Aldrig mere ukrudt!

Din flotte nye flisebelægning i indkørslen er færdig. Men inden længe går det galt. Det irriterende ukrudt begynder at spire op mellem fliserne, og selvom du fjerner det, vokser det hurtigt frem igen. Men faktisk kan du helt undgå ukrudt, hvis du tænker dig om, når du anlægger din flisebelægning.

Hemmeligheden til at nedkæmpe ukrudt ligger i det sand, du fuger fliserne med. For sand er nemlig ikke bare sand, og vælger du det forkerte, vil du komme til at ærgre dig over det. Vælger du det rette, får du en stærk og ukrudtsfri belægning. Her kan du også se, hvad du kan gøre, hvis sandet i dine fuger skal opgraderes.

Rigtigt fugesand bliver stenhårdt

Det eneste, der rigtig kan holde ukrudtet nede OG sikre dig en solid belægning, er rigtigt fugesand. Det består af sandkorn i forskellige størrelser.

Det har den effekt, at sandet bliver meget kompakt, når fliserne vibreres. De små korn og de store korn låses helt tæt sammen, så sandet næsten bliver lige så solidt som cement. Den kompakte fuge, kombineret med den høje pH-værdi i sand, betyder, at ukrudtet får umådeligt vanskeligt ved at vokse igennem fugerne.

Foruden at holde ukrudtet i ave er fugesandet også en god måde at lukke myrer og andet kriblende utøj ude på. På samme måde som de uønskede planter kan insekter nemlig heller ikke kæmpe sig gennem de hårde fuger af fugesand.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du bruge fugesand!

Brug aldrig Strandsand

Der er stor forskel på sand, og fint strandsand må ikke bruges til at fuge mellem fliserne. Det skyldes, at de fine korn er runde og har samme størrelse, og de slutter ikke tæt. Ukrudtet kan sagtens arbejde sig op gennem sandet, selvom du fjerner det igen og igen.

Læs også: Det bedste våben mod mælkebøtter

Hold dig fra fiberdug!

Det er nærliggende at tro, at en fiberdug under fliserne kan holde ukrudtet væk. Men sådan forholder det sig ikke, da størstedelen af ukrudtet kommer oppefra, båret af vinden eller af dyr.

I bedste fald kan dugen holde ukrudtet en smule nede, men indkørslen bliver ødelagt, fordi fliserne vil komme til at skride rundt, når de ligger på fiberdugen.

Tre måder at bekæmpe ukrudtet

1. Fut det af med gasbrænderen

Ukrudtsbrænderen er et klassisk våben i kampen mod de irriterende grønne spirer mellem fliserne. Ukrudtet svitses (brændes ikke) med flammen fra brænderen, og det er nok til, at cellevæggene i planterne brister. Efter få dage vil ukrudtet dø af udtørring. Pas på med ukrudtsbrænderen. Den er nemlig skyld i flere hundrede brande hvert år. Brug ikke ukrudtsbrænderen i perioder med tørke eller stærk vind.

LÆS OGSÅ: Bruger du (også) din ukrudtsbrænder forkert?

2. “Mal” ukrudtet med Roundup

Roundup er et effektivt middel til at aflive uønsket plantevækst. Forskning viser, at Roundup ikke udgør et stort problem for miljøet, hvis det bruges i små mængder. Derfor skal du også bare smøre Roundup på ukrudtet med en pensel i stedet for at bruge det i store mængder. Så vil det dø inden for et par dage.

3. Krads ukrudtet op

Du kan selvfølgelig også bruge knofedt og håndredskaber. Du kan fx bruge en fugerenser, der med sin klolignende spids er et perfekt værktøj til nemt og skånsomt at fjerne ukrudtet. Efterfyld fugerne.

LÆS OGSÅ: Elektrisk fugerenser: Suveræn rensning af terrassen

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Ukrudt