Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aldrig mere ukrudt!

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Din flotte nye flisebelægning i indkørslen er færdig. Men inden længe går det galt. Det irriterende ukrudt begynder at spire op mellem fliserne, og selvom du fjerner det, vokser det hurtigt frem igen. Men faktisk kan du helt undgå ukrudt, hvis du tænker dig om, når du anlægger din flisebelægning.

Aldrig-mere-ukrudt

Hemmeligheden til at nedkæmpe ukrudt ligger i det sand, du fuger fliserne med. For sand er nemlig ikke bare sand, og vælger du det forkerte, vil du komme til at ærgre dig over det. Vælger du det rette, får du en stærk og ukrudtsfri belægning. Her kan du også se, hvad du kan gøre, hvis sandet i dine fuger skal opgraderes.

Rigtigt fugesand bliver stenhårdt

Det eneste, der rigtig kan holde ukrudtet nede OG sikre dig en solid belægning, er rigtigt fugesand. Det består af sandkorn i forskellige størrelser.

Det har den effekt, at sandet bliver meget kompakt, når fliserne vibreres. De små korn og de store korn låses helt tæt sammen, så sandet næsten bliver lige så solidt som cement. Den kompakte fuge, kombineret med den høje pH-værdi i sand, betyder, at ukrudtet får umådeligt vanskeligt ved at vokse igennem fugerne.

Foruden at holde ukrudtet i ave er fugesandet også en god måde at lukke myrer og andet kriblende utøj ude på. På samme måde som de uønskede planter kan insekter nemlig heller ikke kæmpe sig gennem de hårde fuger af fugesand.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du bruge fugesand!

Brug aldrig Strandsand

Der er stor forskel på sand, og fint strandsand må ikke bruges til at fuge mellem fliserne. Det skyldes, at de fine korn er runde og har samme størrelse, og de slutter ikke tæt. Ukrudtet kan sagtens arbejde sig op gennem sandet, selvom du fjerner det igen og igen.

Læs også: Det bedste våben mod mælkebøtter

Hold dig fra fiberdug!

Det er nærliggende at tro, at en fiberdug under fliserne kan holde ukrudtet væk. Men sådan forholder det sig ikke, da størstedelen af ukrudtet kommer oppefra, båret af vinden eller af dyr.

I bedste fald kan dugen holde ukrudtet en smule nede, men indkørslen bliver ødelagt, fordi fliserne vil komme til at skride rundt, når de ligger på fiberdugen.

Tre måder at bekæmpe ukrudtet

1. Fut det af med gasbrænderen

Ukrudtsbrænderen er et klassisk våben i kampen mod de irriterende grønne spirer mellem fliserne. Ukrudtet svitses (brændes ikke) med flammen fra brænderen, og det er nok til, at cellevæggene i planterne brister. Efter få dage vil ukrudtet dø af udtørring. Pas på med ukrudtsbrænderen. Den er nemlig skyld i flere hundrede brande hvert år. Brug ikke ukrudtsbrænderen i perioder med tørke eller stærk vind.

LÆS OGSÅ: Bruger du (også) din ukrudtsbrænder forkert?

2. “Mal” ukrudtet med Roundup

Roundup er et effektivt middel til at aflive uønsket plantevækst. Forskning viser, at Roundup ikke udgør et stort problem for miljøet, hvis det bruges i små mængder. Derfor skal du også bare smøre Roundup på ukrudtet med en pensel i stedet for at bruge det i store mængder. Så vil det dø inden for et par dage.

3. Krads ukrudtet op

Du kan selvfølgelig også bruge knofedt og håndredskaber. Du kan fx bruge en fugerenser, der med sin klolignende spids er et perfekt værktøj til nemt og skånsomt at fjerne ukrudtet. Efterfyld fugerne.

LÆS OGSÅ: Elektrisk fugerenser: Suveræn rensning af terrassen

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Aldrig mere ukrudt!
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage