Forny dit badeværelse på superbudget

Det behøver ikke at ende i dyre lån og vandgrød, når du vil forny badeværelset. For få tusinde kroner kan du forvandle dit gamle badeværelse til et lækkert og meget nyere rum. Se her, hvor langt du når for 3.000, 6.000 og 9.000 kroner.

Før: Mørkt, slidt og rodet. Det 40 år gamle baderum fungerede skam i praksis, men du blev næsten deprimeret af at gå ind i det. Efter: Lyst, moderne - og lækkert. Glasskærmen ændrer rummet mindre end de første to trin i renoveringen, men den giver rigtig stor glæde i det daglige.

Intro

Et nyt badeværelse er en dyr omgang. Du slipper let et par hundrede tusinde, hvis du vil have håndværkeren til at gøre et 40 år gammelt bad nogenlunde lækkert. Men der er ingen grund til at stirre sig blind på de gamle fliser og en uoverskuelig regning ude i badeværelset, mens du fornyer det ene rum efter det andet i resten af huset. For du behøver sjældent at begynde forfra.

Hvis du ser på det gamle badeværelse med kreative øjne, kan de mørke vægfliser måske blive flotte igen, bare du maler loftet hvidt – og så kan du med skabe og udstyr for få tusinde kroner friske rummet gevaldigt op. Det gjorde vi i rummet her. Reultatet var rigtig flot. Men så lagde vi 3.000 kroner oven i budgettet – og fik til nye fliser på gulvet og et sparetoilet. Og efter endnu 3000 kroner var rummet som nyt. For 9.000 kroner i det hele.

LÆS OGSÅ: Nyt badeværelse

Lys, plads og stilskift

Ny maling lysner effektivt, og da vi tilføjer hvide skabe, kommer de gamle blå fliser til deres ret på en ny måde.

Det gamle badeværelse er meget mørkt, og i første omgang vil vi have det frisket op og gjort lysere.

Den radikale løsning ville være at skifte de mørkeblå fliser på væggene, men vi giver dem en chance og maler i stedet loftet og væggene over dem hvide og får inden for budgettet på 3000 kroner plads til en ny håndvask, hvide skabe og til at erstatte alt det gamle plasttilbehør med moderne udstyr i rustfrit stål. Derudover sætter vi en baldakin op foran rørene under loftet og skifter badeforhænget.

Her rækker pengene rigtig langt. Rummet er som forvandlet bagefter. Til gengæld skal der lægges ganske meget arbejde i forvandlingen.

Vælg selv din pris

Du når langt for små penge. For bare 3000 kroner maler vi væggene og loftet og skifter håndvask, skabe, spejl og andet udstyr.

Vi lægger 3000 kroner oveni og kan lægge nye fliser på gulvet og skifte toilettet - og endnu 3000 kroner giver en glasskærm på badekarret og et lækkert nyt brusearmatur.

3000 kroner

Hvidt loft og nyt udstyr

Det helt store ryk oplever vi med de første 3000 kroner, der giver lys og luft.

6000 kroner

Sparetoilet og nye gulvfliser

Næste fase forbedrer de tunge emner: nye fliser på gulvet og nyt toilet, der sparer vand.

9000 kroner

Bruseskærm af glas og flot brusearmatur

Lidt luksus bliver det til for endnu 3000 kroner: Vi bevarer badekarret og får samtidig en brusekabine.

Vejledning

01
Væg og loft spartles - 100 kroner 3 Trin

Før i tiden pudsede man ofte vægge og lofter med mørtel. Det gav en stærk, men lidt grov, overflade, som kan få rummet til at virke lidt gammeldags i dag.

Ved at spartle væggene med spartelmasse til vådrum skaber vi helt glatte overflader med et mere moderne udtryk.

Inden da fjerner vi de mere konkrete tegn på årenes gang ved at fylde huller op med mørtel eller gips.

1

Før vi går i gang med at male, dækker vi fliserne af med afdækningsplast, som sættes op med malertape langs kanten hele vejen rundt. Gulvet beskyttes med papir, gulvpap - eller malerfilt, som hurtigt suger malerklatter til sig.

2

Spartelmassen trækkes på vægge og loft i et jævnt lag med en bred spartel, efter at huller er lappet. Jo mere skråt du holder spartlen, jo tykkere et lag spartelmasse efterlader du på væggen.

3

Når spartelmassen er tør, slibes overfladen glat. Brug en slibeklods eller en plade med håndtag. Er der højt til loftet, har du stor glæde af en slibeklods med kugleled, som sættes på et skaft.

02
Filt på væg og loft - 150 kroner 1 Trin

Du kan male direkte på spartelmassen, men ved at give vægge og loft en gang glasfilt giver vi overfladen lidt struktur og forstærker den mod stød og revner.

Klæberen rulles på underlaget, og den groft tilskårne filt stryges fast i den. Den opsatte filt skæres straks til i hjørnerne, og samlingerne lukkes med akrylfuge. Hvor to baner mødes, skæres de igennem i overlappet, de to overskydende strimler fjernes, og du har en perfekt samling.

1

Filten sættes på loft og vægge i vådrumsklæber. Når limen er rullet på, stryges filten på med en blød spartel eller børste. Banerne sættes med 5-10 cm overlæg, så du kan skære gennem dem på en gang og få helt usynlige samlinger.

03
Væg og loft males - 400 kroner 2 Trin

Et badeværelse er ofte helt uden vinduer eller har kun små og matterede vinduer. Det gør det ekstra vigtigt, at rummet får nogle lyse flader, så det sparsomme lys reflekteres og udnyttes mest muligt.

Da vi har bevaret de farvede fliser, har vi valgt at male væggene over dem og loftet helt hvide. Vælg en maling, der har mindst glans 10, så den er til at tørre af og er modstandsdygtig over for vand.

1

Vi starter med at lukke flten med vævfylder, der er billigere end maling og fylder filten hurtigere og bedre. Først tager du hjørner og kanter med pensel, så følger du op med rullen.

2

Derefter maler vi to gange, så fladerne står helt rene og hvide. Også her tager vi hver gang kanterne med pensel - og rammer ikke mere ind, end at vi kan følge efter med rullen, mens penselstrøget stadig er vådt, så overgangen lukkes.

04
Radiatoren males - 200 kroner 2 Trin

Du kan godt male rør og radiator med en pensel, men det er lettere og hurtigere at sprøjte malingen på, og spraymalingen giver et flottere resultat.

Til gengæld kræver spraymalingen en grundig afdækning.

Spraymalingen indeholder opløsningsmiddel, så du skal beskytte dine lunger med et åndedrætsværn og sikre en god udluftning, mens du maler.

1

Vi dækker af bag radiatoren og rørene med papir. I modsætning til den tynde plast er papiret stift, så det ikke blafrer, og det holder bedre på overskydende maling, så den ikke løber ned på gulvet. Overfladerne slibes jævne og matte.

2

Radiatoren får først et lag grundspray. Når grunderen er tør, sprøjter vi med slutmalingen i lange, rolige bevægelser. Mal i tynde lag med tørretid imellem, så du undgår, at malingen løber. Start med kanter og hjørner.

05
Nyt udstyr og spejl - 550 kroner 4 Trin

Spejlet og alle de små ting virker gamle. Det gamle runde spejl, der som det øvrige udstyr har beslag af plastic, tager vi ned og erstatter med et enklere og større spejl, der får rummet til at virke større. Også de nye holdere i rustfrit stål til toiletpapir og håndklæder giver hele rummet et løft ud af fortiden.

1

De nye holdere skrues på væggene. Så vidt muligt bruger vi de gamle huller. Nye huller bores med et murbor med skær, der skærer sig ind i flisen uden at bruge slag. Et stykke malertape hindrer boret i at glide.

2

De gamle huller fylder vi op, hvor de ikke passer til det nye udstyr. Bedst er en hård reparationsmasse som kemisk metal eller glasfiberspartel.

TIPS: Til hvide fliser er gelcoatfiller oplagt.

3

Det nye spejl hænger i et beslag, som sættes på bagsiden af spejlet og bagefter hægtes på en krog sat i væggen. Beslaget klæber selv på en ren og tør flade.

TIPS: Anbring beslagene, så højden passer med en fuge mellem fliserne.

4

Spejlet hænges op på krogene. Beslaget er indrettet, så det justeres til siden, til det hænger midt over vasken.

TIPS: Underkanten af spejlet kan skydes lidt frem fra væggen med et par filtdutter, så det kommer til at hænge lodret.

06
Ny vask med skab - 1000 kroner 2 Trin

Den frithængende vask båret af to kraftige vinkler oser af fortid. En ny vask med tilhørende skab under kan i vore dage købes for under 500 kroner, og vi fandt et blandingsbatteri til knap 300 kroner. Sammen giver de badeværelset et helt nyt udseende, og skabet under vasken skjuler afløbet og giver lidt ekstra og tiltrængt plads til opbevaring.

1

Skabet hænger vi op på væggen ved hjælp af de medfølgende beslag. For voksne er det bedst, at vasken hænger 85-90 cm over gulvet. Vi lægger en stribe hvid sanitetssilikone på kanten af skabet, før vi lægger vasken ned på plads.

2

Blandingsbatteri, slanger og af øb monteres. De fleste batterier leveres i dag med fleksible rør, som er enkle at skrue på de gamle studser uden specialværktøj.

TIPS: Tjek på forhånd, om vandlåsen og de gamle afløbsrør passer med den nye vask.

07
Nyt lukket skab - 450 kroner 3 Trin

Der skal opbevares mange ting på badeværelset. Håndklæder, ekstra ruller af papir og alle vores hygiejneprodukter fylder godt. Selv om vi har fået et skab under vasken, er der brug for mere plads til sæbe, shampoo, tandpasta, creme osv. end den åbne fyrretræskasse, der i årevis har rummet tingene - og samlet støv.

Det er hurtigt klaret med et unægtelig noget mere elegant skab med tophængt låge, hvidt som skabet under vasken.

1

Beslagene til skabet skrues op på væggen. Uanset om du bruger de gamle huller eller må bore nye, sætter du en frisk plug i hullet, så skruen får godt fat.

VIGTIGT! Du bør vælge et skab beregnet til vådrum, der kan tåle det fugtige miljø.

2

Hængslernes to dele skrues fast i skabet og på lågen. Lågen hænges på plads og justeres, så den hænger lige og lukker tæt. Vælg et greb, som passer til grebene på skabet under vasken. Det skaber sammenhæng.

3

3000 kroner

Efter

Et helt nyt rum har vi skabt med enkle og billige midler og en hel del arbejde. Men straks får vi smag for mere - som du ser på de næste sider.

08
Nye fliser på gulvet - 1400 kroner 5 Trin

Nyt gulv og toilet

Næste spring fremad i vores badeværelse foregår med et roligere gulv og et kønnere toilet, der også sparer vand.

Det gamle toilet og det spraglede gulv stikker i øjnene, nu hvor vi har lysnet og moderniseret rummet med hvidt loft, hvide skabe og nyt udstyr.

Men nu koster det lidt mere. For at lægge hvide fliser oven på de gamle mosaikstifter og skifte til et nyt og vandsparende toilet skal vi finde yderligere 3000 kroner frem, så det samlede budget når 6000 kroner.

Vi er altså stadig milevidt fra et helt renoveret badeværelse prismæssigt. Resultatet kommer til gengæld tæt på. Det nye gulv giver rummet ro og lys, og toilettet med skjult vandlås er ikke bare kønnere, det bruger også langt mindre vand end det gamle.

Vi er så heldige, at de gamle mosaikstifter sidder godt fast på gulvet. Det betyder, at vi kan klæbe et nyt lag fliser, der passer bedre til vores smag, oven på de gamle. Det kræver grundig rengøring og gerne lidt slibning, men er meget enkelt. Havde de siddet løst, måtte vi banke dem af - og ofte genopbygge vådrumssikringen.

1

De gamle fliser renses grundigt for kalk og sæberester. Er fliserne glaserede, er det en god idé at slibe overfladen mat, fx med en excentersliber og groft slibepapir.

2

Ved at ofre tid på opmåling, prøveoplægning og opmærkning sikrer vi, at vi får et mønster med lige store fliser ved modstående vægge. Vi koster et tyndt lag flise klæber på gulvet og lader det tørre et døgn for at sikre god vedhæftning.

3

Vi lægger de første fliser midt på gulvet, hvor vi har mærket op til det, og arbejder os ud mod siderne. Fliseklæberen trækkes på med tandspartel. Fliserne justeres, så fugerne er lige brede, og trykkes godt fast.

4

Langs vægge, rundt om rør, og som her ved dørkarmen, skærer vi fliserne til med fliseskærer eller vinkelsliber.

TIPS: Vent med at komme fliseklæber på gulvet eller på flisens bagside, til du har prøvet, om de tilskårne flisestykker passer.

5

Fugerne fyldes, når fliseklæberen har hærdet et døgn. Efter en time fjernes den overskydende mørtel med en fugtig svamp, og næste dag polerer vi det det tørre slør af med tørre klude.

09
Vandsparende toilet - 1600 kroner 5 Trin

Det gamle toilet bruger meget vand til hvert skyl og har et gammeldags design med synlig vandlås. Det skifter vi til en vandsparende model med højt og lavt skyl og lukket vandlås, som er mere tidssvarende og lettere at holde ren.

Toilettet fandt vi på tilbud, og så blev der råd til et smart soft-close toiletbræt som ekstra luksus inden for budgettet.

1

Vi skifter til en ny manchet i afløbet, selv om den gamle virkede god nok. Det er besværligt at komme til afløbet, når det nye toilet er på plads, og en frisk gummipakning sikrer, at samlingen bliver tæt og holder de kedelige lugte fra kloakken ude.

2

Toilettet stilles på sin nye plads, og skruehullerne markeres. En almindelig blyant eller tusch kan ikke nå ned i hullerne, i stedet markerer vi, hvor skruerne skal sidde, med en dråbe maling på en tynd pensel. Hold penslen helt lodret, og dup den ned.

3

Toilettet fjernes, og de fire huller bores. Murboret skal passe til de plugs, skruerne skal sidde i, og kunne bore gennem fliserne uden slag. Toilettet sættes på plads og rettes op med små plastklodser. Skruerne spændes i med en skruetrækker eller skralde.

4

Det nye soft-close bræt placeres på toiletskålen. Vi sikrer, at det sidder helt lige, og spænder det til på undersiden. Så kan vi tilslutte vandet, og toilettet er klar.

TIPS: Ofte kan den gamle slange bruges, men hav en ny pakning i reserve.

5

6000 kroner

Efter

Nu er rummet, som var det bygget i dag med moderne udstyr, rene linjer og lavt vandforbrug. Går du videre, er det ren luksus.

10
Bred bruser og tud - 1600 kroner 2 Trin

Lidt luksus til badet

Der er wellness over et kar, men til daglig er brusebadet praktisk. Med en glasskærm opnår vi begge muligheder på enkel og elegant vis.

De første to etaper har løftet det gamle badeværelse ud af fortiden, og det fremstår nu som et moderne og tidssvarende baderum, og vi kunne sagtens være stoppet her.

De næste 3000 kroner, der bringer det totale budget op på 9000 kroner, gør badeværelset en smule eksklusivt.

Vi har bevaret badekarret. Der er stadig god wellness over at sænke sig ned i det varme vand på en særlig dag. Men til daglig nøjes vi med brusebad, og forhænget ned i badekarret er bare ikke særlig elegant. Men det er vores nye løsning: en skærm af hærdet glas, som lukker lyset ind, er let at holde ren og ikke skal trækkes for og fra.

Og så er der til et smart blandingsbatteri og en lækker brusestang.

Når blandingsbatteriet skal have både tud til badekarret og udtag til bruser, er udvalget begrænset, og du skal på jagt efter de gode tilbud for at holde dig under et par tusinde kroner.

Målet fra blandingsbatteriet til loftet skal med på indkøb, så du kan vælge et brusesystem, du kan stå under, og som der er plads til under loftet.

1

Du kan selv skifte blandingsbatteri, hvis der er mulighed for at lukke for vandet. Tag det gamle blandingsbatteri med, når du går på indkøb; så er du sikker på at få et nyt, som passer på de eksisterende rør.

2

Beslagene til brusestangen sættes i væggen midt over blandingsbatteriet, hvorefter brusestangen sættes i beslagene. Vores system tilsluttes blandingsbatteriet via en slange, som gør højden fleksibel.

