Ekstra kvadratmeter med en hems

Mange nyere huse har højt til loftet eller har en stue med loft til kip. I det tilfælde kan det være smart at bygge en hems, hvis man har behov for et sted til et skrivebord eller måske en gæsteseng. Muligheder er mange med en hems.

Byg din egen hems

Det er ikke specielt svært at bygge sin egen hems og på den måde udvide boligen. I vores vejledning viser vi dig trin for trin, hvordan du nemt kan bygge en hems på bare en weekend.

Hems med smart detalje

Hvis du følger vores vejledning til, hvordan du skal bygge en hems, får du også forklaret, hvordan du bygger en smart stige, der kan klappes ind og skydes til side, når den ikke er i brug. Stigen kan ikke fjernes fra hemsen, så du risikerer ikke, at nogen af husets beboere bliver fanget på hemsen uden mulighed for at kunne komme ned.

Hemsen i vores vejledning har vi valgt at beklæde med et flot klikgulv, men du kan sagtens også lægge et gulvtæppe på hemsen. I så fald skal du bare være opmærksom på, at fastgøre gulvtæppet, så du ikke risikerer, at det kommer til at skride.

Byg en hems med enkel konstruktion

Det kræver ikke meget værktøj at bygge en hems. Vores hems kan bygges med ganske få værktøjer; nemlig en sav, en boremaskine og en skruemaskine. Derudover kan det være en fordel at have en mobil borestander, når de mange huller til gelænderet skal laves. En mobil borestander koster heldigvis ikke alverden, og den er genial, når man skal bore huller, der skal være fuldstændig lodrette og alle have den samme dybde.

LÆS OGSÅ: Borestanderen – det billige alternativ til søjleboremaskinen

Vær opmærksom på dette, når du bygger hems

Det kan være fristende at bygge en stor hems med en masse plads, når man først er gået i gang med sav og boremaskine. Men her skal du være opmærksom på, at en hems ifølge bygningsreglementet bliver betragtet som et selvstændigt beboelsesrum, hvis arealet af hemsen overstiger 4,5 kvadratmeter. Du skal altså bygge din hems mindre end dette, hvis du vil undgå, at hemsens areal skal tælle med i boligens samlede antal kvadratmeter. Derudover er det også et krav, at hemsen skal stå i åben forbindelse med det rum, den er bygget i.

Indret din hems

Det er oplagt at gøre hemsen til en god hyggekrog. Der er noget særligt over at sidde på en hems og lave sit hjemmearbejde eller læse en god bog, så sørg for at indrette din nye hems, så den er indbydende at opholde sig på.

Under hemsen har du også pludselig fået en god hyggekrog. Denne kan du indrette som et legerum til børnene, eventuelt hvor du monterer et forhæng på hemsen. Du kan også indrette rummet under hemsen med en god lænestol og en læselampe, det er kun fantasien der sætter grænser for, hvordan du indretter din hems.

Hent vejledningen: Byg en hems

I vejledningen du kan hente her på siden, giver vi dig den fulde trin for trin guide til, hvordan du nemt kan bygge din egen hems. Skal din hems ikke stå i et hjørne, som vores, så kan du i vejledningen også se, hvordan du kan bygge en hems, der har to ben.