Gør plæneklipperen så god som ny

Efter nogle sæsoner i haven kommer din benzin-klipper næsten med garanti til at se hærget ud. Der er dog sjældent nogen grund til at kaste en masse penge efter en ny. Investér et par timer i at rense, slibe og udskifte de mest nedslidte reservedele, og din maskine er tilbage i topform.

Gør plæneklipperen så god som ny

Vil du have din plæneklipper til at holde i mange år, skal den en gang imellem renses i bund. Her kan du læse, hvad du ellers skal gøre for at få plæneklipperen i topform.

Du ved det godt. Når havesæsonen afsluttes, burde du slutte af med en grundig rengøring af dit haveværktøj. Du får det bare sjældent gjort. I stedet gemmes det væk i skuret, indtil temperaturen stiger, solen igen begynder at skinne, og græs, buske og træer går i gang med at gro og vokse.

LÆS OGSÅ: Her finder du vores nyeste plæneklipper test (af plæneklipper på benzin) og her finder du den nyeste test af akku plæneklippere.

Når plæneklipperen igen findes frem fra sit skjul, ser den ikke overraskende endnu mere trist og træt ud, end da den blev forladt for flere måneder siden. Men fortvivl ej. I denne gør det selv-vejledning guider vi dig gennem seks rengørings- og vedligeholdelsesopgaver, der gør din plæneklipper så god som ny.

Vi viser dig, hvordan du sliber:

  • plæneklipperen
  • spaden
  • kædesaven
  • beskærersaksen
  • øksen.

Så kan de forskellige haveredskaber uden problemer klare endnu en krævende sæson i haven.

Plæneklipper

Fjern stikket

Inden du begynder at rode med din plæneklipper, er det en god idé at tage hætten af tændrøret. Så er du nemlig helt sikker på, at maskinen ikke startes ved et uheld. Det kan nemlig godt ske, når du skruer kniven af og på.

Slib kniven

Det er hårdt arbejde for den roterende kniv at slå græs. Grenstumper, småsten og jord kan give hak i skæret, og det bliver derfor sløvt med tiden. Det er dog ret nemt at slibe den skarp igen. Er du omhyggelig med ikke at fjerne mere end nødvendigt, kan en kniv typisk slibes 3-4 gange, før den skal skiftes ud.

1

Løsn skruen med en fastnøgle, svensknøgle eller topnøgle, så kniven kan tages af. Har den ikke været løsnet i lang tid, kan den nemt sidde godt fast. Du kan evt. sprøjte noget WD-40 eller lignende på og lade det virke i nogle minutter, inden du prøver igen.

2

Slib kniven med en bænksliber eller vinkelsliber, så skæret igen bliver skarpt, og hakkene forsvinder. Pas på med ikke at fjerne mere, end der er behov for. Jo mindre du fjerner, jo flere gange kan du slibe kniven op.

3

Tjek balancen ved at placere kniven på en skruetrækker. Det er vigtigt, at der er ligevægt - ellers kan plæneklipperen nemt begynde at larme. Slib videre, indtil kniven er i balance.

Skift luftfilteret

1

Fjern dækslet til luftfilteret. Filteret ligger løst og er lige til at pille ud. Ofte kan du fjerne hele kassen, så du også kan komme til at gøre rent nedenunder. Pas på, at der ikke kommer skidt ind i motoren.

2

Inden luftfilteret sættes i igen, vædes det med motorolie. Det er nemlig med til at forbedre den rengørende effekt. Al overskydende olie presses ud i en klud, inden filteret monteres igen.

Rengør klipperen

Vil du have din plæneklipper til at holde i mange år, skal den en gang imellem renses i bund. Det er med til at forlænge levetiden på drivrem og andre bevægelige dele. Og ja, så ser det også pænere ud.

1

Fjern det groveste skidt med en spartel. Brug en stump træ eller plastik, da metal nemt kan komme til at ridse lakken.

2

Fjern eventuelle dæksler, så du bedre kan komme til. Der kan nemt gemme sig store mængder græs indenunder, som forhindrer motor og drivrem i at arbejde frit og effektivt.

3

Sprøjt almindeligt rengøringsmiddel og varmt vand på for at løsne fastgroet og genstridigt snavs.

4

Fjern snavset med køkkenrulle, når rengøringsmidlet har haft tid til at virke. Bruger du en klud, skal du ikke forvente at få den ordentligt ren igen bagefter.

5

Vær omhyggelig med at komme helt ind under drivremmen og ved andre roterende dele.

6

Slut med at rense plæneklipperen udenpå, når du alligevel har alle rengøringsartiklerne fremme.

Skift tændrøret

Ideelt set bør tændrøret udskiftes til hver sæson for at sikre den optimale forbrænding i motoren. Bruger du det samme tændrør mere end en sæson, bør du tjekke, at elektroderne ikke er tilsodede, at de er fri for aflejringer og ikke er beskadiget på nogen måde.

