Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lynhurtigt gipsloft

Print Gem artikel

Orker du ikke at reparere på den gamle loftspuds? Så skal du bare sætte gipsplader op. Med Plan-4 Board-plader er det et overkommeligt gør det selv-projekt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
200 kr/m2

Vi bruger de nye gipsplader, der har spartelkanter på alle fire sider. Så er det både nemmere og hurtigere at spartle bagefter.

Intro

Almindelige gipsplader har forsænkede spartelkanter på de lange sider. De er dejlig nemme at spartle bagefter, men i samlingen mellem to korte sider er du nødt til at skære pladerne på skrå med en hobbykniv og lave din egen spartelsamling.

LÆS OGSÅ: Gipsskruemaskinen gør arbejdet nemmere

Nemmere gipsplader

Det slipper du for, hvis du bruger gipsplader, som har forsænkede spartelkanter på alle fire sider. Det gør dem nemlig nemmere og hurtigere at bruge, fordi spartelarbejdet bliver så let. At du samtidig får stærkere samlinger på gipspladernes korte sider, er kun et plus.

Pladerne har samme størrelse som de populære handyplader af gips - de er 90 cm brede og 240 cm lange. De er lidt dyrere end almindelige plader, men hvis du vil spare tid, er de pengene værd.

Her bruger vi de smarte plader på et gammelt pudset loft. For at få en helt plan flade at arbejde videre på sætter vi først et lag høvlede forskallingsbrædder. De skrues fast til de forskallingsbrædder, der altid sidder bag et pudset loft.

LÆS OGSÅ: Gipshejs til under 200 kroner

Stærkt alternativ til glasfilt

Med gipsplader på loftet får du en helt plan og glat loftsflade, der aldrig revner. Løsningen er stærkere, nemmere og støver mindre end at fuldspartle loftet, slibe det og beklæde det med glasfilt.

Vejledning

Gør loftet klar

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Du har besluttet, at de gamle plader på loftet skal fjernes, så du kan få et pænt, glat loft. Men uanset om det er profilbrædder eller som her bløde masonitplader, der sidder på loftet, vil resultatet være det samme: Når pladerne er væk, har du et pudset loft, som er fyldt med huller og revner.

I stedet for at reparere på det, kan du gøre livet meget lettere, ved at skrue nye gipsplader op og få et loft der holder.

Bag det gamle pudslag er der et lag forskallings brædder. Det er dem, skruerne i den nye loftsbeklædning skal have fat i. Men pudsen skal ikke fjernes.

1

Pladerne rives nemt ned ved at stikke et koben ind under dem og trække nedad. På loftet her er der stuk af træ i kanten. Den vil senere blive dækket, så vi lader stukken sidde.

2

Loftet er fyldt med huller og revner. Du behøver ikke fylde dem og spartle, fordi du senere vil dække hele loftet med gipsplader.

Sæt forskalling op

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Der skal sættes forskallingsbrædder op hele vejen rundt på loftet, så gipspladerne senere kan skrues fast i alle kanter. Brædderne skrues fast med 5 x 60 mm skruer. De er lange nok til at få godt fat i brædderne over pudsen.

Vi bruger høvlede forskallingsbrædder, fordi de er mere ens i tykkelsen end ru brædder. Brædderne skal sidde, så de danner en plan bund for gipspladerne.

På langs af rummet skal der monteres forskallingsbrædder med 30 centimeters mellemrum (fra kant til kant).

Ude langs kanten skal spartelkanten på gipspladen skæres af, så vi placerer det første bræt 75 cm fra væggen.

1

Start med at skrue brædder på loftet hele vejen rundt.

TIPS: Skævheder i loftet kan du udligne med brikker af masonit og murpap under brædderne, inden du skruer dem fast. Husk at skrue gennem denne opklodsning.

2

Mål ud fra væggen til den første gipsplade (her 75 cm). Med pil angives, at det er til kanten af et bræt.

VIGTIGT! Husk at tjekke, at du får et fornuftigt stykke plade i den anden side af rummet. Ellers må du ændre placeringen.

3

Hold et bræt til mærket, og skru det fast til loftet. Det passer nu med, at midten af brættet er 80 cm fra væggen. De 80 cm svarer til bredden på en plade, hvor du har skåret spartelkanten af.

4

Med udgangspunkt i dette bræt sættes streger pr. 30 cm. Sæt streger hele vejen i rummet. Skru brædderne fast, og tjek jævnligt, at de er i vater og i plan med de øvrige brædder.

