3 ting du SKAL have styr på før du køber flisefuge

Selv de dyreste og flotteste fliser og klinker kan ødelægges, hvis du ikke sørger for, at fugen passer til dem.

3 ting du skal vide, når du køber flisefuge

Med den rigtige flisefuge, får du et flot og stærkt resultat.

Materiale, farve og bredde

Fugernes materiale, farve og bredde er de 3 faktorer, du skal have styr på, før du køber fliser og flisefuge. Der er et utal af valgmuligheder, og dine valg er helt afgørende for det færdige resultat.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige fugemasse og Sådan bruger du silikonefuge

I gør det selv-vejledningen kan du læse om:

  • Materialerne: Cementbaseret fuge, epoxyfuge og silikonefuge
  • Fugernes bredde: Der findes ingen faste regler, men du får tommelfingerregler baseret på eksperternes erfaring.
  • Fugernes farve: Fordele og ulemper ved de forskellige farver fuge.

(Vidste du fx at brede fuger gør et gulv mere skridsikkert? Og at mørke fuger ser bredere ud end lyse?)

LÆS OGSÅ: Fugning af fliser - sådan gør du!

Når du har styr på disse 3 afgørende faktorer, kan du roligt tage ud og købe fliser og flisefuge.

Cementbaseret fuge

Cementbaseret fugemasse er beregnet til alle slags keramiske fliser, klinker, mosaik, glasmosaik og natursten som marmor, skifer, travertin m.m. Den fås i forskellige grovheder fra helt glatte, som egner sig til smalle fuger mellem glaserede fliser, over de mellemgrove, som anvendes til mere rustikke fliser, til de helt grove, som bruges mellem natursten. Til brede fuger (over 10 mm) vælges som regel en grov fuge. Fås i forskellige farver - mest anvendt er dog grå nuancer.

ANVENDES:
I alle beboelsesrum inklusive vådrum.

FORDELE:
Nem at arbejde med. Meget holdbar. Mugner ikke. Billig.

ULEMPER:
Kan knække, hvis underlaget arbejder. Suger fedt og snavs. Tåler ikke syreholdige rengøringsmidler. Ændrer farve med tiden.

RENOVERING:
Skal kradses/fræses ud, før ny fuge kan fyldes i. Det kan være svært at matche farven, da den gamle fuge har ændret kulør med tiden.

FUGEBREDDE:
1-20 mm.

DET SKAL DU BRUGE:
Spand, rørepind eller piskeris til boremaskine, fugebræt eller gummispartel (rakel), flisesvamp, flisefugespand med ruller til at rengøre flisesvampen på.

1

Kom fugemasse på fugebrættet eller gummispartlen, og træk den ud over fliserne med diagonale strøg. Tjek, at der kommer fugemasse ned i alle fuger, og fyld efter de steder, der mangler. Træk overskydende fugemasse af med brættet, og lad det sætte sig 5-10 minutter før rengøring, afhængigt af rumtemperatur og luftfugtighed.

2

Gør flisesvampen våd, og træk overskydende vand af på spandens ruller, før du vasker fliserne over i cirkulære bevægelser.

3

Skift vandet, og gentag. Husk, at svampen ikke må være så våd, at du vasker fugen ud. Efter nogle timer kan du vaske det hele over med eddikevand for at fjerne det sidste kalkslør.

Epoxyfuge

Denne type er egentlig både en fliseklæber og en fugemasse, som er utrolig stærk og tåler rengøring med syre. Fugemassen er udviklet til svømmehaller, mejerier og slagterier, men er på vej ind i privat beboelse, hvor man ønsker en fuldstændig vandtæt og slidstærk fuge, der kan give sig, og som ikke ændrer udseende med tiden. Den færdige fuge ligner en cementbaseret fuge temmelig meget.

FORDELE:
Meget holdbar. Mugner ikke. Tager ikke imod snavs og fedt. Farvestabil. Fås i et væld af farver. Tåler rengøring med syre.

ULEMPER:
2-komponentmasse, der skal benyttes umiddelbart efter opblanding. Skal påføres på kort tid, og fliserne skal gøres rent med det samme. Kræver engangsdragt, handsker og beskyttelsesbriller, når man arbejder med den. Dyr.

RENOVERING:
Næppe nødvendig i et almindeligt hus, men skal fjernes mekanisk, dvs. fræses og slibes af. Husk dragt og handsker samt åndedrætsværn af hensyn til slibestøvet.

FUGEBREDDE:
1-20 mm.

DET SKAL DU BRUGE:
Afdækningsplast/-filt til alle steder, der ikke skal have fugemasse. Piskeris til oprøring, fugebræt, 2 spande og 2 svampe (en hård og en blød) til afvaskning, gummihandsker, sikkerhedsbriller og engangsdragt, sprit, afrenser (her Kerapoxy Cleaner).

1

Rør indholdet af de to beholdere sammen. Det hele skal blandes, da mængderne er nøje afpasset, og der skal ikke tilsættes andet.

2

Rør massen sammen i 4-5 minutter med et piskeris på boremaskinen. Konsistensen er lidt tykkere end den cementbaserede fugemasse.

3

Træk fugemassen på med et fugebræt. Sørg for at få massen presset godt ned i alle fuger - vend og drej fugebrættet, som det passer. Træk overskydende fugemasse af fliserne med diagonale bevægelser, så der bliver så lidt som muligt, der skal vaskes af.

4

Vask fliserne af første gang med meget varmt vand og en hård svamp. Hav en ekstra spand med varmt vand, som du skyller svampen i indimellem. Vask anden gang med en blød svamp og varmt vand tilsat sprit. Husk den ekstra spand til rengøring af svampen indimellem. Vaskevandet skal afleveres som kemikalieaffald.

5

Evt. kalkslør renses af inden for 6 timer med afrenser. Fugen skal hærde i 3 dage.

Silikonefuge

Silikone er vandtæt og meget elastisk. Derfor anvendes det imellem bygningsdele, som bevæger sig i forhold til hinanden. Det kan fx være mellem to vægge eller mellem væg og gulv, hvor der ellers er risiko for, at en cementbaseret fuge vil revne.

Silikone påføres med fugepistol, hvilket er ret let. Det svære kommer, når fugen skal rettes af med en fugepind/-skraber. For at silikonefugen kan opsuge bygningsbevægelserne, må fugen kun hæfte i siderne, ikke i bunden; derfor skal der lægges et såkaldt hæftebrydende lag i bunden af fugen. Det kan være et fugestop eller en særlig plastikstrimmel.

ANVENDELSE:
Fuger mellem forskellige bygningsdele, fx hjørner mellem vægge og mellem væg og gulv. Alle beboelsesrum inklusive vådrum.

FORDELE:
Vandtæt. Knækker ikke.

ULEMPER:
Besværlig, fedter meget. Slipper i siderne, hvis ikke alt er udført korrekt. Mugner med tiden. Tåler ikke rengøring med syre eller sprit.

RENOVERING:
Det meste skrabes af med en kniv eller en specialskraber. Resten fjernes kemisk med forsigtighed.

FUGEBREDDE:
1-20 mm.

DET SKAL DU BRUGE:
Fugepistol, fugebrik eller -pind, evt. tape til afdækning.

1

Fyld fugen med silikonemassen. Hullet i patronens tud skal være så bredt som fugen, ikke bredere. Fyld fugen op, så massen danner en lille bue over fugen. Når du lægger fugepistolen fra dig, så husk at udløse pistolen og lægge spidsen på et stykke papir, der fanger overskydende silikone.

2

Glit fugerne med en fugebrik, som du hele tiden tørrer af i en fnugfri klud.

3

Alternativt kan du bruge en fugepind af træ, som har stået i rent vand eller glittevæske natten over. Dyp den jævnligt i vandet.

Fugernes bredde

Der er ingen faste regler, når det handler om flisefugernes bredde, men der findes tommelfingerregler baseret på erfaring.

  • De fleste vælger en fuge på 5-6 mm til vægfliser og lidt bredere til gulvklinker.

  • Den maksimale bredde er cirka 20 mm for langt de fleste fugeprodukter.

  • Store fliser til store rum, små fliser til små rum, lød det engang, men det kan sagtens udfordres.

  • Et lille badeværelse med store vægfliser med minimal fuge får fx væggene til at fremstå som store, ensartede flader.

  • Små fliser på store flader kan også give en flot effekt. Her kan fliser på net være en hjælp.

Fugernes farve

  • Mørke fuger ser bredere ud end lyse.

  • Smalle fuger får flisen/klinken til at fremstå som én flade.

  • Brede fuger fremhæver det mønster, fliserne/klinkerne er lagt i.

  • Brede fuger gør et gulv mere skridsikkert.

  • Hvide cementbaserede fuger bliver hurtigt misfarvede. Grå og brune cementbaserede fuger misfarves langsommere.

  • Cementbaseret fuge kan købes i samme farve som silikonefugemassen til hjørner og sanitet. Silikone ændrer ikke farve på samme måde, så der vil være farveforskel efter nogle år.

  • Farvede fuger (røde, blå, grønne osv.) samt fuger med glimmer er smarte og fungerer fint til glasmosaik på mindre flader. På store flader kan det virke voldsomt.

Hvide fuger

Grå og brune fuger

Grå fuger

Fugernes overflade

  • Ru fuger passer godt til rustikke fliser.

  • Ru fuger øger skridsikkerheden, men samler også lettere snavs.

  • Glatte fuger er nemmere at gøre rene end ru fuger. På meget udsatte steder med meget snavs kan epoxyfuger være en fordel.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fuge