Skift olie og benzin

Da din plæneklipper ikke har noget oliefilter, bør du skifte olie hvert år. Det manglende filter betyder nemlig, at eventuelle fremmedlegemer bliver i olien og på den måde kan gøre stor skade på stemplet. Olien suges nemmest op med en oliepumpe, som er lavet til formålet. Sådan en kan købes i de fleste byggemarkeder.

1

Oliepinden fjernes. Olien suges op samme sted, som den fyldes på.

2

Sug den gamle olie op med oliepumpen. Har du svært ved at få det hele op, kan du vippe klipperen. Nu kan du fylde frisk olie på tanken.

3

Hæld den gamle olie på en egnet beholder, så du nemt kan aflevere den på din lokale genbrugsstation.

4

Tøm også klipperen for gammel benzin, hvis du ikke har haft den tændt siden sidste sommer. Det er vigtigt, at du ikke bruger den samme pumpe som til olien, da du så kan få olierester i benzintanken.

Skift ødelagt kabel

Med tiden kan gaskablet knække eller på anden måde blive beskadiget. Har wiren specielle endestykker, der er støbt på, er der ofte tale om modelspecifikke reservedele, som skal købes ved en specialiseret forhandler. Andre gange kan du bruge bremsekablet til en cykel.

1

Spænd det nye kabel fast med strips, når det gamle er fjernet.

2

Skru endestykkerne fast på wiren. Herefter er det nye kabel klar til at blive monteret til både gashåndtag og maskine.

Spaden

En spade er kun rigtig effektiv, hvis den er skarp. En nyslebet spade kan til gengæld skære gennem græs og rødder, som var det smør. Her viser vi, hvordan du sliber din spade. Til sidst skal du huske at smøre bladet ind i olie. Det er samme fremgangsmåde, du skal benytte, hvis du vil slibe andre graveredskaber.

1

Rens spaden for rust og jord. Med en stålbørste er det let at skrubbe din spade eller skovl ren. Du kan også bruge en roterende stålbørste i vinkelsliberen.

2

Buler og større hak bankes ud. Med en skruestik som underlag og et par faste slag med en kraftig hammer rettes buler og de værste hak ud.

3

Slib med vinkelsliberen, når spaden er spændt godt fast i skruestikken. Brug enten en lamelskive eller en slibeskive.

4

Slib også den anden side af bladet med vinkelsliberen. Skæret skal være rimelig skarpt, men bliver det for skarpt, kan skæret blive skrøbeligt, så det hurtigt vil blive sløvt og hakket igen.

Kædesaven

Du skal ikke afmontere savkæden, når den skal slibes. Men kæden skal holdes fast imens. Står du ude i skoven, kan du hurtigt save en rille i en træstub og sætte sværdet med kæden fast der. Sliber du kæden på dit værksted, kan du spænde sværdet og kæden fast mellem to træklodser i en skruestik. Det er vigtigt, at du filer i den rette vinkel. Derfor bør du købe en fileguide, der passer til din kæde, til omkring 100 kroner. Rundfilens diameter skal også passe til kædens tænder. Det er en god idé at markere på kæden med en tusch, hvor du starter.

1

Lav 2-3 jævne strøg i hele filens længde tæt inde ved skæret. Brug fileguiden til at holde vinklen. Det er vigtigt, at du bruger samme antal strøg på alle tænder, så de bliver filet lige meget. Markér med en tusch, hvor du er startet - så ved du, hvornår du er nået hele vejen rundt.

2

Tjek højden på rytterne. De små afrundede tappe mellem tænderne skal være 1/10 mm kortere end tænderne, for at saven kan bide. Læg en lineal eller en malepind hen over tænderne for at tjekke, at rytterne ikke er for høje. Er de det, kan de tilpasses med en fladfil.

Øksen

Øksen skal være skarp og slebet i en vinkel på 20-25°. Normalt kan skæret vedligeholdes på en vådslibesten, men er der kommet større hak, må du først have fat i bænksliberen. Flækøkser skal ikke være skarpe. De skal tvinge træet fra hinanden, ikke skære. De skal dog grovslibes, så der ikke er hak i æggen.

1

Slib store hak væk på en bænksliber. Hold øksen i en vinkel på 20-25°, og drej bladet frem og tilbage på den roterende slibesten.

2

Skæret hvæsses på en vådslibesten, der inden har ligget i vand i 10 minutter. Før øksebladet i cirkulære bevægelser, til æggen er skarp.

Beskærersaksen

Det tager ikke mange minutter at gøre den gamle, sløve grensaks skarp igen. En del modeller er lavet, så du kan skifte skæret ud, når saksen bliver slidt. Ofte er det dog ikke nødvendigt. Brug i stedet pengene på en slibesten, som både kan bruges til at hvæsse sakse, knive og økser.

1

Løsn skruen, så de to knive kan skilles fra hinanden. Til det skal du typisk bruge en unbrako-eller torxnøgle.

2

Slib knivene på begge sider. Ofte har en slibesten to sider. Start med den groveste side, og slut af med den fineste. Når du samler saksen igen, bør du er det en god idé at give ledet en dråbe olie.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Plæneklipper