Sådan monterer du stolpebærere

Stolpesten, også kaldet stolpebærere, er sten, der fungerer som fundament for dine stolper. Når stolperne monteres på stolpesten frem for at blive gravet ned i jorden, undgår du, at stolperne rådner på grund af den fugtige jord. Læs her, hvordan du monterer dem.

Stolpebærere eller stolpesten fås med et fast eller justerbart beslag. Det justerbare beslag gør det enklere at sætte stolpebæreren i jorden, når hullet ikke skal etableres i en helt præcis dybde.

Stenen skal graves ned, og jorden omkring den stampes til undervejs, så den står stabilt.

Sådan monterer du stolpebærere

1

Mål dig frem, og markér, hvor hullet skal graves. Grav hullet så dybt, at toppen af stenen ender 2-10 cm over terræn. Grav evt. hullet 3-5 cm dybere, og justér med grus eller småsten til den ønskede højde. Sørg for, at bunden er plan.

2

Sæt stenen ned på plads, når hullet er klar. Stamp evt. bunden godt ved at løfte og sætte den tunge sten nogle gange. Ret stenen ind, så beslaget sidder, præcis hvor det skal. Hvis stenen har profil på toppen, drejes stolpebæreren, så profilet peger i den ønskede retning.

3

Fyld op med jord eller grus omkring stenen. Fyld cirka 10 cm i hullet ad gangen, og stamp med en lægte hele vejen rundt. Fyld igen cirka 10 cm i hullet, og stamp. Fortsæt, til hullet er fyldt op.

4

Når jorden er stampet, kan du arbejde videre med det samme. Det justerbare beslag kan finjusteres i højden. Det er praktisk, særligt når fundamentet skal bære en vandret rem. Men du kan også efterjustere, hvis fx stolpen til overdækningen har sat sig.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer