Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det er surt slid ...

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

... at bygge ny terrasse. MEN det giver god mening at knokle et par dage for at få en skøn terrasse, hvor udelivet kan nydes år efter år.

Intro

Når belønningen er at kunne nyde livet på den skønneste terrasse med læ og aftensol, giver det god mening at knokle et par dage. Men det er også nødvendigt, når der ikke kan komme maskiner ind i haven til at gøre det hårde arbejde, der skal til, for at få realiseret drømmeprojektet om den nye terrasse.

I denne artikel viser vi, hvordan du - uden brug af motordrevent muskelkraft - kan forvandle et tilgroet bed til den skønneste terrasse.

LÆS OGSÅ: Herregårdssten: En sten - 1.000 muligheder

Men det er ikke et arbejde, du kommer sovende til:

• Masser af rødder skal fjernes.
• Knap 7 ton jord skal graves op og fjernes.
• 7,5 ton grus skal køres ind.
• Knap 2 ton sten skal køres ind og lægges (vi bruger Holmegaardsten).
• En masse sten langs kanterne skal skæres til.

LÆS OGSÅ: 3-2-1: Sådan renser du effektivt dine havefliser

Men det er det hele værd!

God arbejdslyst!

LÆS OGSÅ: I krig mod flisepest

Vejledning

Fjern jord og rødder

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Der er lang vej, inden vi kan komme i gang med at lægge sten i det tilgroede bed ved huset. Og der er ingen hjælp at hente fra motordrevet muskelkraft, for der kan ikke komme maskiner ind i haven, så vi må selv i gang med at fjerne buske og rødder. Bagefter skal der graves jord op, som skal køres væk, så der kan laves et nyt underlag til den terrasse, vi gerne vil lægge.

Der skal graves ned i ca. 30 cm’s dybde til en terrasse som den, vi lægger her. Sæt pæle op omkring det areal, hvor der skal lægges sten, allerede nu, så du let kan tjekke, at du får fjernet jord nok - og at underlaget er nogenlunde plant.

1

Et virvar af småbuske! Så galt kan det gå, når et bed får lov til at vokse ud af kontrol. Det havde været planen at gøre noget længe, derfor fik bedet lov at stå hen.

2

Vi knokler på med spade og greb. Og faktisk også den elektriske hækklipper. Den er ideel til at fj erne det meste af beplantningen over jorden, så det er lettere at komme til at grave.

3

De genstridige rødder vippes op. Hvis der er rødder, der er svære at få op, kan du bruge en lang lægte. Skub den langt ind under rødderne, og læg et par sten under, så du kan presse lægten ned mod dem og vippe rødderne op.

4

Bedet er endelig ryddet for beplantning. Der er en masse grene og rødder, der skal køres væk, inden vi kan begynde at fjerne jorden.

5

Så skal der graves og fj ernes en masse jord. Det øverste lag skal væk på hele arealet - i ca. 30 cm’s dybde - så der er plads til stabilgrus, læggegrus og sten.

6

Sæt pæle i jorden omkring terrassen, og tjek, hvor meget jord du har fj ernet. Tjek også, at du har fået fjernet lige meget jord over det hele, så underlaget er så jævnt som muligt. Det gør det lettere for dig, når du skal fordele stabilgruset.

Gør underlaget klar

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det nye underlag bygges op først med et 15 cm tykt lag stabilgrus, som komprimeres med en pladevibrator. Det er den eneste større maskine, der bliver brugt til projektet her, men den er nødvendig for at sikre, at underlaget bliver stampet så hårdt som muligt.

Oven på det stampede stabilgrus fordeles et lag afretningsgrus på ca. 10 cm. Der skal være rigeligt, så der er plads til at trække gruset af, så underlaget er helt lige, inden stenene lægges, og passer i niveau med de sten, terrassen skal støde op til. Sørg for at lave et fald, så vandet bliver ledt væk fra huset.

1

Fyld stabilgrus oven på jorden. Laget skal være 15 cm tykt og fordeles så jævnt som muligt.

2

Underlaget stampes grundigt med en pladevibrator, så det er så komprimeret som muligt, og så stenene ikke risikerer at sætte sig. Kør et par gange på kryds og tværs.

3

Fyld afretningsgrus oven på. Laget skal være ca. 10 cm tykt og fordeles så jævnt som muligt. Der skal være rigeligt med grus, så der er plads til at trække det af i det rigtige niveau. Kør så et par ture med pladevibratoren igen.

4

Mærk op, hvor højt stenene skal gå op. Her skal den nye terrasse ligge niveau med en eksisterende belægning, så det er her, vi måler ud fra. Med et mærke på pælene er det let at måle op, hvor meget grus der skal trækkes af.

5

Lav evt. en prøveoplægning. Det er hurtigt gjort og sikrer dig, at du ved præcist, i hvilket niveau stenene skal ligge. Læg stenen på en dynge grus, og bank den ned i det rette niveau. Så kan du tjekke i forhold til stenen, når du spænder snor ud.

6

Lav et fald på underlaget. Det er vigtigt, så vandet kan løbe væk fra huset. Spænd murersnor ud mellem pælene. Faldet laver du ved at sænke snoren i den ene ende, så belægningen skråner lidt. Et fald på 1-2 cm pr. m er fint.

7

Læg ledere ned i gruset, som du kan rette af efter. Her bruges jernrør, som graves ned i en dybde, der svarer til det niveau, fliserne skal ligge i. Når du flytter rørene, fylder du blot rillerne med grus og klapper dem til med en skovl.

8

Træk gruset af med en retskinne eller et langt lige bræt efter de snore, du har spændt ud. Det overskydende grus fj ernes, når det hober sig for meget op. Her rettes underlaget af i flere omgange.

Læg stenene

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Så skal vi i gang med at lægge sten - endelig kan den sjove del af projektet begynde. Vi lægger stenene helt traditionelt - forskudt i forhold til hinanden - i det, der i fagsprog kaldes halvforbandt. Det sikrer, at stenene kommer til at ligge stabilt og ikke skrider så let.

Det er nemmest at lægge alle de hele sten først og vente til sidst med skærearbejdet af de sten, der mangler i hullerne ved kanten. Hvis du ikke er så heldig at have kanter i siderne, som terrassen støder op til, skal du sørge for at lave kantsikring omkring din terrasse, så stenene ikke skrider. Du kan evt. læse mere om kantsikring på www.goerdetselv.dk.

1

Stenene lægges. Lav først en kant hele vejen rundt, og læg så de øvrige sten forskudt i forhold til hinanden - i såkaldt halvforbandt. Det er hurtigt at lægge stenene, når underlaget er rettet af.

2

Tjek jævnligt, at rækkerne ligger lige ved at lægge en retskinne langs den yderste række. Du kan evt. også bruge et langt lige bræt.

3

Ret stenene op, hvis de ikke ligger lige. Du kan rette evt. skævheder op ved at vride stenene lidt med en skovl.

4

Så skal resten af underlaget rettes af. Det er smart ikke at rette hele stykket af på én gang, da du kommer til at gå meget på underlaget. Så del stykket op i to bidder, og ret først den ene del af, og læg sten her. Gør det samme med resten.

5

Til sidst skæres stenene til ved kanterne. Læg først alle de hele sten, og skær så alle stenene til hullerne ved kanterne til på én gang. Det er lettest med en fliseskærer, men en vinkelsliber kan også bruges. Fyld så fugerne med fugesand.

Materialer

• Holmegaardsten
• Stabilgrus
• Afretningsgrus
• Fugesand
• Murersnor

Specialværktøj

• Pladevibrator, 80 kg
• Fliseskærer
• Retskinne (eller langt, lige bræt)

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Datasikkerhedshændelse hos Bonnier Publications
Vi har beklageligvis identificeret, at en person har skaffet sig uautoriseret adgang til et af vores systemer. Som konsekvens heraf kan nogle brugeres login-oplysninger potentielt være blevet delt. Efter vores bedste viden er dette ikke tilfældet, men for en sikkerheds skyld har vi valgt at nulstille disse brugeres passwords i vores system.

Hvad skal du gøre?
Hvis du ikke længere kan logge ind med dit sædvanlige brugernavn og adgangskode, skal du oprette et nyt password ved at klikke på ‘Glemt password’.

Læs vores guide til at lave en sikker adgangskode her.

Hvad har vi allerede gjort?
Den uautoriserede adgang er blevet indberettet til Datatilsynet. Vi har taget alle forholdsregler og i samarbejde med relevante sikkerhedseksperter arbejder vi på højtryk for, at en lignende situation ikke sker igen.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på [email protected].

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Det er surt slid ...
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Datasikkerhedshændelse hos Bonnier Publications
Vi har beklageligvis identificeret, at en person har skaffet sig uautoriseret adgang til et af vores systemer. Som konsekvens heraf kan nogle brugeres login-oplysninger potentielt være blevet delt. Efter vores bedste viden er dette ikke tilfældet, men for en sikkerheds skyld har vi valgt at nulstille disse brugeres passwords i vores system.

Hvad skal du gøre?
Hvis du ikke længere kan logge ind med dit sædvanlige brugernavn og adgangskode, skal du oprette et nyt password ved at klikke på ‘Glemt password’.

Læs vores guide til at lave en sikker adgangskode her.

Hvad har vi allerede gjort?
Den uautoriserede adgang er blevet indberettet til Datatilsynet. Vi har taget alle forholdsregler og i samarbejde med relevante sikkerhedseksperter arbejder vi på højtryk for, at en lignende situation ikke sker igen.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på [email protected].

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage