Pizzaovn brænde - sådan tænder du op i din pizzaovn

Skal du tilberede lækre pizzaer i din nybyggede pizzaovn, men er du i tvivl om, hvordan du skal tænde op? Her får du en guide til, hvordan du tænder op i en brændefyret pizzaovn, og hvad der er det bedste brænde til pizzaovn. Vi giver dig også tips og tricks til, hvordan du kan skille dig af med asken fra din pizzaovn.

Hvilket brænde til pizzaovn skal jeg tænde op med?

Der er næsten intet så lækkert som hjemmelavet pizza fra din egen pizzaovn.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Byg selv verdens nemmeste pizzaovn

Hvis du har bygget din egen pizzaovn med god isolering, kan den holde på varmen rigtig længe, men det kræver selvfølgelig, at du tænder op med det rigtige pizzaovn brænde.

Det er fx vigtigt, at du ikke bruger trykimprægneret træ eller træ med maling og lakrester på.

Det bedste brænde til pizzaovn er træ, som er tørt, og som heller ikke indeholder alt for meget harpiks.

Mange pizzaovns-entusiaster er enige om, at det bedste pizzaovn brænde er bøgetræ eller egetræ, da det er hårde træsorter, som har en rigtig god og langvarig brændværdi.

Bøge- og egetræ er rigtig godt til optænding af en brændefyret pizzaovn, da træet giver en god, ensartet varme i pizzaovnen. Derudover giver træet en god og røget smag til pizzaerne.

Andre træsorter som fx ask eller birk er også gode som brænde til pizzaovn.

Du bør undgå helt at bruge brænde fra nåletræer, da det brænder for hurtigt, og harpiksen i træet kan give pizzaerne en dårlig smag.

Din pizzaovn temperatur skal gerne ligge på minimum 300 grader, og derfor skal brændet også have en lang brændetid, hvis du vil bruge ovnen længe og bage pizzaer til hele familien.

LÆS OGSÅ: Opskrift på hjemmelavet pizza

Sådan tænder du op i en brændefyret pizzaovn

Når du skal bage pizzaer i ovnen, tænder du op en halv time, inden pizzaen skal ind.

Brug hellere mindre stykker brænde end store, da de brænder bedre, og ovnen derved bliver hurtigere varm.

Du kan sagtens bruge et par små optændingsblokke eller tændblokke, men du må ikke bruge tændvæske eller lignende brændbare væsker.

Bliv ved pizzaovnen, og sørg for, at den ikke mangler brænde. Når det lille bål brænder godt, kan du lægge nogle tykkere stykker træ på for at opretholde varmen i pizzaovnen. Du skal dog undgå at bruge alt for store stykker træ, da det så bliver sværere at regulere varmen i ovnen.

Ovnen har den rette temperatur, når den sorte sod inde i ovnen bliver brændt af og forsvinder.

Gløderne børstes derefter ud til siden, og pizzaen sættes ind.

Hvad med asken?

Det kan måske lyde besværligt at tænde op i en brændefyret pizzaovn i forhold til en gas pizzaovn, som tænder på få sekunder. Men der er mange fordele ved en brændefyret pizzaovn.

Læs mere om fordelene ved en brændefyret pizzaovn her.

Du skal ikke rengøre din pizzaovn særligt meget, men sod og aske skal naturligvis fjernes efter hvert brug.

Er din pizzaovn brændefyret, er du faktisk heldig, for så har du altid lidt gødning til haven liggende.

Du kan nemlig bruge asken til at gøde dine planter med.

Det er dog vigtigt, at du kun bruger det i små mængder, da for meget aske på jorden eller ved dine planter kan ødelægge ph-værdien og mineralbalancen i jorden, så dine planter ikke vil gro.

Du kan også lægge asken i din kompostbunke, så næringsindholdet øges. Du skal dog kun gøre det, hvis du ikke bruger komposten til at gøde din køkkenhave med. Husk igen kun at bruge små mængder aske.

Hvis du har et hønsehus i haven, hvor dine høns kan gå rundt og hygge sig, kan du bruge noget af asken fra dit pizzaovn brænde til at lave et dejligt støvbad til dine høns.

Bland asken op med noget tørt, fint sand og læg det hele i en balje. Træasken indeholder en masse K-vitamin, kalcium og magnesium, som er gode vitaminer for alle fugle.

Dine høns vil elske et støvbad, og det vil samtidigt hjælpe med at holde parasitter og utøj væk.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Pizzaovn