Solidt arbejdsbord i 7 lette trin

Reglar i tre længder, skruer og to stykker plade. Så har du til et solidt og supernemt arbejdsbord. Lad byggemarkedet skære pladerne, og byg bordet med en sav og en skruemaskine.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
400 kroner

Intro

Enkelt og stærkt. Det er nøgleordene til dette arbejdsbord, som både er billigt og hurtigt at bygge. Reglar i tre længder skrues og limes sammen til et kraftigt understel. Stellet afstives med en strimmel plade og afsluttes med en plade på toppen. Bordets størrelse bestemmer du selv. Men hvis du bygger bordet længere end to meter, må du sætte et ekstra sæt ben på midten.

Når du er færdig med at bygge, kan du tilføje alle de detaljer, du har lyst til, i form af værktøjsholdere, afdæknings plader mv. - eller lade det stå, som det er: solidt og bygget på en formiddag.

Vejledning

01
Byg rammen, afstiv og læg bordplade på 7 Trin

Vores bordplade er 80 x 200 cm. Stellet er smallere og kortere, så bordpladen får udhæng på cirka 10 cm på tre sider. Skal dit arbejdsbord stå frit i rummet, bør du have udhæng på alle fire sider.

Ud over bordpladen skal du bruge en cirka 30 cm bred strimmel plade til at afstive stellet på bagsiden.

Start med at skære delene til stellet ud, så snittene bliver vinkelrette.

1

Læg de udskårne reglar på en plan flade. Sørg for, at enderne flugter. Skru igennem stiverne A og ind i stiverne B med to 5 x 100 mm skruer i hver samling.

2

Lim og skru benene på. Placer benene (C), så den brede side vender mod de korte stivere (B). Kom godt med lim på, og sæt to skruer igennem stiverne og ind i benene fra hver side.

3

Mål op, og sæt et mærke på hvert ben dér, hvor den anden række stivere skal sidde - her 40 cm under første række stivere (mellemrummet mellem de to stivere skal blot passe til pladen D).

4

Start med de tværgående stivere (B), som skal sidde helt ud til kanten af benene. Herefter sættes de lange stivere (A) og til sidst tværstiveren i midten på plads. Det hele limes og skrues på.

5

Sæt afstivningspladen (D) på bagsiden af stellet. Kom lim på benene (C) og stiveren A.

6

Skru afstivningspladen (D) fast. Bor for med et 5 mm bor, eller brug skruer med borespids. Sæt tre-fire 5 x 80 mm skruer i hvert ben.

7

Stil understellet ned på gulvet, og læg bordpladen på. Ret pladen ind, og skru den fast med 5 x 80 mm skruer med cirka 30 centimeters mellemrum.

Materialer

45 x 90 mm reglar:

 • 4 langsgående stivere (A) a 180 cm
 • 6 tværgående stivere (B) a 61 cm
 • 4 ben (C) a 80 cm

19 mm mdf-plade:

 • 1 bordplade (E), 80 x 200 cm
 • 1 afstivning (D), 30 x 180 cm

Desuden:

 • 5 x 80 og 5 x 100 mm skruer
 • Trælim

Tidsforbrug

En halv dags tid - måske lidt mere, hvis du er nybegynder.

Pris

Cirka 400 kroner.

Sværhedsgrad

Her kan alle være med. Et godt begynderprojekt.

Tegning

Når de to mdf-plader er skruet fast på stellet, står arbejdsbordet solidt på værkstedet.

3D-model

3D-model

Solidt arbejdsbord

Arbejdsbordet består af få men ganske solide elementer.

Åbn 3D-model

3D-model

Afstivet med MDF

Når bagpladen er skruet på, bliver stellet klippesolidt.

Åbn 3D-model

3D-model

Nemme samlinger

Helt tæt på, kan du se, at front og bag-reglarne er skruet ind i benene og hinanden.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

TIPS: Undgå at saven sidder fast

Video

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Arbejdsbord