Spar penge, når du bygger væg

Du kan sagtens spare penge, når du bygger ny væg eller renoverer den gamle – endda helt uden at gå på kompromis med kvaliteten. Du skal bare vælge de rette materialer og nogle gange investere lidt ekstra tid.

Skillerumslægter af træ er det billigste valg.

Skillerumslægter af træ er det billigste valg.

1. Skelet af træ i stedet for stål

I de seneste år er skeletter af stållægter blevet mere og mere populære, også blandt gør det selv-folk. Lægter af stål er et fint valg, for de er nemme at tilpasse, og monteringen går noget hurtigere end med trælægter. Men prisen er også høj.

Så vil du spare penge på skillevæggen, skal du bygge skelettet af træ. Så får du en stærk konstruktion, som er nem at skrue i, og som kan tilpasses alle skævheder i rummet.

Stålskelet, pris pr. meter: 124 kroner

Træskelet, pris pr. meter: 60 kroner

Du sparer: 64 kroner pr. meter

2. Gipsplader i stedet for fuldspartling

Hold en afstand på cirka 20 cm mellem klatterne.

Hold en afstand på cirka 20 cm mellem klatterne.

Du har en væg, der ikke er lige. Og det skal den jo gerne være, så du vil rette op på den. Hvordan gør du det på den billigste måde? Du kan selvfølgelig vælge at fuldspartle væggen, men det tager lang tid, og faktisk er det ikke så nemt at få væggen helt glat. Fuldspartling er nemlig en teknik, der kræver det rette håndelag. Det er både lettere og billigere at lime et lag gipsplader direkte på væggen og bagefter glasvæv eller filt. Pladerne er nemme at lime fast på en væg med klatter af gipsmørtel.

Fuldspartling (3 mm lagtykkelse), pris pr. meter: 135 kroner

Gipsplader, pris pr. meter: 65 kroner

Du sparer: 70 kroner pr. meter

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i gipsplader på 5 minutter

3. Vævfylder i stedet for maling

Væv og filt skal mættes, før det males.

Væv og filt skal mættes, før det males.

Væv eller filt er klæbet på væggen, og nu skal der males. Men vent lidt med malingen. Ugrundet væv og filt suger enormt meget, så her er der mange penge at spare ved først at mætte overfladen med vævfylder. Det er et tykt, næsten limagtigt produkt, der løber ind og udfylder ujævnhederne i væv og filt og gør overfladen langt mindre sugende. Vævfylderen er ikke bare langt billigere end slutmaling, den erstatter også 2-3 lag maling og sparer derfor også male- og tørretid.

Maling, pris pr. m²: 38 kroner

Vævfylder, pris pr. m²: 22 kroner

Du sparer: 16 kroner pr. m2

4. Det betaler sig ikke at vælge de billigste fodlister

Væggen er næsten færdig, og kun fodlisterne mangler. Men skal du købe de færdigmalede, eller skal du købe umalet træ og selv give dem maling?

Hvis du vil gøre det billigst muligt, viser vores beregninger, at du skal købe umalede fodlister og selv male dem. MEN besparelsen er på sølle 1,5 kroner pr. meter, og til gengæld skal du male tre gange og mellemslibe. Derfor er vores råd, at du køber de færdigmalede fodlister.

5. Vælg den rette maling

Selvom du vil spare penge, så betaler det sig ikke altid at vælge den billigste maling, for det er ikke sikkert, at den rent faktisk også er den billigste, når du først begynder at male. Der er nemlig stor forskel på, hvor godt maling dækker. Gør Det Selv lavede i 2019 en stor test af hvid vægmaling, og resultatet af testen var, at malingen Swingcolor fra Bauhaus til 360 kroner for 10 liter i det lange løb var den billigste, fordi den havde den bedste dækkeevne. Du kan finde testen her.

Pris for dyreste maling pr. m²: 16,20 kroner

Pris for billigste maling pr. m²: 8,41 kroner

Du sparer: 7,79 kroner pr. m²

    Andre læser lige nu ...