4 muligheder: Sådan får du tynd gulvvarme

Du kan i dag klemme gulvvarme ind i så tynde lag, at det færdige gulv knap hæves. Og både vand og strøm i tynde lag kan varme gulve op i lette konstruktioner.

Kan du hæve dit gulv bare en enkelt centimeter ekstra, så kan du også få plads til at varme det op. Og har du nogle få millimeter mere at lege med, så kan du frit vælge mellem at varme op med el eller det normalt mere økonomiske vand.

Det er oven i købet arbejde, som du selv kan stå for størstedelen af, selv om du skal have fagfolk til at koble tingene på varmekilden.

De tynde gulvvarmesystemer kræver, at kabler og slanger ligger langt tættere end slanger i et tykt betongulv, til gengæld kan de hurtigt tilpasses skiftende behov – og de kan ligge på lette trækonstruktioner.

4 slags gulvvarme på få millimeter

  1. Elektriske kabler i tætte slyngninger
  2. Støb slangen ned i gulvspartelmassen
  3. Lynhurtige løsninger med selvklæbende plast
  4. Fræs selv slangen ned i plader af isoleringsskum

LÆS OGSÅ: Sådan etablerer du gulvvarme under trægulvet

1. Elektriske kabler i tætte slyngninger

Selv om de vandbårne systemer er kommet ned i meget tynde udgaver, kan de elektriske varmekabler stadig klemmes ind på den mindste plads.

Bare én centimeter ekstra i højden koster det fx at støbe elkablerne fra Devi ned i et lag gulvspartelmasse, inden du lægger fliser eller trægulv ovenpå. Det giver ikke meget materiale til at fordele varmen, men det tager måtterne højde for ved at have kablerne til at løbe i tætte slyngninger.

Det er dyrere at varme op med strøm end med vand, såelvarmen lægges typisk som komfortvarme, altså som et tilskud til anden opvarmning af huset.

Reglerne for, hvad du selv må lave, afhænger af systemet. Som minimum skal elektrikeren måle hele systemet grundigt igennem, før og efter at kablet dækkes af spartelmasse.

Tynd gulvvarme: Kabler dækkes af spartelmasse

Måtterne med varmekabler klæbes direkte på undergulvet og dækkes af spartelmasse – det koster kun 10 mm ekstra højde.

2. Støb slangen ned i gulvspartelmassen

Den 8 mm tykke slange i Thermotecs Minifloor 8-system er oplagt at støbe ind i et tyndt lag gulvspartelmasse, som du klæber fliser ovenpå, hvis du ønsker et tyndt gulv.

Sømmer du som her slangen fast på en spånplade, før den dækkes af spartelmassen, opnår du et vandvarmet flisegulv med meget lav vægt og højde:Spartelmassen er så sej, at den bare behøver at være 16 mm tyk for at bære. Når klæber og fliser følger efter, bliver varmen fordelt jævnt, blot slangens snoninger lægges med en afstand på cirka 10 cm.

Systemet er til mindre rum, især som tilskud til en generel opvarmning, og om sommeren kan vandet varmes op med en indbygget elpatron, så du stadig får et lunt gulv at gå på.

Tynd gulvvarme: Slange sømmes fast

Varmeslangen er 8 mm tyk og lægges tæt, så varmen bliver jævnt fordelt i den tynde konstruktion.

3. Lynhurtige løsninger med selvklæbende plast

Nogle af de moderne vandvarmesystemer sparer ikke bare på pladsen, de sparer også på tiden. De knoppede plastplader fra Uponor er lynhurtige at trykke 10 mm tykke slanger på plads i.

Når du har dækket dem med den tilhørende gulvspartelmasse og arbejdet den tæt ned omkring slanger og plader, kan du få timer senere klæbe fliser på.

Plader, slanger og spartelmasse har en samlet højde på bare 15 mm, så kommer fliser eller anden belægning oveni.

Tynd gulvvarme: Lynhurtige løsninger med selvklæbende plast

De selvklæbende plastplader klippes til og trykkes fast, og slangen lægges med en afstand på 5, 10 eller 15 cm.

4. Fræs selv slangen ned i plader af isoleringsskum

Du kan selv fræse riller til en varmeslange i de kompakte byggeplader fra Wedi, som består af et meget fast isolerende materiale forstærket med et tyndt lag cement og glasfiber på begge sider. Sæt et notfræsejern så tykt som varmeslangen i overfræseren, så kan du selv fræse spor direkte i pladen, trykke slangen på plads og gå videre med fx fliser.

Polystyrenskummet i Wedi-pladen fordeler ikke varmen, tværtimod. Da der heller ikke er varmefordelingsplader af metal som ved gulvvarme i trækonstruktioner, kræver det en varmeledende overflade som fliseklæber og fliser at fordele varmen, og slangen skal ligge i ret tæt samlede baner.

Tynd gulvvarme: Du kan selv fræse riller

Der findes mange slags plader med færdige spor til varmeslanger, men du kan også selv fræse rillerne.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gulvvarme