Nem spartling med smarte gipsplader til loft

Skal det gamle pudsloft dækkes med gips? Så brug gipsplader med forsænkede spartelkanter på alle fire sider. Det går hurtigt, fordi spartelarbejdet bliver så let.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
200 kr/m2

Intro

Almindelige gipsplader har forsænkede spartelkanter på de lange sider. De er dejlig nemme at spartle bagefter, men i samlingen mellem to korte sider er du nødt til at skære pladerne på skrå med en hobbykniv og lave din egen spartelsamling.

LÆS OGSÅ: Gipsskruemaskinen gør arbejdet nemmere

Nemmere gipsplader

Det slipper du for, hvis du bruger gipsplader, som har forsænkede spartelkanter på alle fire sider. Det gør dem nemlig nemmere og hurtigere at bruge, fordi spartelarbejdet bliver så let. At du samtidig får stærkere samlinger på gipspladernes korte sider, er kun et plus.

Pladerne har samme størrelse som de populære handyplader af gips - de er 90 cm brede og 240 cm lange. De er lidt dyrere end almindelige plader, men hvis du vil spare tid, er de pengene værd.

Her bruger vi de smarte plader på et gammelt pudset loft. For at få en helt plan flade at arbejde videre på sætter vi først et lag høvlede forskallingsbrædder. De skrues fast til de forskallingsbrædder, der altid sidder bag et pudset loft.

LÆS OGSÅ: Gipshejs til under 200 kroner

Stærkt alternativ til glasfilt

Med gipsplader på loftet får du en helt plan og glat loftsflade, der aldrig revner. Løsningen er stærkere, nemmere og støver mindre end at fuldspartle loftet, slibe det og beklæde det med glasfilt.

Vejledning

01
Gør loftet klar 2 Trin

Du har besluttet, at de gamle plader på loftet skal fjernes, så du kan få et pænt, glat loft. Men uanset om det er profilbrædder eller som her bløde masonitplader, der sidder på loftet, vil resultatet være det samme: Når pladerne er væk, har du et pudset loft, som er fyldt med huller og revner.

I stedet for at reparere på det, kan du gøre livet meget lettere, ved at skrue nye gipsplader op og få et loft der holder.

Bag det gamle pudslag er der et lag forskallings brædder. Det er dem, skruerne i den nye loftsbeklædning skal have fat i. Men pudsen skal ikke fjernes.

Gipsplader til loft: Pladerne rives nemt ned ved at stikke et koben ind under dem 1

Pladerne rives nemt ned ved at stikke et koben ind under dem og trække nedad. På loftet her er der stuk af træ i kanten. Den vil senere blive dækket, så vi lader stukken sidde.

Gipsplader til loft: Loftet er fyldt med huller og revner 2

Loftet er fyldt med huller og revner. Du behøver ikke fylde dem og spartle, fordi du senere vil dække hele loftet med gipsplader.

02
Sæt forskalling op 4 Trin

Der skal sættes forskallingsbrædder op hele vejen rundt på loftet, så gipspladerne senere kan skrues fast i alle kanter. Brædderne skrues fast med 5 x 60 mm skruer. De er lange nok til at få godt fat i brædderne over pudsen.

Vi bruger høvlede forskallingsbrædder, fordi de er mere ens i tykkelsen end ru brædder. Brædderne skal sidde, så de danner en plan bund for gipspladerne.

På langs af rummet skal der monteres forskallingsbrædder med 30 centimeters mellemrum (fra kant til kant).

Ude langs kanten skal spartelkanten på gipspladen skæres af, så vi placerer det første bræt 75 cm fra væggen.

Gipsplader til loft: Start med at skrue brædder på loftet 1

Start med at skrue brædder på loftet hele vejen rundt.

TIPS: Skævheder i loftet kan du udligne med brikker af masonit og murpap under brædderne, inden du skruer dem fast. Husk at skrue gennem denne opklodsning.

Gipsplader til loft: Mål ud fra væggen til den første gipsplade 2

Mål ud fra væggen til den første gipsplade (her 75 cm). Med pil angives, at det er til kanten af et bræt.

VIGTIGT! Husk at tjekke, at du får et fornuftigt stykke plade i den anden side af rummet. Ellers må du ændre placeringen.

Gipsplader til loft: Hold et bræt til mærket, og skru det fast til loftet 3

Hold et bræt til mærket, og skru det fast til loftet. Det passer nu med, at midten af brættet er 80 cm fra væggen. De 80 cm svarer til bredden på en plade, hvor du har skåret spartelkanten af.

Gipsplader til loft: Med udgangspunkt i dette bræt sættes streger pr. 30 cm 4

Med udgangspunkt i dette bræt sættes streger pr. 30 cm. Sæt streger hele vejen i rummet. Skru brædderne fast, og tjek jævnligt, at de er i vater og i plan med de øvrige brædder.

03
Sæt gipsplader op 3 Trin

Loftet her er op mod en etageadskillelse, så der skal ikke sættes dampspærre op.

