Ny facade af fibercement

Den slidte træfacade rådner nedefra og slår revner. Måske kender du det scenarie? Men du kan vælge at beklæde huset med brædder af fibercement, der ikke skal vedligeholdes. Det koster i kroner, men du sparer masser af tid på den lange bane.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
150 kr./m2
Facade af fibercement

Den nye facade af fibercementkræver ingen maling, hverken nu eller fremover.

Intro

Uanset hvor grundig du er, eller hvor dyr en maling du vælger, skal du male en træfacade indimellem, og i løbet af din tid som husejer bliver det til en del timer.

De timer kan du spare – og du behøver ikke hverken sælge huset eller rive det ned. Du kan bare udskifte træbeklædningen med vedligeholdelsesfrie brædder, fx af fibercement. Så slipper du med en afvaskning en gang imellem på de sider af huset, hvor der ofte vokser alger.

Glem alt om jævnlig malebehandling. Vælg blot den farve, du foretrækker. Brædderne rådner selvsagt heller ikke.

LÆS OGSÅ: Få en flot facade med træbeklædning

Ganske få ulemper ved fibercement

Fibercementbrædder er stærke, når de først er monteret. De ligner træ, og du kan sagtens selv montere dem.

Hvis vi skal finde ulemper, er der arbejdet med brædderne – det kræver en specialklinge eller specialværktøj at skære i den hårde fibercement.

Læs mere om facade

Skulle du være uheldig at beskadige et bræt, skal det skiftes ud, og har de øvrige brædder siddet længe, vil du kunne se en farveforskel mellem de gamle, falmede og det nye bræt.

Men i al væsentlighed vejer fordelene tungere end ulemperne.

Så er du træt af at male, så har du løsningen her.

LÆS OGSÅ: Fibercement: Brædder der ALDRIG rådner

Sådan beklæder du huset med brædder af fibercement

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du beklæder dit hus med brædder af fibercement. Du kan se, hvordan du:

  • river den gamle træbeklædning ned
  • opbygger skelettet som brædderne skal sidde fast på
  • skærer i fibercement
  • sætter den nye beklædning på facaden.

LÆS OGSÅ: Facadebeklædning - Se mulighederne her!

Vejledning

01
Nedrivning 5 Trin

Vi er nødt til at starte med den hårdeste del af projektet: Den gamle træbeklædning skal rives ned.

Det er vigtigt at gå forsigtigt til værks, for både isoleringen bag brædderne og vinduer mv. skal slippe uskadt fra vores arbejde med bajonetsav og koben. Tålmodighed er en dyd.

For at beskytte isolering og træskelet arbejder vi i sektioner: Først fjerner vi beklædningen på et stykke af facaden - så beklæder vi isoleringen med vindpap, inden vi river næste sektion ned.

1

Find det rette værktøj. Vi brugte bajonetsav, hammer og koben - eller faktisk flere koben i forskellige størrelser for at kunne komme til allevegne. Du får nok også brug for en knibtang til at fjerne gamle søm.

2

Riv ned i sektioner, og sæt så vindpap på med hæfteklammer. Tjek undervejs, om isolering og træskelet er intakte eller skal udbedres.

3

Brug kobenet flittigt, og vær lidt mere forsigtig med den elektriske bajonetsav. Risikoen for at skade isoleringen er stor.

4

En sektion er revet ned. Al træbeklædning er væk, og alle søm er fjernet fra skelettet. Vindpappet er beskadiget og skal skiftes ud.

5

En sektion er klar til afstandslister. Det nye vindpap sidder, som det skal, og sørger for, at vinden ikke kan suse igennem isoleringen og ind i huset.

02
Opbygning af skelet 5 Trin

De nye, vedligeholdelsesfrie facade-brædder skal sættes fast på et skelet. Det bygger vi af klemlister (afstandslister) på 25 x 50 mm. Det sikrer samtidig en luftspalte imellem vindpap og beklædning, så vi undgår at lukke fugt inde.

Listerne skal sidde med maks. 60 cm’s afstand målt fra midten af listerne. Omkring vinduerne skal der også sidde lister, så brædderne kan støde helt op til vinduesrammerne.

Alt text 1

Find det rette værktøj. Et vaterpas sikrer, at alle lister sidder i lod. Herudover skal der bores for og skrues. Har du to bore-/skruemaskiner, er det en fordel.

2

Sæt listerne op med den korrekte afstand. Vi borer for med et 4 mm bor og skruer listerne fast med 5 x 60 mm udendørsskruer i træskelettet bag vindpappet.

3

Husk lister over vinduer og døre. Princip - pet er, at listerne skal være gennemgående fra top til bund af facaden. INDEN du sætter listerne over vinduerne, skal du sætte en inddækning på.

4

Klar til beklædning. Det nye vindpap beskytter isoleringen, og klemlisterne sidder, som de skal.

5

Sæt et perforeret startprofil forneden. Det sømmes fast til klemlisterne med tagpapsøm. Insektnettet forhindrer, at hveps mv. kan bygge bo bag beklædningen.

03
Den nye beklædning 6 Trin

Så er det tid til den sjove del: De ved­ ligeholdelsesfrie fibercementbrædder skal sættes op på facaden.

Nederst sidder et startprofil med insektnet, og omkring vinduerne monteres der lysningsprofiler. Endelig er der selve brædderne, der skrues fast med specialskruer købt sammen med brædderne.

En stor hjælp, særligt hvis du bygger alene, er Gecko­holdere, der holder brædderne på plads undervejs og sikrer korrekt overlap mellem brædderne.

1

Over vinduerne skal monteres, inden klemlisterne skrues fast som vist her.

2

Start forneden. I underkanten af klemlisterne sidder startprofilet (insektnettet). Det bliver dækket af det nederste beklædningsbræt, så det ikke ses.

3

Læg gummibånd under brædderne. Når to brædder mødes på en klemliste, skal der såkaldt EPDM-bånd imellem liste og bræt for at beskytte listen mod fugt.

4

Brug Gecko-holderen til at holde brættet og justere det på plads. Holderen kan reguleres, så du får ens og korrekt overlap mellem brædderne.

5

Læg næste bræt på klink, altså med det lille overlæg, som den grønne Gecko-holder viser. Kontrollér, at brættet sidder helt i vater, inden du sætter en skrue i hver lægte.

6

Fortsæt med at sætte brædder på. De to Gecko-holdere griber fat om et fastmonteret bræt og støtter brættet ovenover, som så kan skrues fast.

Rundt om vinduet

Der skal sættes inddækninger (lysningsprofiler) rundt om vinduerne, så regnvand ikke kan snige sig ind og ødelægge vinduerne. Her må du sandsynligvis sætte tempoet lidt ned, for der skal tilpasses grundigt, hvis det skal blive både tæt og pænt.

Forneden sørger en sålbænk for, at vandet ikke løber ned ad facaden og skaber grimme spor, når det sner eller regner.

Materialer

  • Vindpap
  • 25 x 50 mm imprægnerede klemlister
  • Udendørs skruer, 5 x 60 mm

Fra HardiePlank:

  • Brædder, hvid træstruktur, 8 x 180 x 3.600 mm
  • Sålbænk, alu, hvid
  • Lysningsprofiler, alu, hvid
  • Opstartsprofil, hvid
  • EPDM-tætningsbånd
  • Kantforsegler, hvid
  • Træskrue, skjult, 5,2 x 38 mm

Specialværktøj

  • Rundsav m. specialklinge til fibercement
  • HardiePlank Gecko-holder
  • Evt. bajonetsav

Tidsforbrug

Vi beklædte den viste facade i løbet af en uge.

Pris

Ca. 150 kr. pr. kvm for fiber­ cementbrædderne. Hertil inddækninger, vindpap og lister.

Sværhedsgrad

Et projekt i den lidt svære ende. Vær omhyggelig - fejl kan ses!

Tegning

Sådan bygges facaden op

Sådan bygges facaden op

Tips & Tricks

Sådan skærer du i fibercement

Fibercement kan gøre de fleste savklinger sløve på meget få snit. Investér i savklinger, der er produceret til formålet, eller brug specialværktøj som en fibercementsaks. Du kan også købe eller leje en fibercement guillotine, hvis du blot skal afkorte brædderne. Til snit på langs kan du bruge en fibercementsaks eller en rund- eller dyksav. Du kan købe en klinge, der er designet til formålet.

Med en specialklinge kan du skære med en rundsav.

En fibercementsaks til boremaskinen deler nemt de hårde brædder.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...