Intro
Vejledning
01
Vinduesplade
6
Trin
Inden vi går i gang med lysningerne, skal vi have vinduespladen til at ligge rigtigt. Vi skærer den til, klodser den op og sørger for, at den er helt i vater. Vi fræser en fordybning i vinduespladen, så der opstår en fer, som efterfølgende kan trykkes ind i noten på undersiden af vinduesrammen.
Eftersom vi laver lysninger i en ny tilbygning, etablerer vi også dampspærre. Husk altid at tjekke, om det givne rum skal forsynes med dampspærre, så du ikke får problemer med fugt og i værste fald fugtskader på sigt.
Fræs en fordybning i den ene ende af vinduespladen, så der opstår en fer. Feren skal passe i vinduets not og må gerne sidde godt fast. Det nemmeste er at bruge en overfræser monteret på et overfræserbord.
Skær vinduespladen til, så den passer i bredden og dybden. Husk dog at lade den forreste del af pladen være 15-20 cm bredere end selve vindueshullet i begge sider, så indfatningerne har noget at “stå” på.
Montér dampspærren med folieklæber, så der ikke kan trænge fugtig luft fra huset ud i væggene. Det kan nemlig skabe mug, råd og skimmelsvamp på sigt.
Læg vinduespladen på plads. Tjek, at feren passer i vinduets not, og at pladens forkant slutter helt tæt til væggen.
Klods vinduespladen op med et par klodser af træ eller plast. Når du ved, hvor mange du skal bruge, for at pladen er i vater, kan du give dem en klat fugemasse, så de bliver liggende.
02
Notlister og indfatninger
6
Trin
Vi lader de lodrette notlister hvile på vinduespladen, mærker dem op og skærer dem i en vinkel på 45 grader i toppen, så de sammen med den vandrette notliste i toppen danner en ekstra “ramme” på vinduesrammen. Listernes funktion er at holde og støtte lysningerne. Når lysningerne er skåret til og sidder, som de skal, skyder vi indfatningerne fast i lysningerne og væggen med en sømpistol.
Skyd notlisterne på med en sømpistol. Det er vigtigt, at listerne flugter med vinduet og ikke med væggen, da væggen sjældent er 100 procent lige.
Notlisterne skal skæres i smig, så den øverste, vandrette lysning kommer til at hvile på de lodrette lysninger.
Skub lysningerne på plads, efter at du har monteret not-listerne. Er de svære at presse på plads, er det ofte, fordi der er lidt for meget maling på lysningen eller notlisten.
Tjek, at der er ca. et par cm fra lysningen til væggen, og placér derefter indfatningen for at se, hvordan det hele ser ud. Herefter skæres alle indfatninger rene og i smig.
Skyd indfatningerne fast med sømpistol. Stifter med en længde på 32 mm er passende. Giv dem skiftevis en stift i højre og venstre side, så den både får fat i lysningen og selve væggen.
03
Kantliste og pyntebræt
5
Trin
Ved at montere en 3,5 cm bred kantliste på fronten af vinduespladen kommer den til at syne væsentligt tykkere og mere massiv end sine oprindelige 19 mm. Det har ingen betydning for styrken eller konstruktionen, men giver et solidt og harmonisk udtryk.
Vi monterer desuden et pyntebræt under vinduespladen. Til sidst sliber vi kantlisten ned, så den kommer til at flugte perfekt med vinduespladen.
Skyd pyntebrættet fast med sømpistolen, efter at du har givet det et par striber fugemasse på bagsiden. Vær klar med en våd klud, hvis den underliggende fugemasse finder vej ud på væggen.
Skær en 3,5 cm bred liste, og hold den op mod vinduespladen. Den skal stikke 1-2 mm højere op end vinduespladen, så den kan slibes i plan med pladen.
Giv kantlisten en stribe trælim, og skyd den derefter fast på fronten af vinduespladen. Det kan være en fordel at være et ekstra sæt hænder, så listen bliver placeret korrekt.
Skyd kantlisten fast i vinduespladen. Sørg for at skyde i toppen af listen, så du rammer den bagvedliggende vinduesplade.
Materialer
- Notliste, 21 x 21 x 2.400 mm (med 12-mm-not)
- MDF-plade, 19 x 1.220 x 1.440 mm
- MDF-plade, 12 x 1.220 x 1.440 mm
- Dampspærre
- Folieklæber
- Fugemasse
- Malertape
- Træmaling, glans 80
Specialværktøj
- Bordrundsav
- Kap-/geringssav
- Overfræser
- Multicutter
- Excentersliber
Tidsforbrug
Ca. en arbejdsdag, ekskl. malerarbejde, pr. vinduessektion.
Pris
Ca. 1.000 kr. pr. vindue. Laver du flere, bliver det billigere, da overskuddet fra MDF-pladerne kan genbruges.
Sværhedsgrad
Er du grundig med opmålingen, kan du opnå et rigtig flot resultat uden at være den fødte snedker.