Vi har testet
7 plæneklippere:
- TEXAS RAZOR 5160 TR/WE
- AL-KO HIGHLINE 51.8 SP-A
- KLIPPO CHAMPION
- HUSQVARNA LC 247S
- STIHL RM 448 TC
- MAKITA PLM5600N2
- STIGA COMBI 50 SVEQ

TEXAS RAZOR 5160 TR/WE
Klippebredde: 51 CM
Effekt: 173 CM3
Pris: 3.200 KRONER

AL-KO HIGHLINE 51.8 SP-A
Klippebredde: 51 CM
Effekt: 139 CM3
Pris: 2.500 KRONER

KLIPPO CHAMPION
Klippebredde: 42 CM
Effekt: 150 CM3
Pris: 3.700 KRONER

HUSQVARNA LC 247S
Klippebredde: 47 CM
Effekt: 125 CM3
Pris: 2.800 KRONER

STIHL RM 448 TC
Klippebredde: 46 CM
Effekt: 140 CM3
Pris: 4.000 KRONER

MAKITA PLM5600N2
Klippebredde: 56 CM
Effekt: 163 CM3
Pris: 4.500 KRONER

STIGA COMBI 50 SVEQ
Klippebredde: 48 CM
Effekt: 166 CM3
Pris: 4.200 KRONER
Plæneklippere på benzin
Er det blevet tid til at skifte den gamle plæneklipper ud med en ny, så overvejer du sikkert, som så mange andre, om du skal vælge batteri eller benzin. Der er fordele og ulemper ved dem begge, og selvom plæneklipperen på benzin larmer en del, så får du en stærkere motor, der klipper både højt og lavt græs uden problemer, og som kan blive ved, længe efter at batterimaskinerne er løbet tør. De testede plæneklippere kan også alle klippe det høje græs uden de store problemer. Men der er tydelig forskel på, hvor pænt resultatet bliver.
Praktisk baghjulstræk
Mens de letteste testdeltagere vejer omkring 30 kg, vejer den tungeste hele 43 kg. Det er derfor rart, at alle deltagere, med undtagelse af en, har fremdrift på baghjulene. Det gør det nemmere at skubbe de tunge plæneklippere rundt – især når det går opad.
LÆS OGSÅ: Test af akku plæneklippere
Sådan tester vi
Klippekvaliteten er det vigtigste parameter, når vi køber ny plæneklipper. Derfor er plæneklipperne testet i både almindeligt og højt græs.
Vi har desuden set på, hvilke funktioner som elstart, bioklip og muligheden for sideudkast deltagerne hver især er udstyret med.
Plæneklippere på benzin er især at foretrække til de meget store og krævende plæner. Og med en lang arbejdstid er det særligt afgørende med en god ergonomi.
Motorerne på benzin får plæneklipperne til at vibrere meget. Derfor er det vigtigt med en god kvalitet, hvis plæneklipperen skal holde i mange år.

KARAKTERGIVNING
Den samlede vurdering er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: klippekvalitet, funktioner, ergonomi og kvalitet.

KLIPPEKVALITET
Vi har kørt alle maskinerne parallelt på samme plæne for at sammenligne resultatet i både almindeligt og højt græs.

KVALITET
Kvaliteten af håndtag, skruer, knapper, kabler og maskinerne generelt tæller med i vores samlede vurdering.

FUNKTIONER
Vi har testet deltagernes funktioner, og der er meget stor forskel på, hvad de hver især har at byde på.

ERGONOMI
Hvor nemme maskinerne er at manøvrere, samt muligheden for at justere håndtagets højde er afgørende.
Resultaterne

MAKITA PLM5600N2
4.500 kroner
AL-KO HIGHLINE 51.8 SP-A
2.500 kroner
TEXAS RAZOR 5160 TR/WE
3.200 kroner
KLIPPO CHAMPION
3.700 kroner
HUSQVARNA LC 247S
2.800 kroner
STIHL RM 448 TC
4.000 kroner
STIGA COMBI 50 SVEQ
4.200 kroner
Testvinder
Testens bedste klipning
MAKITA PLM5600N2
Sejren er ganske overbevisende for plæneklipperen fra Makita. Den leverer testens flotteste klipperesultat, og så er den proppet med lækre detaljer og funktioner.
Selvom Makita er bedst kendt for at lave mere klassisk elværktøj i topklasse, så imponerer de også gang på gang, når vi tester deres maskiner til haven. Ofte løber de med sejren, og deres toplækre plæneklipper på benzin er ingen undtagelse. PLM5600N2 er bundsolid, og fra første øjeblik oser den langt væk af kvalitet.
Med en klippebredde på hele 56 cm kommer du hurtigt haven rundt. Maskinen klipper helt til kant, og den kraftige motor sørger for en jævn og tæt klipning, uanset om du klipper ofte, eller om du har det med at lade plænen stå lidt for længe.
Nem at håndtere
Med så stor og tung en maskine skulle man måske tro, at Makitaen var svær at manøvrere. Men det er ikke tilfældet. Den variable fremdrift på 3-4,5 km/t. gør det nemlig meget nemt at finde et tempo, der passer perfekt til både dig og opgaven.
Håndtaget kan indstilles i to positioner, der vil passe fint til de fleste. Vi har testet med brugere på 168, 183 og 191 cm, og alle kunne uden problemer finde en indstilling, der passede dem godt.
Makitaen har ikke elstart. Til gengæld startede motoren hver gang, uden at der skulle bruges særlig mange kræfter.

Det er en fordel at stå godt fast – især når maskinen også har fremdrift. De store gummihjul giver et godt greb i både vådt og tørt græs.

Klippehøjden har syv forskellige indstillinger fra 25 til 70 mm. Det hele klares nemt med et håndtag ved højre baghjul.

Den glidende justering af fremdrift gør maskinen nem at håndtere i alle situationer, uanset om du bare skal derudad eller skal klippe detaljer.
Godt Køb
Pæn klipning til stærk pris
ALKO HIGHLINE 51.8 SP-A er et supergodt bud på en effektiv maskine til en god pris. Det er testens billigste deltager. Alligevel leverer den et flot og jævnt resultat i både lavt og højt græs, ligesom den er udstyret med flere smarte funktioner. På trods af det er det dog ikke alt ved klipperen, der virker lige gennemtænkt.
Dækslet til olie er placeret, så påfyldning kun kan klares ved brug af en tragt (som følger med), og i stedet for at holde sig til en type skruer får du i samleprocessen brug for både unbrakonøgler og skruetrækkere med torx og stjerne – og en god portion tålmodighed.
Men når først den er samlet, og tanken er fuld, imponerer den – især til prisen.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.