1. Mælkebøttefjerner
FISKARS: Bestseller fra Fiskars, som fås i flere varianter til priser fra 199 til 450 kr
Håndtering:
Betjenes stående. Den åbne klo presses ned i jorden omkring plantens rod. Herefter sætter du foden på fodpedalen, og når håndtaget trækkes ind mod kroppen, lukker kloen omkring roden – og trækker planten skråt opad.
Effektivitet:
I blød eller sandet jord fløjter selv meget lange pælerødder op af jorden i fuld længde. I leret og kompakt jord knækker en del af rødderne.
Skade på plænen:
Laver mindre huller end de andre lange ukrudtsfjernere. Til tider er det nødvendigt at bøje sig ned og dække hullet til.
2. Ukrudtsfjerner
Med Gardenas ukrudtsfjerner kan du i princippet fjerne mindre planter uden at få beskidte hænder. Prisen ligger på omkring 250 kr.
Håndtering:
Betjenes stående. De to klinger stikkes i jorden på hver side af planten, og med et lille drej skæres jorden fri rundt om roden. Et fikst katapultsystem “skyder” jord og rod væk fra klingerne – og du er klar igen.
Effektivitet:
Fin til små planter med kortere rødder. Ved lange rødder er klingerne for korte, så roden knækker.
Skade på plænen:
Laver et ret bredt og dybt hul, så du må i de fleste tilfælde ned på knæ og reparere skaden efterfølgende.
3. Aspargesstikker
En klassisk aspargesstikker med jernklinge og træskaft er mange haveejeres foretrukne våben. Den koster ca. 90 kr.
Håndtering:
Betjenes siddende. Er let at stikke ned i blød jord, mens skærets udformning og “sløvhed” betyder, at du skal bruge kræfter i tør/hård jord.
Effektivitet:
Ved lange rødder skal der hugges og stikkes – en del gange – hele vejen rundt om roden, men så kan du også få selv kæmpestore rødder op i hel tilstand.
Skade på plænen:
Man kan få lavet nogle gevaldige kratere i plænen, før roden er fri, men da arbejdet foregår siddende, skal man jo ikke bøje sig ned for at få dem dækket til.
4. Tidselstikker
Tidselstikkeren iW-F Classic Line er udstyret med et godt D-greb og går supernemt i jorden. Pris: 199 kr.
Håndtering:
Betjenes stående. Nem og intuitiv: Bores i jorden, drejes rundt – og jord og rod kan trækkes op som en slags jordprøve. Det store og gedigne D-håndtag gør det nemt at trykke det skarpe “spyd” ned i alle jordtyper.
Effektivitet:
Stikker dybt og ret bredt og får selv meget lange rødder op i hel tilstand.
Skade på plænen:
Du kan godt regne med at skulle reparere huller. Efterlader stort og dybt hul. I fugtig/ leret jord sidder jorden desværre fast i det cylinderformede hoved og skal derfor ofte pilles ud med håndkraft.
5. Ukrudtsjern
Wolf-Gartens ukrudtsjern koster ca. 70 kr. og er udstyret med et blødt og ergonomisk håndtag
Håndtering:
Betjenes siddende. Den skarpe klinge går let ned i selv hård jord, og håndtagets ende er udformet, så du kan trykke redskabet det sidste stykke ned – med en flad hånd oven på skaftet.
Effektivitet: Eminent grave- og stikkeredskab med en robust klinge, som er lang nok til at matche selv de længste pælerødder. Får “skovlen under” både store og små rødder i såvel blød som stenhård jord.
Skade på plænen:
Hullets størrelse afhænger af pælerodens længde, men det vil som regel være nødvendigt at reparere lidt, mens du er dernede.
“Jeg foretrækker helt klart at luge ukrudt siddende. Tæt på jorden kan jeg se, hvad jeg laver. Og så er jeg jo fri for at skulle bøje mig ned hele tiden. Min favorit til mælkebøtter er derfor Wolf-Gartens ukrudtsjern, som belejligt nok faktisk også er testens billigste." — Per Farsund