Propper til gulv og terrasse

FINISH: Propperne kan fremhæves mere eller mindre, afhængigt af hvilken vej årerne vendes i forhold til årerne i brættet.

Lav propper til gulv og terrasse

Det er tidskrævende, men resultatet bliver superflot. Her gennemgår vi, hvordan du i 4 trin kan dække skruerne med træpropper:

  1. Bor huller i brædderne
  2. Bor ud til propper
  3. Lim propperne fast
  4. Propper i plan med overfladen

OBS: Trin 2 kan du springe over, hvis du vælger genvejen og køber færdige træpropper.


LÆS OGSÅ: Kvikguide til propbor

TIPS: Sæt med to bor

Der skal bruges et sæt med to bor: et forstnerbor (også kaldet et kunstbor), der borer hullet til skruen, og et propbor, der bruges til at lave den lille prop af træ. Sættet findes med forskellige diametre, fx 16, 20, 25 og 32 mm.

Propper til gulv og terrasse: Sæt med to bor

TIPS: Smart dybdestop

Man kan sagtens bore de ca. 1 cm dybe huller i brædderne i frihånd. Men et smart tip er at styre boret ned igennem et hul i en klods, der har den rigtige tykkelse. Så bliver det helt præcist, og arbejdet går desuden en del hurtigere.

Propper til gulv og terrasse: Smart dybdestop

Genvej med færdige propper

Hvis man ikke vil bruge tid på at bore alle propperne selv – og hvis man godt kan leve med små farveforskelle i forhold til brædderne – kan man skyde genvej ved at købe færdige propper. De fås i poser, typisk med 500 propper pr. pose, og findes i forskellige sorter, fx ipé, eg, teak, jatoba, cumaro, Accoya, bangkirai og Thermofyr.

På billedet her kan du se propper i tre forskellige sorter - accoya, ipé og cumaro:

Propper til gulv og terrasse: Færdige propper