1. Kend det underlag du skal bore i
Når du skal hænge noget op på en væg, er det vigtigt at vide, hvad den er lavet af, så du kan vælge den rigtige plug. Borer du et lille hul med et 5-6 mm bor langt ind i væggen, kan borestøvet afsløre materialet.
Gipsstøv er hvidt og klæbende, letbeton og beton gråt og grovkornet, mursten er typisk rødligt og smitter af.
LÆS OGSÅ: Hvilken rawplug skal jeg vælge?
2. Tjek om vaterpasset måler nøjagtigt
Et vaterpas kan blive upræcist, hvis det fx har stået ude i frostvejr, eller du har tabt det. Måler du op med et vaterpas, der er unøjagtigt, bliver resultatet derefter.
Du kan tjekke, om det måler nøjagtigt, ved at afsætte to streger i hver ende, når libellerne sidder præcist i midten. Vend det så om, og tjek, om det stadig er i vater ved de to streger. Hvis ikke, skal du købe dig et nyt.
LÆS OGSÅ: En linjelaser får tingene i vater
3. Undgå at boret glider
Hvis du skal bore i en væg, der er glat, kan boret let komme til at skride til højre – den retning, som boret roterer.
Det kan du undgå ved at bore forsigtigt og starte med et lille bor, typisk 3 mm, uden at trykke særlig hårdt. Boret skal kun lige have fat. Derefter skifter du til et større bor, fx 6-8 mm, som passer til den plug, du har valgt.
4. VVS’eren borer skråt når vasken er tung
En vask er tung og kan komme til at “hænge”, hvis du ikke tager dine forholdsregler, som VVS’eren gør.
Han borer hullerne til de lange gevindstænger en lille smule på skrå ind i væggen, lidt nedad, så vasken bliver presset en anelse opad fra starten.
5. Smart hylde sidder i fugen
Murer du hylden i brusenichen direkte ind i fugen, undgår du at bore, og du risikerer ikke at ødelægge vådrumsmembranen. Sætter du nye fliser op, undlader du at fuge der, hvor hylden skal sidde.
Placér den oven på fliserne, og sæt den i spænd med et par plastbrikker, mens du fuger med en sanitetsfuge. I en eksisterende bruser kan du fjerne fugen med en multicutter med diamantklinge, sætte den op og fuge på ny.
6. Lim ting op i badet
På badeværelset er det oplagt at lime mindre ting op, som fx kroge og spejle. Især hvis du har fliser på væggen, der kan være svære at bore i, fordi de er hårde og glatte. Du risikerer heller ikke at ødelægge vådrumsmembranen, og du sparer tid.
7. Epoxy binder på det meste
Hvis du skal sætte tunge ting op, kan du bruge epoxylim, der er ekstremt stærkt og binder på stort set alt. Det er en tokomponentlim, som først hærder, når de to masser blandes sammen. Og så sidder tingene fast!
LÆS OGSÅ: Sådan bruger du epoxylim
8. Tip beslaget så lågen ikke hænger
Vil du undgå, at havelågen kommer til at “hænge”, skal du vippe dens beslag en smule bagover, når du skruer det fast. Det modvirker det træk, der er nedefter, så lågen sidder perfekt. Også efter et par år.
9. Plasticbrik redder reol på skæv væg
Skal du sætte en reol op på skinner, er det vigtigt, at skinnen sidder helt lige. Med plastbrikker, der fås i tykkelser fra 1 til 5 mm, kan den let rettes op.
10. Er du kommet til at bore et hul for stort?
Det kan du ordne med en tokomponent plasticmasse, der tørrer lynhurtigt, fx Fix-It eller FIX-EASY. Bagefter kan du skrue direkte ind i hullet uden at bruge plugs.
LÆS OGSÅ: Få endnu flere håndværkertips!
Disse ti tips er en del af artiklen '50 håndværkertips', som vi bragte i Gør Det Selv 4/2017. Hvis du vil se, hvordan den erfarne prof gør arbejdet lidt nemmere med tips til opgaver i hele huset, kan du hente hele artiklen her: 50 HÅNDVÆRKERTIPS: Håndværkerens hemmeligheder
- 10 tips til gulvbelægning
- 10 tips til tapetsering
- 10 tips til ophængning
- 10 tips til skillevæggen
- 10 tips til badeværelset