Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Med notlister er det nemt at lave perfekte lysninger

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Med notlister, MDF-plader og det rigtige værktøj kan du lave dine egne kan du lave dine egne lysninger helt fra bunden. Notlisterne holder pladerne på plads, Notlisterne holder pladerne på plads, og når du har monteret indfatningerne, er de ikke til at rokke.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.000 kroner
Når notlister, lysninger, indfatninger, vinduesplade, pyntebræt og kantliste bliver malet i den samme farve, må du gerne klappe dig selv lidt på skulderen over den flotte finish.

Når notlister, lysninger, indfatninger, vinduesplade, pyntebræt og kantliste bliver malet i den samme farve, må du gerne klappe dig selv lidt på skulderen over den flotte finish.

Intro

Der findes næppe noget smukkere end et vinduesparti, hvor vinduesplade, lysninger og pynteliste nærmest smelter sammen med den helt rigtige højglansmaling. Desværre tror mange, at der skal professionelle håndværkere til for at opnå et flot resultat. Vi viser dig derfor, hvordan du med en solid værktøjspakke kan lave et perfekt vinduesparti med snorlige lysninger og flotte snedkerdetaljer. Det eneste, du skal bruge, er MDF-plader og nogle notlister i fyrretræ.

Vejledning

Vinduesplade

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Inden vi går i gang med lysningerne, skal vi have vinduespladen til at ligge rigtigt. Vi skærer den til, klodser den op og sørger for, at den er helt i vater. Vi fræser en fordybning i vinduespladen, så der opstår en fer, som efterfølgende kan trykkes ind i noten på undersiden af vinduesrammen.

Eftersom vi laver lysninger i en ny tilbygning, etablerer vi også dampspærre. Husk altid at tjekke, om det givne rum skal forsynes med dampspærre, så du ikke får problemer med fugt og i værste fald fugtskader på sigt.

1

Fræs en fordybning i den ene ende af vinduespladen, så der opstår en fer. Feren skal passe i vinduets not og må gerne sidde godt fast. Det nemmeste er at bruge en overfræser monteret på et overfræserbord.

2

Skær vinduespladen til, så den passer i bredden og dybden. Husk dog at lade den forreste del af pladen være 15-20 cm bredere end selve vindueshullet i begge sider, så indfatningerne har noget at “stå” på.

3

Montér dampspærren med folieklæber, så der ikke kan trænge fugtig luft fra huset ud i væggene. Det kan nemlig skabe mug, råd og skimmelsvamp på sigt.

4

Læg vinduespladen på plads. Tjek, at feren passer i vinduets not, og at pladens forkant slutter helt tæt til væggen.

5

Klods vinduespladen op med et par klodser af træ eller plast. Når du ved, hvor mange du skal bruge, for at pladen er i vater, kan du give dem en klat fugemasse, så de bliver liggende.

6

Tjek endnu en gang, at vinduespladen er helt i vater. Det ville være ærgerligt ikke at kunne lægge en appelsin i vindueskarmen uden at skulle samle den op fra gulvet bagefter.

Notlister og indfatninger

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Vi lader de lodrette notlister hvile på vinduespladen, mærker dem op og skærer dem i en vinkel på 45 grader i toppen, så de sammen med den vandrette notliste i toppen danner en ekstra “ramme” på vinduesrammen. Listernes funktion er at holde og støtte lysningerne. Når lysningerne er skåret til og sidder, som de skal, skyder vi indfatningerne fast i lysningerne og væggen med en sømpistol.

1

Skyd notlisterne på med en sømpistol. Det er vigtigt, at listerne flugter med vinduet og ikke med væggen, da væggen sjældent er 100 procent lige.

2

Notlisterne skal skæres i smig, så den øverste, vandrette lysning kommer til at hvile på de lodrette lysninger.

3

Skub lysningerne på plads, efter at du har monteret not-listerne. Er de svære at presse på plads, er det ofte, fordi der er lidt for meget maling på lysningen eller notlisten.

4

Tjek, at der er ca. et par cm fra lysningen til væggen, og placér derefter indfatningen for at se, hvordan det hele ser ud. Herefter skæres alle indfatninger rene og i smig.

5

Skyd indfatningerne fast med sømpistol. Stifter med en længde på 32 mm er passende. Giv dem skiftevis en stift i højre og venstre side, så den både får fat i lysningen og selve væggen.

6

Når du har monteret alle indfatningerne, kan du mærke, hvordan lysningerne ikke er til at rokke ud af stedet. Det, at de både har fat i notlisten og indfatningerne, gør, at de sidder helt fast.

Kantliste og pyntebræt

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Ved at montere en 3,5 cm bred kantliste på fronten af vinduespladen kommer den til at syne væsentligt tykkere og mere massiv end sine oprindelige 19 mm. Det har ingen betydning for styrken eller konstruktionen, men giver et solidt og harmonisk udtryk.

Vi monterer desuden et pyntebræt under vinduespladen. Til sidst sliber vi kantlisten ned, så den kommer til at flugte perfekt med vinduespladen.

1

Skyd pyntebrættet fast med sømpistolen, efter at du har givet det et par striber fugemasse på bagsiden. Vær klar med en våd klud, hvis den underliggende fugemasse finder vej ud på væggen.

2

Skær en 3,5 cm bred liste, og hold den op mod vinduespladen. Den skal stikke 1-2 mm højere op end vinduespladen, så den kan slibes i plan med pladen.

3

Giv kantlisten en stribe trælim, og skyd den derefter fast på fronten af vinduespladen. Det kan være en fordel at være et ekstra sæt hænder, så listen bliver placeret korrekt.

4

Skyd kantlisten fast i vinduespladen. Sørg for at skyde i toppen af listen, så du rammer den bagvedliggende vinduesplade.

5

Slib kantlisten i plan med vinduespladen med korn 80, og træk et ganske tyndt lag spartel hen over samlingen, inden du sliber efter med korn 120. Så vil kantliste og vinduesplade “flyde” perfekt sammen.

Materialer

 • Notliste, 21 x 21 x 2.400 mm (med 12-mm-not)
 • MDF-plade, 19 x 1.220 x 1.440 mm
 • MDF-plade, 12 x 1.220 x 1.440 mm
 • Dampspærre
 • Folieklæber
 • Fugemasse
 • Malertape
 • Træmaling, glans 80

Specialværktøj

 • Bordrundsav
 • Kap-/geringssav
 • Overfræser
 • Multicutter
 • Excentersliber

Tidsforbrug

Ca. en arbejdsdag, ekskl. malerarbejde, pr. vinduessektion.

Pris

Ca. 1.000 kr. pr. vindue. Laver du flere, bliver det billigere, da overskuddet fra MDF-pladerne kan genbruges.

Sværhedsgrad

Er du grundig med opmålingen, kan du opnå et rigtig flot resultat uden at være den fødte snedker.

Tegning

Log ind eller køb adgang

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dykkerpistolen

I videoen her lærer du om dykkerpistolens funktioner og indstillingsmuligheder. Pistolen er en stor hjælp til en lang række opgaver, hvor du gerne vil sømme hurtigt og med en hånd fri til at holde på emnet, fx ved montering af fodpaneler, gerigter, skyggelister, forskallingsbrædder og udhængsbrædder.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Med notlister er det nemt at lave perfekte lysninger
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage