Byggevejledning
Let
Svær

Spar penge ved isolering med papiruld

Du kan spare mange penge på varmeregningen ved at efterisolere loftet på dit hus. Og den nemmeste og billigste løsning er at bruge papiruld. I artiklen “Papiruld - det sikre valg”, kan du læse alt om, hvordan du gør, hvilke tanker du skal gøre dig, og sidst, hvad papiruld egentlig er for et materiale.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Fup eller fakta om isolering

Papiruld kan ikke brænde og holder skadedyr væk

Papirgranulat isolering er faktisk en gammel opfindelse helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet, hvor man fandt på at isolere med iturevne aviser. Sidenhen er materialet blevet udviklet, og tilsat forskellige mineraler og kemikalier, som blandt andet fjerner brandfaren. Prøver du at sætte ild til papiruld, bliver det bare vådt i stedet for at brænde. Du slipper også for ubudne 4-benede gæster, mus og rotter, som simpelthen ikke kan tåle at opholde sig i papiruldens tilsatte borsalte.

Vil du læse mere om isolering? Her kan du læse om, hvordan vindpap beskytter og forbedrer din isolering.

Papiruld og dampspærre

Det helt særegne ved isolering med papiruld, er dets evne til at opsuge fugt og transportere det væk. Hvor du med andre typer isolering, eksempelvis mineraluld, skal sørge for, at der sidder en helt tæt dampspærre på undersiden af loftet, er papirulden ligeglad.

Kommer der fugt op gennem loftet, vil papirulden transportere det op til overfladen og lade det fordampe. Til sammenligning risikerer du, at et for tykt lag mineraluld (over 200 mm i tykkelse) lader fugten kondensere INDE midt i isoleringen, og så får du for alvor problemer med rådne spær og skimmelsvamp.

Sådan isolerer du med papirgranulat

At udlægge papiruld eller papirgranulat, som det også kaldes, kræver den rette teknik. For det første skal du hæve gangbroen på loftet, så du har et sted at stå, når du arbejder - her anbefaler vi, at du laver en ny gangbro ovenpå den gamle, da den gamle kan have afstivende virkning på taget.

Derudover skal du fordele papirulden på den rigtige måde. Du skal nemlig undgå at blokere alle udluftninger, for selv om papiruld er et fantastisk materiale, skal det stadig have en vis ventilation henover loftet.

I artiklen kan du læse præcis, hvordan du skal gøre, når det handler om isolering med papiruld.

LÆS OGSÅ: Alt om isolering