Sådan dækker du skruerne med træpropper

I stedet for blot at skrue terrassebrædder eller massive gulvbrædder fast kan man opnå en eksklusiv og maritim finish ved at undersænke skruerne og derefter dække dem med træpropper. Det er tidskrævende, men resultatet bliver superflot.

Propper til gulv og terrasse

FINISH: Propperne kan fremhæves mere eller mindre, afhængigt af hvilken vej årerne vendes i forhold til årerne i brættet.

Lav propper til gulv og terrasse

Det er tidskrævende, men resultatet bliver superflot. Her gennemgår vi, hvordan du i 4 trin kan dække skruerne med træpropper:

  1. Bor huller i brædderne
  2. Bor ud til propper
  3. Lim propperne fast
  4. Propper i plan med overfladen

OBS: Trin 2 kan du springe over, hvis du vælger genvejen og køber færdige træpropper.


LÆS OGSÅ: Kvikguide til propbor

BOR HULLER I BRÆDDERNE

1. Propperne skal sidde regelmæssigt, så streg op med en blød blyant langs et vaterpas, og mærk så op til skruerne på alle brædder – lige langt fra siderne.

2. Hold boremaskinen lodret, og bor ca. 1 cm ned i brættet med et forstnerbor (her 15 mm). De to huller placeres lige over en underliggende strø.

3. Sæt skruer i. Er brædderne af hårdt træ, skal der bores for. I blødt træ klarer selvskærende skruer det selv.

BOR UD TIL PROPPER

1. Bor propperne ud med et propbor (her 15 mm). Her bores de ud af et bræt af samme sort som de brædder, de skal limes fast i. Det giver et diskret resultat.

2. Bræk propperne fri af brættet. Det gøres med et smalt stemmejern. Bræk på tværs af træets årer – så knækkes propperne nemmest fri.

LIM PROPPERNE FAST

1. Kom lim på propperne, og sæt dem på plads i hullerne. Alle propper vendes samme vej. Følger de brættets åretegning, bliver de mindst synlige.

2. Slå propperne ned, indtil de rammer skruerne. Slå lidt forsigtigt, så proppens overflade ikke ødelægges.

PROPPER I PLAN MED OVERFLADEN

1. Når limen er tør, stemmes propperne af i små bidder. Brug et skarpt stemmejern, og stem i samme retning som træets årer.

2. Multicutteren er et fint og effektivt alternativ til stemmejernet. Det er dog vigtigt først at lægge et stykke kraftigt papir under, så overfladen beskyttes.

3. Slib propperne jævnt med overfladen med en slibemaskine eller manuelt med slibepapir. Blyantsstreger og overskydende lim fjernes i samme ombæring.

TIPS: Sæt med to bor

Der skal bruges et sæt med to bor: et forstnerbor (også kaldet et kunstbor), der borer hullet til skruen, og et propbor, der bruges til at lave den lille prop af træ. Sættet findes med forskellige diametre, fx 16, 20, 25 og 32 mm.

TIPS: Smart dybdestop

Man kan sagtens bore de ca. 1 cm dybe huller i brædderne i frihånd. Men et smart tip er at styre boret ned igennem et hul i en klods, der har den rigtige tykkelse. Så bliver det helt præcist, og arbejdet går desuden en del hurtigere.

Genvej med færdige propper

Hvis man ikke vil bruge tid på at bore alle propperne selv – og hvis man godt kan leve med små farveforskelle i forhold til brædderne – kan man skyde genvej ved at købe færdige propper. De fås i poser, typisk med 500 propper pr. pose, og findes i forskellige sorter, fx ipé, eg, teak, jatoba, cumaro, Accoya, bangkirai og Thermofyr.

På billedet her kan du se propper i tre forskellige sorter - accoya, ipé og cumaro:

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tømrer