Papiruld: Effektiv isolering til loftet

Papiruld er et godt gør det selv-valg til isolering af loftet. Det kan ikke brænde, og så bryder mus og rotter sig ikke om at bygge reder i det.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
11.000 kroner

Intro

Spar penge ved isolering med papiruld

Du kan spare mange penge på varmeregningen ved at efterisolere loftet på dit hus. Og den nemmeste og billigste løsning er at bruge papiruld.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Fup eller fakta om isolering

Papiruld kan ikke brænde og holder skadedyr væk

Papirgranulat isolering er faktisk en gammel opfindelse helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet, hvor man fandt på at isolere med iturevne aviser. Sidenhen er materialet blevet udviklet, og tilsat forskellige mineraler og kemikalier, som blandt andet fjerner brandfaren. Prøver du at sætte ild til papiruld, bliver det bare vådt i stedet for at brænde. Du slipper også for ubudne 4-benede gæster, mus og rotter, som simpelthen ikke kan tåle at opholde sig i papiruldens tilsatte borsalte.

Vil du læse mere om isolering? Her kan du læse om, hvordan vindpap beskytter og forbedrer din isolering.

Sådan isolerer du med papirgranulat

At udlægge papiruld eller papirgranulat, som det også kaldes, kræver den rette teknik. For det første skal du hæve gangbroen på loftet, så du har et sted at stå, når du arbejder - her anbefaler vi, at du laver en ny gangbro ovenpå den gamle, da den gamle kan have afstivende virkning på taget.

Derudover skal du fordele papirulden på den rigtige måde. Du skal nemlig undgå at blokere alle udluftninger, for selv om papiruld er et fantastisk materiale, skal det stadig have en vis ventilation henover loftet.

LÆS OGSÅ: Alt om isolering

Vejledning

01
Ny gangbro 8 Trin

Normalt ville vi have lagt en ny gangbro oven på den gamle, når spærfødderne var blevet hævet. Men her var den gamle bro ødelagt, så vi valgte at rive den af.

Pas på, når du piller gangbroen af - sørg for at træde på spærene, så du ikke pludselig står nede i stuen, fordi du er røget gennem loftet.

For at få plads til isolering forhøjer vi spærfødderne (bunden af spærene). Her bruger vi 45 x 95 mm planker på højkant, så bliver der plads til næsten 10 cm papiruld. Vil du have mere isolering på, skal du vælge en større dimension planker.

Isolering af loft med papiruld ved gangbro 1

Fjern den gamle gangbro, hvis den som her er rådden og mør af borebilleangreb. Så er den værdiløs som afstivning, og du kan lige så godt fjerne den. Brug et koben, og undgå at træde mellem spærene.

Mål op til plankerne, som skal forhøje spærfødderne ved isolering på loft med papiruld 2

Mål op til plankerne, som skal forhøje spærfødderne. Her skal de nå helt ud til tængerne, som de skal gøres fast til. Du kan også skrue et bræt på siden af spærfoden og gøre forhøjelsen fast dertil.

Når der laves isolering på loft med papiruld, skæres plankerne til i den ønskede længde 3

Skær plankerne til i den ønskede længde. Brug en rundsav eller en stiksav, så går det hurtigt. Her kan du have gavn af en sav på batteri, så du slipper for at snuble i ledningen.

Plankerne lægges på plads før der laves isolering med papiruld 4

Læg plankerne på plads mellem tængerne. Sørg for at fjerne evt. søm og isoleringsmateriale fra spærfoden, før du lægger planken ned.

Isolering på loft med papiruld: Skru plankerne fast til tængerne 5

Skru plankerne fast til tængerne med 4 stk. 4,5 x 60 mm skruer. Tjek for en sikkerheds skyld, at tængerne sidder godt fast på spærfødderne, ellers giv dem et par skruer af samme slags.

Isolering på loft med papiruld: Slå sømplader på med kamsøm midt på hver planke 6

Slå sømplader på med kamsøm midt på hver planke, lige over sam-lingen ned mod spærfoden. Så er du sikker på, at den ligger helt stabilt, når gangbroen bliver lagt på.

