Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lav et flot bålsted af marksten

Print Gem artikel

Her på dette grusstykke vil anlægsgartner Jesper etablere en lille cirkelformet bålplads i natursten. Den skal være 80 cm i diameter.

Han slår først et jordspyd ned i jorden i midten af området. Ved at binde en snor på ca. 40 cm om spyddet har han en lille passer. Han markerer derefter en cirkel i det rette mål ved hjælp af snoren og brolæggerhammeren.

Bålstedet skal have en bund af marksten eller pigsten, som de også kaldes. Brug kun granit og aldrig flintesten, der kan sprænges af varmen.

Han slår de første sten ned i gruset. Med et vaterpas sikrer han sig, at stenene rager 6 cm op over afretningsgruset. Senere skal der nemlig lægges fliser omkring bålstedet, og så skal det yderste af pigstenscirklen gerne være i samme niveau som belægningen.

Det kan være noget af et puslespil at lave sådan en knoldebro, da både former og farver skal passe sammen, hvis det skal være rigtigt flot. Vil du fx lave en trædesti af pigsten, skal du sørge for, at hovedparten af stenen er under gruset.

Stenene må heller ikke lægges helt fladt, for så vil de vippe, når du går på dem. Her, hvor der ikke er færdsel, betyder det ikke helt så meget.

Når du er nået hele cirklen rundt med første række sten, kan du fjerne jordspyddet. Der er en god idé ofte at lægge vaterpasset på, så du er sikker på, at cirklen ligger i samme højde hele vejen rundt.

For at skabe en lille fordybning i cirklen skal du fjerne noget af gruset i midten, inden du sætter den midterste sten. Nu skal de resterende sten sættes så tæt som muligt.

Vær opmærksom på, at der ikke må være gennemgående fuger mellem stenene. Det kan du lettere undgå, hvis du varierer størrelsen på stenene.

Det kan være noget af et puslespil at sætte pigsten, og selv professionelle brolæggere regner det for en svær disciplin. Men er den først rigtigt lagt, har du en både smuk og robust belægning.

LÆS OGSÅ: Støb et bålfad på den nemme måde

Nu er knoldebroen færdig, og som med andre natursten skal fugerne fyldes med grus. Inden belægningen skal stampes, lægger Jesper den resterende belægning uden om cirklen. Og så kører han en tur med pladevibratoren.

Pigstensområdet derimod skal stampes ved håndkraft med en såkaldt håndstamper. Når belægningen er færdig, er der en flot cirkel i marksten, hvor du kan bage snobrød eller nyde varmen fra bålet en sen sommeraften.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Video: Lav et flot bålsted af marksten
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage