Byg en klassisk havebænk

Her får du opskriften på en elegant og solid havebænk med flotte snedkerdetaljer og skjulte samlinger. Bænken er bygget i træ, der kan tåle at stå ude året rundt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
30 timer
Pris
3.000 kroner
Klassisk havebænk: Sådan bygger du den

Havebænken er bundsolid, og den kan holde til at blive brugt.

Intro

Den er solid, robust og i massiv mahogni. Havebænken har en lang levetid, og den kan tåle at stå udenfor året rundt. For at holde prisen nede kan du med fordel save listerne selv.

I gør det selv-vejledningen viser vi, hvordan du:

 • saver listerne til havebænken
 • laver skabeloner til havebænkens ben, vanger og armlæn
 • runder kanter af med en overfræser
 • samler delene til havebænken
 • beskytter bænken med træbeskyttelse.

LÆS OGSÅ: Sådan bygger du en hyndeboks vandtæt og billigt

Vejledning

01
Sav, slib, og bor for 9 Trin

Inden du tænder båndsaven, skal der laves skabeloner. Det er vigtigt at være grundig og omhyggelig, for går det skævt fra starten, er det svært at rette op senere.

Først laver du skabelonerne til ben, vanger og armlæn med udgangspunkt i vores tegning. Derefter tegnes enden af bænken op i størrelsesforholdet 1:1 for at sikre, at det hele passer sammen. Det er her, eventuelle skævheder skal opdages.

Når alle stumperne er skåret ud, og der er boret for til dyvler, rundes hjørnerne af med en overfræser. Kanterne på ben og armlæn skal dog først rundes, når enderne er samlet. Ellers bliver samlingerne ikke pæne og skarpe.

1

Lav skabelonerne i krydsfiner eller pap, som ben (F1 og F2), armlæn (F4) og to af vangerne (F3) skal saves ud efter. Brug tegningerne på forrige opslag. Hvert felt på tegningen svarer til 5 x 5 cm.

2

Tegn enden af bænken i størrelsesforholdet 1:1 ved hjælp af dine skabeloner. Tegn også sæde og ryglæn på. På den måde er du sikker på, at det hele passer sammen.

3

Tegn ben (F1 og F2), sidevanger (F3) og armlæn (F4) på dit tømmer (F) ved hjælp af skabelonerne, som du nu er helt sikker på passer sammen.

4

Sav alle delene ud med båndsaven. Saver du selv listerne, gøres det også nu.

5

Slib alle skårne overflader. Start med korn 60, hvis overfladen er meget ru, og slut af med korn 120 eller højere.

6

Mærk op til dyvler i samlingerne. Det gøres nemmest med et stregmål. En tømrervinkel kan også bruges. Du skal være omhyggelig, ellers bliver bænken umulig at samle senere. Hvor benene (F1 og F2) samles med vangerne (E), bruges tre dyvler. Alle andre steder bruges der to. Vær opmærksom på, at sædet (A og B) skal skrues på.

7

Bor ud til 6 mm dyvler, hvor ryglænets lister (G) skal samles med vangerne (E). Hullerne skal være vinkelrette. Det gøres nemmest med en borestander eller lign.

8

Bor ud til 10 mm dyvler i alle andre samlinger. Igen skal de være vinkelrette.

9

Rund kanterne med en overfræser. Vent med at runde kanterne på ben og armlæn, indtil enderne er samlet. Ingen af delene skal rundes i enderne.

02
Saml delene 5 Trin

Når det hele er skåret ud, kanterne er rundet, siderne er slebet, og der er boret for, skal det hele samles. Dyvlerne limes i, og det hele holdes sammen med tvinger, indtil limen er tør.

1

Ryglænet limes sammen af vanger (E) og lister (G). Da bænken skal kunne stå udenfor året rundt, er det vigtigt, at limen både kan tåle høj varme og frost.

2

Ryglænet holdes sammen af tvinger, mens limen tørrer. Sørg for, at tvingerne ikke klemmer direkte på træet, da det kan efterlade mærker.

3

Enderne limes sammen. Når limen er tør, er det tid til at runde alle kanterne med en overfræser.

4

Hele stellet limes sammen. Her er det en klar fordel med nogle lange tvinger.

5

Sædet (A og B) skrues fast med rustfrie skruer. Galvaniserede skruer vil med tiden blive anløbne og trække sorte striber fra skruehovederne. Husk at bore for, og sørg for at undersænke hovederne.

Materialer

60 x 32 mm lister:

 • 4 lister (A) a 167 cm
 • 1 liste (B) a 149,8 cm
 • 2 lister (C) a 34 cm
 • 1 liste (D) a 34 cm

125 x 32 mm høvlede brædder:

 • 3 vanger (E) a 150 cm

80 x 260 mm tømmer:

 • 2 stk. tømmer (F) a 120 cm (F1-F4 skæres - se skæreplan)

60 x 20 mm lister:

 • 13 lister (G) a 31 cm

Desuden:

 • Dyvler, 6 og 10 mm
 • Rustfri skruer, 4,0 x 50 mm
 • PU-lim
 • Olie eller lak

Specialværktøj

 • Båndsav
 • Evt. stregmål
 • Evt. borestander eller lign.

Tidsforbrug

Omkring 30 timer, hvis du selv saver dine lister.

Pris

I sipo-mahogni kan bænken laves for omkring 3.000 kr. I fyr vil den koste under 1.000 kr.

Sværhedsgrad

Det er et projekt for den erfarne trænørd, der kan lide at bruge tid på finesse og præcision.

Tegning

Sav selv dine lister

Da du skal have fat i en båndsav for at save ben, armlæn og to af vangerne ud, er det værd at overveje, om du også skal save listerne ud selv. Det giver et større udvalg i træsorter, og det holder prisen nede. Derfor er det det, vi har valgt at gøre her. Dimensionerne i materialelisten svarer dog til de lister, du kan købe færdige.

Vi bygger bænken i sipo-mahogni, men andre sorter som eg, azobé, robinie og lærk er også særdeles velegnede til langtidsholdbare udendørsmøbler.

Sav selv dine lister

3D-model

3D-model

Engelsk adelsbænk

Bænken er bundsolid og skåret ud af et stykke træ.

Åbn 3D-model

3D-model

Saml delene

Bænken er samlet af dyvler og trælim.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

TIPS: Tydelig opmærkning på mørkt træ

TIPS: Tryk dyvler i med en tvinge

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

REDAKTIONEN ANBEFALER: Byg en amerikansk Adirondack-stol

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Havebænk