En hems giver mere plads

Byg en hems og udnyt pladsen. Har du højt til loftet giver en hems dig god mulighed for at udnytte en del af rummet, du ellers ikke får brugt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
3.500 kroner

Intro

Ekstra kvadratmeter med en hems

Mange nyere huse har højt til loftet eller har en stue med loft til kip. I det tilfælde kan det være smart at bygge en hems, hvis man har behov for et sted til et skrivebord eller måske en gæsteseng. Muligheder er mange med en hems.

Byg din egen hems

Det er ikke specielt svært at bygge sin egen hems og på den måde udvide boligen. I vores vejledning viser vi dig trin for trin, hvordan du nemt kan bygge en hems på bare en weekend.

Hems med smart detalje

Hvis du følger vores vejledning til, hvordan du skal bygge en hems, får du også forklaret, hvordan du bygger en smart stige, der kan klappes ind og skydes til side, når den ikke er i brug. Stigen kan ikke fjernes fra hemsen, så du risikerer ikke, at nogen af husets beboere bliver fanget på hemsen uden mulighed for at kunne komme ned.

Hemsen i vores vejledning har vi valgt at beklæde med et flot klikgulv, men du kan sagtens også lægge et gulvtæppe på hemsen. I så fald skal du bare være opmærksom på, at fastgøre gulvtæppet, så du ikke risikerer, at det kommer til at skride.

Byg en hems med enkel konstruktion

Det kræver ikke meget værktøj at bygge en hems. Vores hems kan bygges med ganske få værktøjer; nemlig en sav, en boremaskine og en skruemaskine. Derudover kan det være en fordel at have en mobil borestander, når de mange huller til gelænderet skal laves. En mobil borestander koster heldigvis ikke alverden, og den er genial, når man skal bore huller, der skal være fuldstændig lodrette og alle have den samme dybde.

LÆS OGSÅ: Borestanderen – det billige alternativ til søjleboremaskinen

Vær opmærksom på dette, når du bygger hems

Det kan være fristende at bygge en stor hems med en masse plads, når man først er gået i gang med sav og boremaskine. Men her skal du være opmærksom på, at en hems ifølge bygningsreglementet bliver betragtet som et selvstændigt beboelsesrum, hvis arealet af hemsen overstiger 4,5 kvadratmeter. Du skal altså bygge din hems mindre end dette, hvis du vil undgå, at hemsens areal skal tælle med i boligens samlede antal kvadratmeter.
Derudover er det også et krav, at hemsen skal stå i åben forbindelse med det rum, den er bygget i.

Indret din hems

Det er oplagt at gøre hemsen til en god hyggekrog. Der er noget særligt over at sidde på en hems og lave sit hjemmearbejde eller læse en god bog, så sørg for at indrette din nye hems, så den er indbydende at opholde sig på.

Under hemsen har du også pludselig fået en god hyggekrog. Denne kan du indrette som et legerum til børnene, eventuelt hvor du monterer et forhæng på hemsen. Du kan også indrette rummet under hemsen med en god lænestol og en læselampe, det er kun fantasien der sætter grænser for, hvordan du indretter din hems.

Vejledning

01
Den bærende del 12 Trin

1

Start med at samle rammen af to sider (A) og to gavle (B) med lim og skruer. Husk at lægge aviser under hjørnerne, så du ikke får lim på gulvet.

2

Monter rammen på tre midlertidige ben med skruetvinger, så den bliver placeret i den ønskede højde. Juster, til alle sider er vandrette. TIPS: Få en hjælper til at give en hånd med, når rammen skal løftes op.

3

Bor 10 mm huller gennem rammen og ind i væggen. Til murede vægge og betonvægge anbefales karm-dyvler (10 x 100 mm )med 40-50 cm’s afstand. Bank dyvlerne i, og spænd skruerne.

4

I pladevægge skal du ikke bore for, men placere skruerne, så de får fat i de bagved liggende stolper. TIPS: En vægskanner, der kan finde lægter af træ og stål, vil være en god hjælp her.

5

Skru en stump 16 mm rundstok fast i gulvet, og bor et tilsvarende hul i bunden af benet (C). Fastgør det til rammen med lim og skruer.

6

Forstærk benet (C) med søjlen (D), som du fastgør med lim, skruer og to bræddebolte gennem rammen og søjlen.

7

Monter de to yderstolper (E) med lim og skruer bag på rammen. I de to stolper ved væggene skæres hak forneden (4,5 x 19,5 cm), og stolperne gøres fast til væggene.

8

Slå nu en streg indvendigt på rammen hele vejen rundt - 14 cm fra overkant. På de to sider monteres remme (G) med lim og skruer.

9

Sav hak på 4,5 x 4,7 cm i begge ender af hver bjælke (F). Placer bjælkerne på remmene, og gør dem fast med lim og skruer.

10

Monter mellemstykkerne (H) mellem bjælkerne med lim og skruer. Lav en prøvesamling, så stykkerne bliver lige lange, det ser pænest ud.

11

Gør gulvpladerne fast med skruer. Husk at save ud til stolper. TIPS: Brug skruer, som automatisk sænker skruehovederne ned i pladerne.

Du kan også bygge en hems med to ben

Vi har valgt at byggen hemsen i et hjørne - derfor er det kun nødvendigt med et enkelt ben i det yderste hjørne. Men hvis forholdene er til det, kan du godt tilpasse modellen, så den får to ben - enten på en af de korte eller en af de lange sider. Du skal blot erstatte en af de korte hjørnestolper med en gentagelse af konstruktionen med de lange stolper (C) og (D). Du skal ikke eksperimentere med at bygge en fritstående hems efter denne model, da det kræver en anden form for skråafstivning.

02
Trappen 5 Trin

Trappen kan flyttes, så den ikke er i vejen, når hemsen er “ubeboet”. Men den kan ikke fjernes!

1

Monter et mellemstykke (P) i hver side mellem trinene (M). Brug lim og fire skruer ind i vangerne (N). Mellemstykkerne er skåret med 75 graders smig.

2

Tryk trinet (M) fast mod mellemstykket (P), og gør det fast med lim og skruer. Trinenes forkant er afrundet med et afrundingsjern i overfræseren. Du kan også bruge slibepapir.

3

Buk aluskinnerne (R) i begge ender, så du får to beslag som vist på billedet. Brug 5 cm i hver ende til ombuk, og sav en rille i skinnerne der, hvor de skal bukkes. Skru dem på bagkanten af trappen.

4

Skru en slutmuffe på stålrøret, og gør det fast til rammen med to rørbærere, så øverste trin på trappen flugter med gulvet på hemsen.

Trappen er hurtigt samlet

To vanger (N), ni trin (M) og 18 mellemstykker (P) - det er alt, hvad der skal til for at bygge en gammeldags hønsestige eller trappe op til hemsen. Løsningen med mellemstykker er meget lettere end at fræse spor i vangerne til trinene. Og du opnår samme styrke og stabilitet. Trappen er gjort fast til et jernrør med et par beslag, som både holder stigen på plads og giver mulighed for at skubbe den af vejen, når den ikke er i brug.

03
Balustre og lister 6 Trin

1

Spænd håndlisten (J) og (K) fast mod rammen med bunden opad. Streg stolperne op på håndlisten. Og streg balustrene op på ramme og håndliste samtidig, 22 mm fra kanten.

2

Nu skal der bores. Monter et 16 mm sneglebor i en mobil borestander, og bor 30 mm dybe huller i håndlisterne. I rammen borer du 40 mm dybe huller. Støvsug hullerne for støv.

3

Spids balustrene (L) til i begge ender. Kom lim i hullerne i rammen med en lille pensel, og bank balustrene ned i hullerne.

4

Brug en gummihammer til at banke håndlisterne ned over balustrene. Husk at komme lim i hullerne først, og start ude i siden, ellers er det ikke til at styre de mange pinde.

5

Fastgør håndlisterne (J) og (K) til stolperne (E) med lim og skruer. Slib kanterne på håndlisterne let med slibepapir, så de ikke er skarpe.

6

Slut af med at lægge gulv. På hemsens gulv bredes først et lag 2 mm skumplast. Dernæst kan du fx lægge et 14 mm tykt klikgulv. Nu er du klar til at male eller lakere din nye hems.

Materialer

45 x 195 mm spærtræ:

  • 2 sider (A) a 260 cm 2 gavle (B) a 171 cm

45 x 95 mm spærtræ:

  • 1 ben (C), 313,5 cm 1 søjle (D), 215,5 cm
  • 4 stolper (E) a 98 cm
  • 6 bjælker (F) a 171 cm 1 håndliste (J), 260 cm
  • 1 håndliste (K), 111 cm

45 x 95 mm spærtræ flækket til 45 x 47 mm:

  • 2 remme (G) a 251 cm 10 mellemstykker (H) a 45 cm

16 mm rundstok:

  • 30 balustre (L) a 89 cm 1 styretap, 5 cm

21 x 91 mm høvlet fyr:

  • 9 trin (M) a 50 cm

21 x 68 mm høvlet fyr:

  • 2 vanger (N) a 240 cm

8 x 68 mm høvlet fyr:

  • 18 mellemstykker (P), i alt 480 cm

2 x 25 mm eloxeret aluminium:

  • 2 beslag a 28 cm (R)

19 mm mdf-plade:

  • 5 gulvplader a 49,3 x 170 cm

Desuden:

  • 15 mm galvaniseret stålrør (gevind i en ende), længde 175 cm 15 mm
  • Slutmuffe 2 stk.
  • 15 mm rørbærere
  • Snedkerlim
  • 2 bræddebolte a 10 x 160 mm
  • 5 x 80 mm skruer
  • 4 x 25 mm skruer
  • 4 x 50 mm skruer
  • Evt. 6 x 100 mm skruer til væg
  • Evt. 10 x 100 mm karmdyvler til væg

Gulvunderlag

  • Svømmende gulv (14 mm tykt)

Eventuelt:

  • Akrylgrunder
  • Akrylspartel
  • Akrylmaling
  • Lak til trin

Specialværktøj

  • Mobil borestander

Tidsforbrug

2-3 dage (eksklusive tørretider)

Pris

Cirka 3000 kroner (plus gulv)

Sværhedsgrad

Hvis du følger vores anvisning, får du en flot konstruktion uden svære samlinger.

Tegning

Du bygger nemt hemsen på en weekend

Som du kan se på tegningen her, er konstruktionen ganske enkel. Med lidt forberedelse i form af udskæring af alle længder vil du kunne samle og montere hemsen på en weekend. Du får ikke brug for ret meget værktøj ud over en sav, en bore- og en skruemaskine. Og så en mobil borestander, så du kan bore de mange huller til gelænderet.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Bor vinkelret ind i væggen

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Indretning