Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan bygger du en solid sokkel

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Hvis soklen står solidt og er helt i vater, er det dejlig nemt at bygge ovenpå. Derfor er soklen den vigtigste del, når du skal bygge et skab – uanset om det er et køkkenskab eller et skab i stuen eller på værelset. Her viser vi, hvordan du bygger en solid sokkel, og hvordan du får den i vater.

Soklen er på plads, og den er bygget, så der kan trækkes ledninger og føres fleksible vandrør igennem.

Soklen er på plads, og den er bygget, så der kan trækkes ledninger og føres fleksible vandrør igennem.

3 METODER NÅR DU SKAL BYGGE EN SOKKEL

Sokkel: Du kan måle op og save et stykke af soklen i den side, hvor den er for høj. Så står alle soklens sider direkte på gulvet. Det er den metode, vi viser trin for trin på næste side.

1. Du kan måle op og save et stykke af soklen i den side, hvor den er for høj. Så står alle soklens sider direkte på gulvet. Det er den metode, vi viser trin for trin i denne gør det selv-vejledning.

Sokkel: Du kan klodse soklen op ved at bruge kiler eller afstandsklodser.

2. Du kan klodse soklen op ved at bruge kiler eller afstandsklodser. Når soklen er i vater, fikseres klodserne (se tips). På fronten kan opklodsningerne skjules med en liste eller et dækbræt (snydesokkel).

Sokkel: Skal soklen klodses meget op, kan sprækken ikke dækkes af en liste. Så må du skære et nyt sokkelbræt til, så det følger gulvet, og skrue det fast på soklen.

3. Skal soklen klodses meget op, kan sprækken ikke dækkes af en liste. Så må du skære et nyt sokkelbræt til, så det følger gulvet, og skrue det fast på soklen.

TIPS: KLODSER BØR LIMES FAST

Når du bruger kiler eller afstandsklodser til at få soklen i vater, er det vigtig, at opklodsningen fikseres. Ellers risikerer du, at den skrider. Du kan lime klodserne sammen med masser af hvid trælim og lime dem fast til gulvet. Står opklodsningen på et trægulv uden gulvvarme, kan du vælge at skrue eller sømme hele opklodsningen fast til gulvet.

Når du bruger kiler eller afstandsklodser til at få soklen i vater, er det vigtig, at opklodsningen fikseres. Ellers risikerer du, at den skrider. Du kan lime klodserne sammen med masser af hvid trælim og lime dem fast til gulvet.

ALTERNATIV: SKABE PÅ BEN

I stedet for at bygge en sokkel kan du sætte dine skabe på ben, der kan indstilles i højden. Eller du kan bygge en smal sokkel, som den inderste del af skabet hviler på, mens fronten hviler på ben.

Den største fordel ved at have en sokkel – stor eller lille – er, at du kan gemme rør og ledninger væk.

I stedet for at bygge en sokkel kan du sætte dine skabe på ben, der kan indstilles i højden.

SÅDAN BYGGER DU EN SOKKEL

Bag på soklens front og foran på bagstykket limes og skrues klodser fast. Dem skal de tværgående stykker sokkel sættes fast på. I stedet for klodser kan du bruge små vinkelbeslag.

1. Bag på soklens front og foran på bagstykket limes og skrues klodser fast. Dem skal de tværgående stykker sokkel sættes fast på. I stedet for klodser kan du bruge små vinkelbeslag.

Tværstykkerne skrues fast. Skal skruen sidde i klodser af spånplade, bør du bore for og bruge tynde skruer. Tværstykkerne sættes, så de hverken vil røre gulvet eller bunden af skabet.

2. Tværstykkerne skrues fast. Skal skruen sidde i klodser af spånplade, bør du bore for og bruge tynde skruer. Tværstykkerne sættes, så de hverken vil røre gulvet eller bunden af skabet.

Sokkelstykkerne samles, og soklen lægges ned på gulvet, så du kan få den i vater.

3. Sokkelstykkerne samles, og soklen lægges ned på gulvet, så du kan få den i vater. Vær omhyggelig med at få den HELT lige. Så er det meget nemmere, når du skal sætte skabene på plads.

Når soklen er i vater på alle leder, kan du markere den del af soklen, der skal skæres væk. Brug en afstandsklods og en blyant, hvis ikke du har et andenæb (smart værktøj til opstregning).

4. Når soklen er i vater på alle leder, kan du markere den del af soklen, der skal skæres væk. Brug en afstandsklods og en blyant, hvis ikke du har et andenæb (smart værktøj til opstregning).

Soklen skilles ad, så du kan skære langs dine streger med en stiksav. Når de fire sider er skåret ud, samles soklen igen. Og så vil soklen følge gulvet overalt.

5. Soklen skilles ad, så du kan skære langs dine streger med en stiksav. Når de fire sider er skåret ud, samles soklen igen. Og så vil soklen følge gulvet overalt.

Soklen gøres fast til væggen. En afstandsklods eller nogle striber murpap vil sikre, at fugt fra væggen ikke vandrer direkte ind i soklen. Soklen fastgøres til gulvet for hver cirka 60 cm.

6. Soklen gøres fast til væggen. En afstandsklods eller nogle striber murpap vil sikre, at fugt fra væggen ikke vandrer direkte ind i soklen. Soklen fastgøres til gulvet for hver cirka 60 cm.

SMART TIP: Gør plads til sokkelskuffer

Inden du bygger din sokkel, bør du overveje, om du har brug for skuffer i soklen. Det er smart, men gør det også lidt sværere at bygge soklen.

Inden du bygger din sokkel, bør du overveje, om du har brug for skuffer i soklen. Det er smart, men gør det også lidt sværere at bygge soklen.

En sokkel med sokkelskuffer bygges på samme måde som sokler uden. Men soklen skal samles med skuffer, inden du sætter den i vater. Og der er flere sokkelstykker, du skal have i vater.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage