4 varianter
Uanset om du har et støbt gulv eller en konstruktion på bjælker eller strøer, kan du lægge gulvvarme. I begge tilfælde er udfordringen at isolere neden for varmen, så du ikke spilder krudt på at varme kælderen eller klippe grunden op. Og så skal varmen fordeles så jævnt som muligt i gulvet, så gulvet ikke har “kolde striber”.
Vand i betondæk
Slangen fører det varme vand rundt i en solid betonplade. Da betonen fordeler varmen effektivt, kan slan gen lægges med forholdsvis stor afstand. Til gengæld er det en træg varmekilde, da hele den tunge plade skal varmes op (eller køles af), før virkningen mærkes i rummet. Oven på betondækket kan du klæbe fliser eller parket stave eller lægge et svømmende trægulv.
Betonlaget skal varmes op, før du får glæde af varmen. Til gengæld bliver varmen jævnt fordelt.
Vand i trækonstruktion
Her lægges slangerne i et lag for sig selv, oftest enten adskilt af brædder i passende tykkelse eller trykket ned i rillede spånplader, og oven på dette lag lægger du så et svømmende trægulv, for eksempel et lamineret klikgulv. Da træ leder varmen langt dårligere end beton, kræver denne opbygning, at slangerne lægges ned i tynde aluminiumsplader, der er formet, så de klem mer sammen om varmeslangen og fordeler varmen ud til siderne.
Aluminiumspladerne sørger for at fordele varmen under trægulvet.
Varmekabel i støbt konstruktion
Kablerne støbes fast i et tyndt lag gulvspartelmasse, inden du lægger gulvbelægning på. En oplagt variant er at støbe kablerne fast på en isolerende plade, som er solid nok til at bære gulvet, så du ikke skal varme et tykt lag beton op sammen med gulvet. Konstruktionen kan også bruges under et klinkegulv.
Varmekablerne er støbt fast i et lag spartelmasse.
Varmekabel på let konstruktion
Den letteste måde at etablere gulvvarme på et eksisterende trægulv på er denne løsning, hvor varmekabler i en sandwich af aluminium lægges mellem det gamle gulv og et nyt svømmende trægulv, fx et lamineret klikgulv. Mellem det gamle gulv og varmemåtten lægges et beskyttende og isolerende skumlag på mindst 3 mm, så konstruktionen hæver kun gulvhøjden knap 5 mm plus det nye klikgulvs højde.
Aluminiumsmåtten ligger direkte under trægulvet og fordeler varmen jævnt.
Vandgulvvarmens elementer
Her får du overblik over den vandbårne gulvvarmes mange elementer.

Elektrisk gulvvarme
Elgulvvarmemåtterne kan enten klæbes fast under gulvet eller lægges som måtter direkte under gulvbrædderne.
Den mest almindelige og bedst kendte form for gulvvarme er måtten, hvor gulvvarmeslangerne er gjort fast til et net, der blot rulles ud på undergulvet. Her kan det fx klæbes fast i en spartelmasse eller i fliseklæberen, hvis der skal lægges fliser.
Gulvmåtten købes i den størrelse og med den effekt, du har brug for. Prisen er typisk 300-500 kroner pr. kvadratmeter ekskl. termostat.
Hvis du vil lægge gulvvarme under et parketgulv, er denne løsning oplagt: Varmeslangerne er lagt ind i en sandwich af aluminiumsfolie, der fordeler varmen jævnt. Den lægges blot på en tynd reflflektorplade, som holder på varmen. Hele konstruktionen fylder ikke mere end 5-8 mm. Denne løsning koster typisk mellem 400 og 800 kroner pr. kvadratmeter, afhængigt af hvor stor effekt du ønsker.
Sådan lægger du elgulvvarme
Det er ret simpelt at lægge elgulvvarmemåtter, fx på et badeværelse. Måtterne med varmeslanger er lige til at rulle ud, klippe til og forbinde (hvis én måtte ikke rækker).

Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.