11
Fast afskærmning - 1400 kroner 5 Trin

Glaspladen, der skal skærme for vandet, skal være af hærdet glas. Den fremstilles på mål, for hærdet glas kan ikke skæres, og der er gerne en leveringstid på to uger.

Pladen holdes af særlige skinner, som vi forneden klæber på badekarret og foroven skruer fast i loftet. For at få plads til skinnerne bestilles pladen 15 mm lavere, end der er mellem badekarret og loftet.

1

Målet til glaspladen tages i god tid, der er lang leveringstid. Højden skal være 15 mm mindre end afstanden fra badekarret til loftet, så der er plads til skinnerne. Vi bestiller glaspladen i knap halvdelen af karrets længde, så den skærmer godt af.

2

Den ene skinne limes på karrets kant med monteringslim. Listen holdes på plads med strimler af tape et godt døgn, til monteringslimen er hærdet.

VIGTIGT! Monteringslimen skal være stærk og egnet til de hårde overflader.

3

Listen foroven skruer vi fast i loftet lodret over den første liste. Det gælder om at ramme rigtigt, for glaspladen kan du ikke vride rundt på. Har du ikke et langt vaterpas eller et laservaterpas, kan du måle op med en lodsnor.

4

Glaspladen skydes ind i skinnerne, når skinnen på karret sidder rigtigt fast - giv den mindst et døgn. Glasset skal stå på et par plastbrikker, og vi skyder det ikke længere ind, end at der stadig er nogle millimeter luft ind til væggen.

5

Glasset holdes lige midt i skinnerne og fuges på begge sider med klar silikone, både på karret og under loftet. Også fugen mellem glassets bagkant og væggen lukkes med silikone. Fugerne glattes med en fugepind eller en fugebrik.

Materialer

3000 kroner

Det har vi brugt til væg og loft spartles
• Tørmørtel/gips (til større reparationer)
• Letspartel til vådrum
• Slibepapir korn 120

Det har vi brugt til filt på væg og loft
• Vådrumsklæber
• Glasfilt
• Akrylfugemasse

Det har vi brugt til væg og loft males
• Vævgrunder
• Hvid vægmaling, glans 10
• Akrylfugemasse

Det har vi brugt til radiatoren males
• Spraymaling, grunder
• Spraymaling, Hvid ral 90
• Afdækningspapir
• Malertape

Det har vi brugt til nyt udstyr og spejl
• Firkantet spejl, 60 x 80 cm
• Håndklædestang
• Holder til toiletpapir
• 3 knager
• Skruer og plugs til mur

Det har vi brugt til ny vask med skab
• Vask med skab
• Nyt blandingsbatteri
• Nyt afløb - hvis nødvendigt

Det har vi brugt til nyt lukket skab
• Hvidt skab, 40 x 60 x 30 cm, m. tophængt låge
• Skruer og evt. beslag til ophæng

6000 kroner

Det har vi brugt til nye fliser på gulvet
• Fliser
• Fliseklæber
• Fugemasse
• Silikone
• Fliserens

Det har vi brugt til vandsparende toilet
• Toiletskål, Ifö Cera - på tilbud
• Toiletbræt med soft-close
• Slange for tilslutning til vand
• Manchet for tilslutning til afløb
• Silikonefugemasse

9000 kroner

Det har vi brugt til bred bruser og tud
• Blandingsbatteri med tud og bruseudtag
• Brusesystem med fast brusestang og håndbruser

Det har vi brugt til fast afskærmining
• 6 mm hærdet glasrude
• 2 monteringsskinner
• Hvid monteringslim
• Klar silikonefugemasse

Video

TEKNIK: Fuldspartling

Opgaven kræver flere spartler og en portion tålmådighed

TEKNIK: Opsætning af glasfilt

Med en smart teknik bliver samlingerne usynlige

TEKNIK: Maling af radiator

Med tynde lag får du en hel jævn overflade

TEKNIK: Fliser på væg og gulv

Inddel flader i felter. Så er der styr på linjerne.

TEKNIK: Fugning af fliser

Arbejd diagonalt på fliserne, så bliver fugerne flot fyldte.

TEKNIK: Skift toilet

Med afstandsbrikker er det nemt at få det i vater

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...