Smarte skydelåger til skråvægge

Har du skråvægge og brug for mere plads? Her får du opskriften på et skab med skydelåger, der kører problemfrit på solide køreskinner monteret i gulvet og oppe under skråvæggen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.500 kr/350 cm

Intro

Skydedøre til skråvægge

Har du en skråvæg, er det oplagt at sætte et skab med skydedøre foran, så du kan udnytte pladsen til opbevaring. Følg vores anvisninger, så har du et flot skab til skråvæg om et par dage.

Skydedøre til skråvægge kører her problemfrit på en køreskinne, der er sat fast på skråvæggens underkant, og seks hjul og to T-skinner på gulvet.

Skab til skråvæg skal måles grundigt op

For at skydedøre til skråvægge kan komme til at køre ubesværet uden at ramme på det, der er inde bagved, er det vigtigt med en omhyggelig opmåling.

Du skal finde ud af, hvor skydedørene skal køre, og undersøge om gulvet er skævt. Regn med en afstand fra skydedøre til evt. hylder på cirka 10 cm. Mærk op på gulvet med malertape, det er lettere at se end blyantstreger. Og lettere at fjerne.

Mal før du samler skab til skråvæg

MDF-pladerne, der bruges til skydedørene til skråvæggen, skal males eller lakeres på begge sider, så du ikke risikerer, at de slår sig med tiden.

Det er lettest, at du maler alle dele, før du samler dem. Her har vi valgt kun at male hvidt udvendigt og lakere med klar lak på indersiden af vores skydedøre til skråvægge.

Den komplette byggevejledning til et skab til skråvæg

Skydedøre til skråvægge er geniale, hvis du vil udnytte pladsen i hjemmet optimalt – og det er en overkommelig opgave for alle gør det selv-folk.

Du får blandt andet instruktioner i:

  • Hvordan du måler op og mærker af, så lågerne under skråvæggen kan køre ubesværet uden at ramme på det, der er inde bagved.
  • Hvordan du sætter bærelægte og sideanslag på, som udligner at rummet har skråvægge og sikrer at låger og vægge ikke bliver ødelagt.
  • Hvordan du monterer skinner og låger.
  • Hvordan du justerer lågerne, så den glider let og ubesværet.
  • Hvordan du giver skabet den sidste finish med børstelister, dækbræt og akrylfugemasse til at dække revnerne.

Du får en komplet materialeliste. Det tager et par dage inklusive tørretid på malingen. Prisen er cirka 1500 for en væg på 350 cm.

Læs mere om skydedøre

Vi har samlet en række links, hvor du kan få inspiration til, hvor en skydedør kan bruges, og hvordan du kan bygge med skydedøre.

Læs mere om skydedøre her

FØR

EFTER

Vejledning

01
Mål op og mærk af 2 Trin

For at lågerne kan komme til at køre ubesværet uden at ramme på det, der er inde bagved, er det vigtigt med en omhyggelig opmåling. Dels skal du finde ud af, hvor lågerne skal køre, dels om gulvet er skævt. Du skal regne med en afstand fra lågerne til evt. hylder på cirka 10 cm. Mærk op på gulvet med malertape, det er lettere at se end blyantstreger. Og lettere at fjerne.

1

Mål ud på gulvet, hvor du vil have skabet. Måske har du allerede hylder eller bøjlestænger på stedet, så mærker du af cirka 10 cm længere ude, der skal lågerne køre.

2

Mærk op på skråvæggen, hvor lågerne skal køre. Brug et vaterpas eller en lodsnor til at måle op nede fra gulvafmærkningen. Streg op, hvor bærelægten skal sidde.

02
Sæt bærelægte og sideanslag på 8 Trin

Den skinne, som lågerne skal hænge på, skal naturligvis gøres fast til skråvæggen. Men først skal du skrue en trekantet bærelægte på, som udligner, at værelset har skrå vægge. Dernæst skal du montere sideanslag, så du ikke ødelægger væggene eller lågerne. Mal sideanslagene i samme farve som lågerne og dækbrættet, som skal på til allersidst.

1

Tilpas bærelægten (A) af en reglar. Da skråvæggen her er 45°, skal lægten også skæres til i den vinkel. Indstil din rundsav eller bordrundsav, og skær hjørnet af lægten.

2

Kom lim på bærelægtens skrå flade, før du skruer den fast på skråvæggen.

Tips: Kald på en hjælper, som kan holde, mens du skruer.

3

Skru bærelægten på med 5 x 100 mm skruer, og tjek, at den nøje følger din opstregning på skråvæggen. Når limen først er tør, sidder lægten nemlig meget fast.

4

Streg lodret ned efter et vaterpas på ydersiden af bærelægten (A), så du har noget at montere sideanslag (B) efter.

5

Stem ud i fodpanelet til sideanslaget (B). Brug en multicutter, det er meget nemmere end et stemmejern.

6

Læg afstandsbrikker bag sideanslaget (B), hvis væggen er skæv. Anslaget skal være helt i lod, for at dørene kan lukke tæt.

7

Skru anslagene (B) fast i begge sider med monteringsskruer (7,5 x 72 mm). Bor for med et 6 mm bor, undersænk skruerne, og sæt hvide dækknapper over til sidst.

8

Lågerne (C) skæres ud med en rundsav efter et fastspændt bræt eller en dyksav med føringsskinne.

03
Monter skinner og låger 7 Trin

Når du har skåret lågerne ud, er du klar til at montere den køreskinne (E), som lågerne skal hænge i foroven, og de to T-skinner (F), som skal styre lågerne nede ved gulvet. Skinnerne kommer i overstørrelse, så du skal lige save dem til med en nedstryger og bore huller i dem til skruerne. Bor huller for hver 40 cm i begge slags skinner.

1

Start med at skrue køreskinnen (E) fast. Den skrues op i bunden af lægten (A) med 4 x 20 mm skruer.

2

Ret køreskinnen (E) til, og læg evt. små afstandsbrikker imellem skinnen og bærelægten (A). Skinnen skal sidde helt vandret, så lågerne glider optimalt.

3

Fræs en 4 mm rille i bunden af lågerne (C). Rillen skal passe ned over de to T-skinner (F), som skal skrues fast til gulvet om lidt.

4

Skær T-skinnerne (F) til i den rigtige længde, og bor huller, så skinnerne senere kan skrues fast. Undersænk skruerne, så lågerne ikke rammer på skruehovederne.

5

Bor huller i lågerne (C) til trækskåle (J). Du kan bruge en overfræser, men det er faktisk lettere med et forst-nerbor på skruemaskinen. Bare pas på, du ikke borer igennem.

6

Lim trækskålene (J) fast i hullerne på lågerne (C). Brug trælim til at lime skålene fast med, og tør straks overskydende lim af med en våd klud.

7

Skru to hjul (G) på hver låge (C) 10 cm inde i hver side. Bor for med et 2,5 mm bor, før du skruer 4 x 20 mm skruerne i, så pladen ikke går i stykker.

04
Montering og justering af låger 3 Trin

Før du kan montere de to T-skinner på gulvet, skal du hænge lågerne op og holde dem helt i lod. T-skinnerne skal ligge, så de løber lige midt i noten i bunden af lågerne. Skru dem fast, når de ligger nøjagtig, hvor de skal.

Den type hjul, som lågerne kører på, afhænger af lågernes vægt, så spørg leverandøren hvilken type du skal bruge til netop dit skab.

1

Hæng to låger (C) på køreskinnen (E), som du kan justere bundskinnerne (F) efter. Du skal hænge de to låger op i hvert sit spor i toppen, så de kan køre forbi hinanden.

2

Hold vaterpasset på, så den inderste låge er helt i lod, før du skruer T-skinnen (F) fast til gulvet. Gentag så med den yderste låge, og skru den tilhørende T-skinne fast.

3

Juster hjulenes højde, hvis lågerne ikke kører helt frit. Der er mulighed for at justere hjulet 5 mm op og ned, og det gøres let med en skruetrækker.

05
Den sidste finish 4 Trin

1

Skru et dækbræt (D) fast med undersænkede skruer, 4 x 60 mm. Brættet er skåret skråt af, så det følger loftet. Dæk skruehullerne med dækknapper, da brættet skal af, hvis du skal have lågerne af.

2

Lim selvklæbende børstelister (H) på lågerne, så lågerne ikke bare slår ind i sideanslagene (B) og går i stykker eller sætter mærker, når du lukker skabet.

3

Dæk revnerne i siden med akrylfugemasse. Brug fugepistol, og glat fugen efter med en fugtig svamp eller en fugepind.

4

Den færdige skabsvæg er skræddersyet til rummet og den skrå væg. Hvis du ønsker det, kan du montere baldakinlys på dækpladen, så der kommer lys i skabene.

Materialer

45 x 95 mm reglar:
• 1 bærelægte (A), 360 cm

19 mm mdf-plade:
• 2 sideanslag (B) a 9,5 x 124 cm
• 3 låger (C) a 118,5 x 119,5 cm

21 x 165 mm høvlet fyrretræ:
• 1 dækbræt (D), 360 cm

Svalk beslag til skydelåger:
• 1 dobbelt køreskinne (E), 400 cm
• 2 T-skinner til gulv (F) a 400 cm
• 6 kørehjul (G)
• 800 cm børsteliste (H), ikke på tegning
• 6 trækskåle (J), ikke på tegning

Desuden:
• Skruer (5,0 x 100 - 4,0 x 20 - 4,0 x 60), monteringsskruer (7,5 x 72), monteringslim, dækknapper, afstandsbrikker, akrylfugemasse, maling til låger, sideanslag og dækbræt

Specialværktøj

• Overfræser
• Forstnerbor

Tidsforbrug

Et par dage inklusive tørretid på malingen.

Pris

1400-1500 kroner for en væg på 350 cm.

Sværhedsgrad

Bare du er omhyggelig med opmåling og montering, er der ingen problemer med at lave denne skabsvæg.

Tegning

Sådan fungerer lågerne

En køreskinne i toppen, seks hjul og to T-skinner på gulvet får din skydedørsvæg til at køre problemfrit.

Sådan fungerer lågerne

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

TIPS: Præcis opmåling med tre kontrolpunkter

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...