Isolering af loft med papiruld: Gulvplader lægges 7

Læg en enkelt række gulvplader, så du kan komme til at skubbe papiruld ind under dem. Gangbroen skal bestå af to rækker plader. Den sidste lægges først på, når du har fordelt al isoleringen.

Isolering af loft med papiruld: Gulvplader skrues fast 8

Skru pladerne fast med 4,5 x 50 mm skruer for hver 15 cm. Sav pladerne til, så de bliver samlet midt på en spærfod.

02
Isolering 8 Trin

Nu skal der isoleres med papiruld. Den er imprægneret, så den er brandhæmmende, men du skal alligevel sørge for at dække evt. transformatorer og halogenspots af med mineraluld, inden du lægger papirulden ovenpå.

Inden du lægger papirulden ud, skal du huske at sætte vindstoppere ud langs nederste del af taget (tagfoden), så der kan komme luft ind, uden at papirulden falder ud og havner nede i haven.

Papiruld lægges i en murerbalje 1

Kom papiruld i en murerbalje. Ulden kommer hårdt presset i 17,5 kg pakker. Kom ca. en tredjedel i murerbaljen, og læg låg på baljen. En plade med et hul i er fint.

Luft piskes i papiruld 2

Begynd at piske luft i papirmassen. Brug en kraftig boremaskine med et påmonteret piskeris af den slags, man bruger til mørtel/gulvspartelmasse.

Tjek undervejs om der er luft nok i din papiruld 3

Tjek undervejs, om der er luft nok i papirulden. Tag piskeriset op og mærk, om der er klumper. De skal være væk, for jo færre klumper, desto mere luft er der, og desto bedre isolerer papiret.

Papiruld hældes over den eksisterende isolering 4

Hæld nu papirulden ud oven på den eksisterende isolering. Her bliver du virkelig glad for din støvmaske, da det støver en del.

Papiruld stoppes ind under gangbro 5

Stop papirulden godt ind under gangbroen fra begge sider. Stop rigeligt ind, der kan være mere, end du tror. Men du må ikke presse papirulden sammen - den skal stadig være luftig for at isolere.

En asfaltrager bruges til at fordele papiruld på loftet 6

Brug en asfaltrager til at fordele isoleringen med. Har du ikke sådan en, kan du bruge en rive med tænderne opad. Sørg for at få isoleringen helt ud i alle kroge og hjørner.

Papiruld fordeles jævnt og tjekkes efter med målebånd 7

Fordel isoleringen jævnt, og tjek med et målebånd, at du har lagt den ønskede tykkelse ud. Læg et par cm mere ud, da det synker en smule med tiden.

Gulvplader lægges oven på papiruld og skrues fast 8

Skru den sidste række gulvplader på til sidst, så er din gangbro færdig, og du kan stille ting op på loftet.

Materialer

Papiruld (her fra Papiruld Danmark):

 • 30 pakker (A) a 17,5 kg

45 x 95 mm planker:

 • 17 spærfødder (B) a 240 cm

18 mm gulvkrydsfiner:

 • 16 plader (C), 61 x 244 cm

Desuden:

 • 4,5 x 50 mm skruer
 • 4,5 x 60 mm skruer
 • 17 sømplader, 80 x 180 mm
 • Kamsøm 40/40
 • Krydsfinerplade som låg
 • Vindstoppere af pap

Specialværktøj

 • Boremaskine med piskeris
 • Murerbalje
 • Asfaltrager eller rive

Tidsforbrug

Regn med 2 dage til at isolere 125 m2 loft.

Pris

Ca. 11.000 kroner for isolering og materialer til gangbroen

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med at piske luft i papirulden, så får du ingen problemer med at efterisolere dit loft.

Tegning

Når spærfødderne er forhøjet, er det let at skrue gulvplader ovenpå, så du har en ny gangbro oven på den nye isolering.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Siden artiklen blev bragt i magasinet, er der lavet ny forskning vedrørende isolering af loft og dampspærre. Artiklen her på hjemmesiden er opdateret, men vi gør opmærksom på, at oplysninger i enkelte passager i pdf-udgaven af artiklen er forældede.

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Isolering af loft