Sæt gipsplader op

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Loftet her er op mod en etageadskillelse, så der skal ikke sættes dampspærre op.

Inden første plade blev sat op, var vi i byggemarkedet for at leje en gipspladehejs. Det kostede 200 kroner for et døgn, og de var givet godt ud, fordi det er så meget nemmere at få pladerne på plads, når man blot skal placere - ikke løfte.

Det er nemmest at starte med den første række “hele” plader, der ikke skal skæres til på den lange side. Når den er på plads, er det nemt at måle op til den række, der skal sidde op til væggen (hvor kanten skal skæres af).

Pladerne sættes op med 35 mm gipsskruer (til gips på træ) pr. cirka 20 cm.

1

Den første række “hele” plader løftes på plads. Ud mod væggen skal spartelkanten fj ernes på den korte side. Juster pladens placering, indtil kanten ligger midt på forskallingsbrættet.

2

Nu sættes gipspladen fast til brædderne med seks skruer - en i hvert hjørne og to på midten. Når det er gjort, kan pladen hænge selv, så du kan godt fjerne gipspladehejsen og skrue de øvrige skruer i.

3

Sprækken langs væggen fyldes med akrylfugemasse. Den skal presses godt op i sprækken. Fordelen ved akrylfugemasse er, at den er fleksibel, og at den kan males over, når den er tør.

Spartling

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Læg armeringstape i spartel-kanten. Den er selvklæbende. Start med de korte sider af pladen, fordi forsænkningen er dybest dér. Bagefter tager du de lange kanter. Der er god plads til, at tapen overlapper i de korte samlinger.

2

Pres rigeligt med spartelmasse op i samlingen. Hold spartlen på tværs af samlingen, så får du bedre presset spartelmassen op mellem pladens kanter. Fyld en halv til en hel meter, inden du fjerner overskydende spartelmasse.

3

Fjern overskydende spartelmasse med en bred og stiv spartel. Når spartelmassen er tør, gentages spartlingen. Når det nye lag også er tørt, kan du slibe. Og så har du et fint, glat loft, der er klar til at blive grundet og malet.

Materialer

• 13 mm gipsplader (Plan-4 Board fra Danogips)
• 35 mm gipsskruer (til gips på træ)
• Gipsspartelmasse
• Armeringstape
• Akrylfugemasse
• 22 x 100 mm høvlede forskallingsbrædder
• 5 x 60 mm skruer (til forskalling)

Specialværktøj

• Gipspladehejs (lejes)
• Evt. gipsskruemaskine
• Evt. gipsvinkel
• Evt. rullestillads (lejes)

Tidsforbrug

3-5 dage for et rum på 20 m2

Pris

Cirka 200 kroner pr. m2

Sværhedsgrad

Når først du har en plan bund af forskallingsbrædder, er det pivnemt at sætte plader op. Det er nemmere end at få et revnet pudsloft pænt igen.

Tegning

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Tips & Tricks

Sådan skærer du gipspladerne korrekt

Pladerne kan skæres langs en stål lineal, men det er bedst at bruge en gipsvinkel. Så skærer du automatisk vinkelret på kanten.

På nettet og i brochurer vises ofte, at du kan skære bagsiden af pladen fra forsiden med en hobbykniv, når pladen er knækket. Det er ikke den rigtige måde at gøre det på, fordi det svækker gipspladens bæreevne, og kartonen vil flosse. Den rigtige måde får du her.

Skær gennem forsidens karton med en hobbykniv. Skær efter en gipsvinkel (eller en stållineal). Det giver det flotteste snit.

Rejs pladen op på kanten. Bank knæet mod bagsiden ud for snittet. Så knækker pladen i snittet, og du kan bukke den.

Du kan nu skære gennem det andet lag karton fra bagsiden med en hobbykniv uden at rive kartonen løs.

Ny stuk

Loftet sænkes knap 5 cm, når du sætter gipsplader op på den måde, vi viser her. Er der stuk i rummet, vil den blive delvist dækket af gipspladerne. Her løste vi problemet ved at sætte en ny stuk af flamingo (polystyren-skum) op. Stukken limes fast. Den er billig og nem at arbejde med. Og den er lidt fleksibel, så der ikke dannes revner langs kanterne.

Overfladen på stukken er ret blød. Men det betyder jo ikke noget, når man ikke kan nå den.

Stukken skæres til med en fintandet sav i en skærekasse.

Den sættes fast med stuklim. Tryk den på plads mellem loft og væg.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Lynhurtigt gipsloft
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage