Sådan bygger du en solid sokkel

Hvis soklen står solidt og er helt i vater, er det dejlig nemt at bygge ovenpå. Derfor er soklen den vigtigste del, når du skal bygge et skab – uanset om det er et køkkenskab eller et skab i stuen eller på værelset. Her viser vi, hvordan du bygger en solid sokkel, og hvordan du får den i vater.

Soklen er på plads, og den er bygget, så der kan trækkes ledninger og føres fleksible vandrør igennem.

Soklen er på plads, og den er bygget, så der kan trækkes ledninger og føres fleksible vandrør igennem.

Sokkel til køkken

Soklen i køkkenet er dit køkkens fundament. Dine køkkenskabe hviler med vægten på soklen, og det er derfor vigtigt, at du har en stærk og solid sokkel i køkkenet. En sokkel til køkkenet fuldender køkkenets udtryk og lukker af ned mod gulvet.

I denne artikel lærer du at bygge en solid sokkel til køkken, som også er i vater.

3 metoder når du skal bygge en sokkel

1. Du kan måle op og save et stykke af soklen i den side, hvor den er for høj. Så står alle soklens sider direkte på gulvet. Det er den metode, vi viser trin for trin i denne gør det selv-vejledning.

2. Du kan klodse soklen op ved at bruge kiler eller afstandsklodser. Når soklen er i vater, fikseres klodserne (se tips). På fronten kan opklodsningerne skjules med en liste eller et dækbræt (snydesokkel).

3. Skal soklen klodses meget op, kan sprækken ikke dækkes af en liste. Så må du skære et nyt sokkelbræt til, så det følger gulvet, og skrue det fast på soklen.

Sådan bygger du en sokkel

1. Bag på soklens front og foran på bagstykket limes og skrues klodser fast. Dem skal de tværgående stykker sokkel sættes fast på. I stedet for klodser kan du bruge små vinkelbeslag.

2. Tværstykkerne skrues fast. Skal skruen sidde i klodser af spånplade, bør du bore for og bruge tynde skruer. Tværstykkerne sættes, så de hverken vil røre gulvet eller bunden af skabet.

3. Sokkelstykkerne samles, og soklen lægges ned på gulvet, så du kan få den i vater. Vær omhyggelig med at få den HELT lige. Så er det meget nemmere, når du skal sætte skabene på plads.

4. Når soklen er i vater på alle leder, kan du markere den del af soklen, der skal skæres væk. Brug en afstandsklods og en blyant, hvis ikke du har et andenæb (smart værktøj til opstregning).

5. Soklen skilles ad, så du kan skære langs dine streger med en stiksav. Når de fire sider er skåret ud, samles soklen igen. Og så vil soklen følge gulvet overalt.

6. Soklen gøres fast til væggen. En afstandsklods eller nogle striber murpap vil sikre, at fugt fra væggen ikke vandrer direkte ind i soklen. Soklen fastgøres til gulvet for hver cirka 60 cm.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Skabe