3 el-save du SKAL eje

Lad du bare fukssvansen hænge på værktøjstavlen, og vælg i stedet en sav med ledning eller batteri. Der findes elektriske save til enhver gør det selv-opgave. Her er de tre vigtigste.

De elektriske save – både dem med ledning og dem på batteri – er jo nærmest uundværlige. Og har du en stiksav, en rundsav og en multicutter, behøver du faktisk ikke flere.

Slut med at flække et bræt med en almindelig håndsav, og slut med ømme skuldre og sved på panden bagefter.

Og skal du save brædder over til det nye skur eller terrassen, tager det tid at gøre det i hånden. Spar både tid og kræfter ved at investere i en elektrisk sav.

1. STIKSAV

Stiksaven findes i to versioner – den på billedet, hvor man holder om selve motorhuset, og så en version med et bøjlehåndtag. Saver man meget, er den første at foretrække, mens den med bøjlehåndtaget ses mest blandt hobby-folk.

Stiksaven er eminent til kurver, og du kan save de mest indviklede figurer med den. Du kan kappe et bræt eller en lægte over, du kan save hul til vasken i køkkenbordet og meget mere. Sålen kan vinkles, men det er ikke en maskine, som egner sig til savning til vinkelsamlinger.

Der findes en masse forskellige klinger til stiksave, og med den rigtige klinge kan du save alt fra keramiske fliser og metal til træ, akryl og skumplast. For at få størst gavn af saven skal den have trinløs hastighedsregulering, og klingen skal kunne stilles til at pendulere (svinge frem og tilbage), så du saver hurtigere.

En god stiksav til gør det selv-opgaver fås for lige under 1000 kroner.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af stiksave

2. RUNDSAV

Skal du save lige spor i en plade eller kløve et bræt på langs, er rundsaven værktøjet, du skal ty til. Den er suveræn til lange lige snit, og anskaffer du en føringsskine, kører den som på – ja netop – skinner. Du kan stille saven til en vilkårlig savdybde, hvis du fx ikke vil save helt igennem emnet, og du kan vinkle savens sål op til 45 grader, så du kan save i smig. Gradinddeling og dybdeindstilling skal være tydelige, ellers forsvinder en del af præcisionen.

Klingen bør have en diameter på 185-190 mm, så den kan klare at skære en 45 mm planke over i en 45 graders vinkel. På nogle rundsave, som kaldes dyksave, kan klingen presses ned mod emnet, så du kan starte snittet midtpå.

Priserne varierer meget – fra cirka 600 kr. til 3000 kr. – men du kan få en god for cirka 1500 kr.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af rundsave

3. MULTICUTTER

Snedkerens nyeste værktøj, multicutteren, kan mange ting, bl.a. være et elektrisk stemmejern og en effektiv slibemaskine. Men den kan også save i alt fra træ til hårde klinker og metal.

Savningen foregår med et blad, der svinger fra side til side i en utrolig høj hastighed.

Priserne varierer fra 800 til 4500 kr. Fås med ledning og med batteri.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af multicuttere

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien El-save