Aftræk til ventilator og tørretumbler

Med isolerede flexslanger gennem det kolde loftsrum og aftræk op gennem taget slipper du af med fugten i badeværelset - uden kondens i ventilationen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
2.000 kroner

Intro

Hvis du sætter en ventilator op, skal du bagefter isolere slangen de steder, hvor den går gennem et uopvarmet rum. Ellers vil den varme og fugtige luft inde i slangen blive kølet så meget ned, at luften kondenserer, og vanddråber vil løbe ned i dit loft og vådrum igen.

Det problem slipper du helt for, hvis du bruger isolerede flexslanger i stedet for de normale uisolerede, når du monterer udluftningskanalen. Så løser du faktisk to problemer i ét hug.

Her viser vi, hvordan aftrækket føres korrekt fra et badeværelse og op gennem taget. Taget er af brædder med tagpap. Hvis tagkonstruktionen har et undertag, skal gennemføringen til taghætten også tætnes mod undertaget. Tætningsdele fås som tilbehør til det undertag, du har.

Taget har her så lav hældning, at vi ikke kunne kravle ind i loftsrummet og udføre arbejdet. Derfor måtte vi skære hul i loftet, så arbejdet kunne udføres nedefra. Efter arbejdet med kanalerne genopbyggede vi loftet med nye gipsplader.

Luk luft ind når du ventilerer

Du kan ikke suge luft ud af et rum, hvis der ikke samtidig lukkes luft ind i rummet.

For at få tilstrækkelig ny luft ind, når ventilatoren kører, skal der ifølge byggereglerne være en åbning på mindst 100 kvadratcentimeter i døren. Det kan du sikre ved at skære af døren forneden, så der bliver en sprække på 2 cm.

Mange åbner et vindue, når de har været i bad. Det er helt forkert, fordi vinden ofte vil føre fugten ind i husets andre rum. Det er ikke sundt. Lad i stedet ventilatoren køre efter badet, indtil fugten er væk. Med lukket vindue - og måske åben dør.

Vejledning

01
Saml delene 5 Trin

Inden du går op og skærer hul i taget, er det fornuftigt at samle alle de dele, der skal sidde under taget. Så går det hurtigt, når du går i gang på taget - og det betyder, at du har et åbent hul i kortere tid.

Overgangen D har flere “ringe” af plastic i endestykket, så den kan tilpasses forskellige rørdimensioner. Når du har fundet den “ring”, der passer til dine rør, skærer du endestykket til med en nedstryger. Så kan slangen trækkes ned over overgangen og spændes fast med et spændebånd.

1

Sæt overgangen C på det isolerede rør (B) ved at presse den ned over røret. Klik overgangen til den runde slange (D) på. Samlingerne fikseres og tætnes med ventilationstape.

2

Overgangen D skæres til og spændes fast. Først skæres overgangen til med en nedstryger, så den har en diameter, der passer til slangen. Pres flexslangen ind over overgangen, og fasthold den med et spændebånd.

3

Træk isolering og den grå ydre plastslange hen til overgangen. Gør den fast med mindst to omgange ventilationstape.

4

Det isolerede rør kortes af med en kniv. Men det kan du først gøre, når du har målt tykkelsen på din tagkonstruktion - plus tykkelsen af den liste, du senere understøtter tagbrædderne med. Listen, vi bruger, er 33 mm tyk.

5

Tjek, at det afkortede rør passer i taghætten, inden du kravler op på taget og arbejder videre.

02
Sæt taghætten op 5 Trin

Inden du går op på taget, bør du bore et hul gennem taget indefra, så du kan se, hvor taghætten skal placeres.

Hullet skal angive centrum i det hul, du skal lave til taghætten. Ved at bruge det afskårede stykke isoleret rør kan du nemt markere hullets placering og save hullet med en stiksav.

Taghætten skal passe til den belægning, du har på taget. Her er det tagpap, så foden på taghætten er en stor flad plade. Den klæbes fast med tykke, ubrudte pølser af Sika BlackSeal-1, der er en bitumenbaseret tætningsmasse. Det er ikke nødvendigt at lægge et ekstra lag tagpap hen over foden og op ad kanten.

1

Sæt det afskårede stykke isoleret rør midt over det hul i taget, du borede indefra. Streg op hele vejen rundt om rørstykket

TIPS: På et tag med tagpap er det bedst at bruge oliekridt til at strege op med.

2

Bor huller i alle hjørner af din opstregning. Hvis du bruger et 8 mm bor, er der plads til, at du kan få en stiksavsklinge ned. Med stiksav skæres hele vejen rundt - skær et par millimeter uden for stregen, så der er plads til røret.

3

Skub det afskårne rør halvt op i taghætten, og placer denne med røret ned i hullet. Så kan du tegne op langs kanten af taghættens store fod (flangen).

4

Læg taghætten med bunden i vejret, mens du påfører to pølser tætningsmasse på flangen. Sika BlackSeal klæber og tætner godt, og du behøver ikke at dække hættens fod med et ekstra lag tagpap, når hætten er monteret.

5

Placer taghætten over hullet igen, pres flangen ned mod taget, og bor 6 mm huller pr. 10 cm langs kanten af flangen. Sæt 4 x 30 mm rustfri skruer med nylonskiver i hullerne.

03
Monter slangerne 5 Trin

Nu kan du montere den isolerede flex-slange i det kolde loftsrum. Har du et undertag af brædder som her, skal du først stabilisere undertaget, fordi mindst to af brædderne er skåret over.

Her har vi skruet to stykker 33 mm liste fast med 4 x 45 mm skruer - skruerne må selvfølgelig ikke være så lange, at de går op i tagpappet. Og listerne skal kunne stabilisere undertaget så meget, at det igen kan bære ventilationsslangen.

Når slangen er på plads, kan du isolere og bygge et nyt loft i vådrummet nedenunder - medmindre du er så heldig, at du har kunnet arbejde i loftsrummet uden at fjerne loftet - som her.

1

Indefra kan du nu fjerne stykket af isoleret rør, der blev brugt til at styre taghætternes placering med. Stik i stedet det rigtige rør med slange, som du samlede tidligere, op i hullet.

2

Placer lister på begge sider af det hul, du har skåret i taget, og skru listerne fast til brædderne. Listerne er kun nødvendige, hvis du har et undertag af brædder, fordi brædderne mister bæreevne, når du skærer hullet i taget.

3

Overgangen monteres på listerne. Det kan du gøre med fire skruer med spændskiver på - her nylonspændskiver.

4

Træk slangen ned, så den lige netop er lang nok til at nå det nye gipspladeloft, mens du korter den af med en kniv. Ståltråden kan du ikke skære over med kniv - den må du klippe over med en bidetang.

5

Når loftet er monteret, sættes ventilatoren på flexslangen. Delene fikseres med spændebånd, og så kan ventilatoren skrues fast på loftet.

VIGTIGT! Det er en elektriker, der skal tilslutte kablet til ventilatoren.

04
Til tørretumbler bruges samlemuffe 3 Trin

**De to slanger samles med samlemuffe og spændebånd.

Skal du tilslutte en tørretumbler i stedet for at montere en ventilator, er fremgangs måden den samme, indtil du når ned til loftet i vådrummet. Herefter er det nødvendigt med en samlemuffe mellem de to stykker slange. Slangerne fikseres med spændebånd.
Når du forkorter flexslangen, skal den trækkes ned, så den kun lige er lang nok. På den måde rettes rynkerne i slangen mest muligt ud, så de ikke laver modstand på den luft, der passerer gennem røret.

1

Samlemuffen stikkes op i det isolerede rør, inden muffen fikseres med spændebånd.

For at få spændebåndet på plads må du krænge isoleringen tilbage.

På gipsloftet tætnes med Sikaflex 11 FC rundt om samlemuffen. Så kan flexslangen monteres.

Materialer

• Taghætter, ventilerede slanger, ventilator mv. (her fra Duka)
• Fuge- og klæbemasse (her Sikaflex 11 FC og Sika BlackSeal-1)
• Ventilationstape
• 4 x 30 mm rustfri skruer med nylonskiver
• 33 x 33 mm lister
• Skruer og spændskive

Tidsforbrug

En dags tid

Pris

Cirka 2000 kroner for to kanaler - plus en ventilator og udgift til en elinstallatør

Sværhedsgrad

Opgaven er ikke vanskelig. Det eneste, der kan være lidt bøvlet, er at skabe tætte samlinger - fx mellem dampspærre og flexslange.

Tegning

Ny ventilation via et koldt loftsrum

Taghætten skal passe til den belægning, du har på taget. Den placeres så tæt på tagryggen som muligt. Det giver det bedste aftræk.

Ny ventilation via et koldt loftsrum

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Ventilation