Inden første plade blev sat op, var vi i byggemarkedet for at leje en gipspladehejs. Det kostede 200 kroner for et døgn, og de var givet godt ud, fordi det er så meget nemmere at få pladerne på plads, når man blot skal placere - ikke løfte.

Det er nemmest at starte med den første række “hele” plader, der ikke skal skæres til på den lange side. Når den er på plads, er det nemt at måle op til den række, der skal sidde op til væggen (hvor kanten skal skæres af).

Pladerne sættes op med 35 mm gipsskruer (til gips på træ) pr. cirka 20 cm.

Gipsplader til loft: Den første række “hele” plader løftes på plads 1

Den første række “hele” plader løftes på plads. Ud mod væggen skal spartelkanten fj ernes på den korte side. Juster pladens placering, indtil kanten ligger midt på forskallingsbrættet.

Gipsplader til loft: Nu sættes gipspladen fast til brædderne med seks skruer 2

Nu sættes gipspladen fast til brædderne med seks skruer - en i hvert hjørne og to på midten. Når det er gjort, kan pladen hænge selv, så du kan godt fjerne gipspladehejsen og skrue de øvrige skruer i.

Gipsplader til loft: Sprækken langs væggen fyldes med akrylfugemasse 3

Sprækken langs væggen fyldes med akrylfugemasse. Den skal presses godt op i sprækken. Fordelen ved akrylfugemasse er, at den er fleksibel, og at den kan males over, når den er tør.

04
Spartling 3 Trin

Gipsplader til loft: Læg armeringstape i spartel-kanten 1

Læg armeringstape i spartel-kanten. Den er selvklæbende. Start med de korte sider af pladen, fordi forsænkningen er dybest dér. Bagefter tager du de lange kanter. Der er god plads til, at tapen overlapper i de korte samlinger.

Gipsplader til loft: Pres rigeligt med spartelmasse op i samlingen 2

Pres rigeligt med spartelmasse op i samlingen. Hold spartlen på tværs af samlingen, så får du bedre presset spartelmassen op mellem pladens kanter. Fyld en halv til en hel meter, inden du fjerner overskydende spartelmasse.

Gipsplader til loft: Fjern overskydende spartelmasse med en bred og stiv spartel 3

Fjern overskydende spartelmasse med en bred og stiv spartel. Når spartelmassen er tør, gentages spartlingen. Når det nye lag også er tørt, kan du slibe. Og så har du et fint, glat loft, der er klar til at blive grundet og malet.

Materialer

• 13 mm gipsplader (Plan-4 Board fra Danogips)
• 35 mm gipsskruer (til gips på træ)
• Gipsspartelmasse
• Armeringstape
• Akrylfugemasse
• 22 x 100 mm høvlede forskallingsbrædder
• 5 x 60 mm skruer (til forskalling)

Specialværktøj

• Gipspladehejs (lejes)
• Evt. gipsskruemaskine
• Evt. gipsvinkel
• Evt. rullestillads (lejes)

Tidsforbrug

3-5 dage for et rum på 20 m2

Pris

Cirka 200 kroner pr. m2

Sværhedsgrad

Når først du har en plan bund af forskallingsbrædder, er det pivnemt at sætte plader op. Det er nemmere end at få et revnet pudsloft pænt igen.

Video

TEKNIK: Deling af gipsplader

Med en skarp hobbykniv går det nemt og hurtigt

TEKNIK: Gipsplade-samlinger

Selvklæbende glasfibernet gør samlingen stærk

TIPS: Gipsbit sikrer korrekt skruedybde

TIPS: Hjemmelavet gipshejs

Tips & Tricks

Sådan skærer du gipspladerne korrekt

Pladerne kan skæres langs en stål lineal, men det er bedst at bruge en gipsvinkel. Så skærer du automatisk vinkelret på kanten.

På nettet og i brochurer vises ofte, at du kan skære bagsiden af pladen fra forsiden med en hobbykniv, når pladen er knækket. Det er ikke den rigtige måde at gøre det på, fordi det svækker gipspladens bæreevne, og kartonen vil flosse. Den rigtige måde får du her.

Skær gennem forsidens karton med en hobbykniv. Skær efter en gipsvinkel (eller en stållineal). Det giver det flotteste snit.

Rejs pladen op på kanten. Bank knæet mod bagsiden ud for snittet. Så knækker pladen i snittet, og du kan bukke den.

Du kan nu skære gennem det andet lag karton fra bagsiden med en hobbykniv uden at rive kartonen løs.

Ny stuk

Loftet sænkes knap 5 cm, når du sætter gipsplader op på den måde, vi viser her. Er der stuk i rummet, vil den blive delvist dækket af gipspladerne. Her løste vi problemet ved at sætte en ny stuk af flamingo (polystyren-skum) op. Stukken limes fast. Den er billig og nem at arbejde med. Og den er lidt fleksibel, så der ikke dannes revner langs kanterne.

Overfladen på stukken er ret blød. Men det betyder jo ikke noget, når man ikke kan nå den.

Stukken skæres til med en fintandet sav i en skærekasse.

Den sættes fast med stuklim. Tryk den på plads mellem loft og væg.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gipsloft