Afstanden fra lægten til husmuren måles, så den samme afstand kan streges op i den anden ende. På den måde er vi sikre på, at facaden bliver helt lige. Højden skal også være den samme i begge ender. Derfor benyttes der en lige lægte og et vaterpas til at afsætte den samme højde i begge ender.
Med de to mål kan fagmanden nu placere den lægte, der skal fastgøres til husmuren. Der afsættes mærker fire steder på lægten, hvor der skal bores for. Vi benytter et 6 mm murbor, der er lidt længere end skruen, der skal fastgøre lægten til huset. Her benyttes der en akku Borehammer til arbejdet, men du kan benytte en almindelig maskine med ledning.
Lægten fastgøres med 8 mm karmskruer, så du undgår at bruge plugs, samtidig med at lægten sidder urokkeligt fast. Facaden skal beklædes med klinkbrædder, der er 25 x 120 mm og fremstillet i superwood. Der skal være ca. 5 mm. luft i begge ender, så længden på brædderne skal være 122,7 cm, og de skæres her til på en kap-geringssav. Til denne lille facade kan du dog sagtens nøjes med en håndsav.
LÆS MERE: Sådan laver du klinkbekædning
Til at fastgøre brædderne har vi her valgt at bruge en trykluftpistol, der gør monteringsarbejdet virkeligt nemt og hurtigt, samtidig med at du er sikker på et godt resultat. Det første bræt lægges op til opstregningen, og med vaterpasset kontrolleres det, at det sidder helt lige, inden brættet fastgøres med et søm.
Bemærk, at fagmanden benytter sikkerhedsbriller, når han arbejder med sømpistolen. Sømmene, der anvendes, er syrefaste rustfrie søm med riller, der sikrer god fastgørelse. Med jævne mellemrum bør du lige lægge vaterpasset på for at kontrollere, at facaden stadig er i vage.
LÆS OGSÅ: Få en flot facade med træbeklædning
I siderne bør du sørge for, at der er ca. 5 mm luft mellem facadebrædder og stolpe. På den måde undgår du, at der står og sopper vand i overgangen. Når først alle brædder er skåret til, går arbejdet rask fremad. Klinkbrædderne er nemme at montere, da bunden i brædderne er fræset der, hvor de skal ligge på brættet nedenunder. Og så er det blot at fastgøre brættet.
LÆS OGSÅ: Fibercement: Brædder der ALDRIG rådner
Superwood er en ny type imprægnering, hvor man ikke kan se behandlingen. Imprægneringen sker uden brug af tungmetaller og trænger gennem hele emnet, så fx nyskåret endetræ stadig er imprægneret. Til det øverste bræt er der ikke plads til sømpistolen, så her må der i stedet skrues. Og når den sidste skrue er på plads, er facaden faktisk færdig. Superwoodtræet vil beholde sit udseende af ubehandlet træ, men her har vi valgt at male det, så det falder bedre ind med den øvrige overdækning.
LÆS OGSÅ: Facadebeklædning - Se mulighederne her!