3 stærke våben mod ukrudt

Ukrudt mellem fliserne er p... irriterende, og fjerner du det, kommer det hurtigt igen. Med mindre du vælger den sidste af disse tre metoder til at få has på de små, grønne djævle.

Ukrudt mellem fliser

Ukrudt er nemt at dyrke, men svært at slippe af med. Heldigvis er det ikke umuligt.

Ukrudt mellem fliser

Ukrudt mellem fliser kan være svært at komme til livs.

Det er ikke personligt, men det føles sådan, når de små, grønne blade, du effektivt brændte af med ukrudtsbrænderen for en uge siden, titter frem mellem fliserne igen.

Vil du dem til livs, kan du vælge mellem tre strategier: Den nemme, den onde og den virkeligt effektive. Kun den sidste metode løser problemet på lang sigt, til gengæld er den ret tidskrævende. Og derfor kan du overveje en af de to første, selv om du må gentage dem flere gange hen over sæsonen.

LÆS OGSÅ: Elektrisk fugerenser: Suveræn rensning af terrassen

1. Den nemme måde at fjerne ukrudt på

Ukrudtsbrænderen er det oplagte valg, når små, uønskede vækster titter frem mellem fliserne på terrassen eller i indkørslen. Men du skal bruge den rigtigt: Ukrudt skal kun svitses, ikke brændes væk. Brænder du det af, kommer det igen meget hurtigt.

Kør flammen henover ukrudtet i 3-4 sekunder. Så krøller de grønne blade typisk sammen. Nu vil planten bruge masser af energi på at trække vand op til de svedne blade, og det slår de fleste ukrudtsplanter ihjel.

Problemet med denne metode er, at nyt ukrudt snart vil blomstre op samme sted eller lige ved siden af. Så det er ikke en varig løsning.

LÆS OGSÅ: Bruger du (også) din ukrudtsbrænder forkert?

ukrudtsbrænder

Ild kan dræbe ukrudtsplanten, men den skal kun svitses, ikke brændes af.

LÆS OGSÅ: Elektrisk ukrudtsbrænder - uden ild

2. Den onde måde at fjerne ukrudt på

Det er ikke lige populært allevegne, og i mange kommuner er det enten forbudt eller i hvert fald noget, man frabeder sig. Men det virker: gift.
Hvis du tyer til den udvej på problemet, så skal du bruge et godkendt ukrudtmiddel, og ikke opfinde egne midler – heller ikke salt, eddike eller andet, der ikke er specifikt godkendt til formålet.

Metoden er ofte nem: Spray mellem alle fliserne, så dør alt ukrudt, og nyt ukrudt holder sig væk i en periode.

Ulempen med denne metode er dels de miljømæssige påvirkninger, dels at ukrudtet før eller siden kommer igen.

Læs også: Det bedste våben mod mælkebøtter

ukrudtssprøjte

Gift slår ukrudtet ihjel, og holder det væk i uger eller måneder. Følg vejledningen nøje.

3. Den virkeligt effektive måde at fjerne ukrudt på

Der er kun en virkelig god måde at holde ukrudtet helt væk på. Og det er den løsning, der skulle have været valgt allerede dengang fliserne blev lagt: En god, fast fuge.

En god fuge mellem fliserne består af fugesand. Fugesand består af kantede sandkorn, der modsat strandsands runde korn pakker sig sammen til en fast, uigennemtrængelig fuge, når du den bliver komprimeret.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du bruge fugesand!

Modsat hvad mange tror, kommer ukrudtet ikke op nedefra, for under fliserne er der ingen lys og ualmindeligt ringe vækstbetingelser. Ukrudtsfrøene kommer oppefra, og er fugen ikke fast nok, planter de sig selv lige her i det bløde sand eller jord mellem fliserne.

Så væk med det gamle fugesand, i hvert fald i 2/3 af flisens tykkelse, og hæld så nyt fugesand i. Herefter skal du vibrere med en pladevibrator, hælde mere fugesand i de nu sunkne fuger, og så forfra igen. Til sidst er alle fuger fyldt med en stærk, uigennemtrængelig sandfuge.

krads ukrudt op mellem fliser

Krads både ukrudt og sand op (eller brug en højtryksspuler), fyld fugesand i og kør over med en pladevibrator.

    Andre læser lige nu ...