Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skær i metal med din stiksav

Print Gem artikel

Det kræver ikke nødvendigvis en masse specialværktøj at save i metal. Din stiksav kan klare langt det meste med de rette klinger – også opgaver, du typisk ville bede vinkelsliberen eller bajonetsaven om.

Skær-i-metal-med-din-stiksav6

Til et kraftigt vinkeljern ville vinkelsliberen typisk være førstevalg. Men med den rette klinge og lidt olie klarer stiksaven det nemt og præcist.

Kraftige vinkeljern, tagrender, aluminiumsplader og gevindstænger. Uanset hvilke metaldele du har brug for at save i, så fat din stiksav, og sæt den rigtige klinge i. Den saver hurtigere end en nedstryger og langt mere præcist end en vinkelsliber.

Du skal blot huske at sætte hastigheden på saven en smule ned og slå pendulfunktionen fra. Kører saven for hurtigt, bliver klingen nemlig meget varm og tager skade. Pendulfunktionen er til hurtige snit i træ. I metal ødelægger det blot klingen og det, du saver i.

Opgave 1: Understøt tynde plader

Stiksav: Skær i metal

En klinge med små, fine, bølgede tænder (fræset fortanding, bølget skær) med tætsiddende tænder (lille tanddeling, fx 0,5 mm) er ideel. Pris: typisk 10-20 kr.

Udfordringen med de helt tynde plader er, at de nemt kommer til at hoppe og danse, når du saver i dem. Hemmeligheden bag et godt resultat (og en sikker arbejdsgang) er at lægge en tynd træplade neden under stålpladen, mens du saver.

Læg en tynd træplade under det sted, hvor du vil save metalpladen over. Sav stille og roligt igennem både stålog træplade. Klingen klarer begge dele.

Læs også: Test af stiksave

Opgave 2: Tre sider med en lang klinge

Stiksav: Skær i metal

Vi bruger her en ekstra lang klinge med små, fine, bølgede tænder (fræset fortanding, bølget skær) med 1,2 mm imellem hver tand. Pris: typisk 10-20 kr.

Stålprofilets to sider (flanger) betyder normalt, at du enten må starte i kanten og save hele vejen rundt eller skifte klinge. Her kommer den lange klinge til sin ret, for den kan skære i hele profilets højde, og så går arbejdet stærkt.

Den lange klinge saver nemt alle tre sider af profilet over i én arbejdsgang. Sørg for at spænde profilet godt fast i en skruestik eller med skruetvinger.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Bliv ekspert i stiksave på 5 minutter

Opgave 3: Gevindstang kræver skæreolie

Stiksav: Skær gevindstang over

Vi kunne bruge samme klinge som til stålpladen, men vælger i stedet en klinge i materialet karbid. Den kan det samme men holder til mange flere snit. Pris: typisk 100 kr.

Her vil en vinkelsliber være en smule hurtigere, men den vil også efterlade et grovere snit, som kan give problemer, når du skal have en møtrik på gevindstangen. Med stiksaven kan du save præcist, vinkelret og rent.

Det er svært at få skæreolien til at hænge fast på den runde gevindstang, så det kommer du i stedet direkte på klingen. Skær igennem stille og roligt.

Opgave 4: Sav tagrenden over i en fart

En klinge med fræset fortanding og bølget skær og med lille afstand mellem tænderne (fx 0,7 mm) fungerer fint her. Pris: typisk 10-20 kr.

Tagrenden kan sagtens saves over med en nedstryger. Men stiksaven kan gøre det lige så godt og med en del færre (af dine) kræfter. Skær ind fra kanten af tagrenden, og følg den rundt i buen over til den modsatte side. Renden skal holdes godt fast imens.

LÆS OGSÅ: Vælg de rigtige stiksavsklinger

Opgave 5: Grov klinge til kraftigt metal

Stiksavn: Skær i metal

Som til de øvrige opgaver er klingen af typen “fræset fortanding, bølget skær”. Til de tykke materialer er der dog længere mellem tænderne, nemlig 2 mm. Pris: typisk 10-20 kr.

Et 5 mm vinkeljern er en af de opgaver, der typisk kalder på en vinkelsliber. Men hvis du gerne vil efterlade et pænt, rent snit, er stiksaven langt bedre. Den er også smartere at bruge indendørs, fordi den ikke kaster om sig med gnister.

Kom skæreolie på vinkeljernet. Ellers bliver friktionen meget stor, og klinge og metal bliver varmet voldsomt.

Skær stille og roligt igennem jernet. Her vil en kort klinge kræve, at vinkeljernet vendes halvvejs. Med en lang klinge kan du køre lige igennem (selvom det lange snit er hård kost for klingen). Du kan overveje en dyrere karbidklinge til det hårde arbejde.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
null: Skær i metal med din stiksav
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage