun skal lægge varme i det ene gulv, er det kompliceret og dyrt at etablere et helt gulvvarmesystem. Og så har elektrisk gulvvarme den store fordel, at du kan tænde for varmen, uden at du skal have gang i hele centralvarmeanlægget, som måske er slukket om sommeren.

Faktisk er fordelen ved den form for lokal varme så oplagt, at den i dag gerne indbygges i vandbårne gulvvarmeanlæg som en ekstra mulighed uden for fyringssæsonen. Så får du det bedste fra begge løsninger på én gang.

4 varianter

Uanset om du har et støbt gulv eller en konstruktion på bjælker eller strøer, kan du lægge gulvvarme. I begge tilfælde er udfordringen at isolere neden for varmen, så du ikke spilder krudt på at varme kælderen eller klippe­ grunden op. Og så skal varmen fordeles så jævnt som muligt i gulvet, så gulvet ikke har “kolde striber”.

1

Vand i betondæk

Slangen fører det varme vand rundt i en solid betonplade. Da betonen fordeler varmen effektivt, kan slan­ gen lægges med forholdsvis stor afstand. Til gengæld er det en træg varmekilde, da hele den tunge plade skal varmes op (eller køles af), før virkningen mærkes i rummet. Oven på betondækket kan du klæbe fliser eller parket stave eller lægge et svømmende trægulv.

Betonlaget skal varmes op, før du får glæde af varmen. Til gengæld bliver varmen jævnt fordelt.

2

Vand i trækonstruktion

Her lægges slangerne i et lag for sig selv, oftest enten adskilt af brædder i passende tykkelse eller trykket ned i rillede spånplader, og oven på dette lag lægger du så et svømmende trægulv, for eksempel et lamineret klikgulv. Da træ leder varmen langt dårligere end beton, kræver denne opbygning, at slangerne lægges ned i tynde aluminiumsplader, der er formet, så de klem­ mer sammen om varmeslangen og fordeler varmen ud til siderne.

Aluminiumspladerne sørger for at fordele varmen under trægulvet.

3

Varmekabel i støbt konstruktion

Kablerne støbes fast i et tyndt lag gulvspartelmasse, inden du lægger gulvbelægning på. En oplagt variant er at støbe kablerne fast på en isolerende plade, som er solid nok til at bære gulvet, så du ikke skal varme et tykt lag beton op sammen med gulvet. Konstruktionen kan også bruges under et klinkegulv.

Varmekablerne er støbt fast i et lag spartelmasse.

4

Varmekabel på let konstruktion

Den letteste måde at etablere gulvvarme på et eksisterende trægulv på er denne løsning, hvor varmekabler i en sandwich af aluminium lægges mellem det gamle gulv og et nyt svømmende trægulv, fx et lamineret klikgulv. Mellem det gamle gulv og varmemåtten lægges et beskyttende og isolerende skumlag på mindst 3 mm, så konstruktionen hæver kun gulvhøjden knap 5 mm plus det nye klikgulvs højde.

Aluminiumsmåtten ligger direkte under trægulvet og fordeler varmen jævnt.

Vandgulvvarmens elementer

Varmen skal føres ind i gulvet, den skal fordeles jævnt i gulvet - og ikke mindst skal der være styr på, hvor meget varme gulvet skal have.

Du kan grundlæggende varme dit gulv op med enten varmt vand eller med strøm.

De vandbårne løsninger henter varmen via et centralt anlæg, som kan drives af alt fra pillefyr og naturgas til varmepumper og fjernvarme. De elektriske systemer skal bare sluttes til en strømkilde.

I begge tilfælde skal temperaturen styres via en rumtermostat, som du kender det fra radiatorer.

Men en rumføler på væggen er sjældent nok. Dels skal varmen fordeles jævnt, og dels er især de indstøbte vandbårne systemer så træge, at systemet også bør tage hensyn til udetemperaturen, så de kan skrue op og ned for varmen, allerede inden temperaturskiftet slår igennem inden døre.

I dag taler de fleste systemer sammen trådløst - og de smarteste kan du også kontakte med din mobil.

Det må du selv

Hvis du har centralvarmeanlæg i form af fx gasfyr eller pilleovn, må du selv stå for alt andet end selve tilslutningen af vandet og styringsenheden. Regn med 4-600 kr. pr. kvadratmeter alt efter forholdene.

Her får du overblik over den vandbårne gulvvarmes mange elementer.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Elektrisk gulvvarme

Elgulvvarmemåtterne kan enten klæbes fast under gulvet eller lægges som måtter direkte under gulvbrædderne.

Den mest almindelige og bedst kendte form for gulvvarme er måtten, hvor gulvvarmeslangerne er gjort fast til et net, der blot rulles ud på undergulvet. Her kan det fx klæbes fast i en spartelmasse eller i fliseklæberen, hvis der skal lægges fliser.

Gulvmåtten købes i den størrelse og med den effekt, du har brug for. Prisen er typisk 300-500 kroner pr. kvadratmeter ekskl. termostat.

Hvis du vil lægge gulvvarme under et parketgulv, er denne løsning oplagt: Varmeslangerne er lagt ind i en sandwich af aluminiumsfolie, der fordeler varmen jævnt. Den lægges blot på en tynd reflflektorplade, som holder på varmen. Hele konstruktionen fylder ikke mere end 5-8 mm. Denne løsning koster typisk mellem 400 og 800 kroner pr. kvadratmeter, afhængigt af hvor stor effekt du ønsker.

Sådan lægger du elgulvvarme

Det er ret simpelt at lægge elgulvvarmemåtter, fx på et badeværelse. Måtterne med varmeslanger er lige til at rulle ud, klippe til og forbinde (hvis én måtte ikke rækker).

1

Klæb temperaturføleren fast. Den skal ligge mellem varmetrådene.

2

Læg nettet ud, og hæld spartel over. Måtterne er klippet til (klip ikke i varmeslangerne!).

3

Jævn spartelmassen ud. Når den er tør, kan du lægge fliser eller gulv på.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage