Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Isolering med papiruld

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Papiruld er det perfekte valg, når du vil efterisolere på loftet. Det kan både opsuge og afgive fugt, det kan ikke brænde, og så modvirker det angreb af råd og mug - den perfekte løsning, uanset om der er dampspærre eller ej.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
11.000 kroner

Intro

Spar penge ved isolering med papiruld

Du kan spare mange penge på varmeregningen ved at efterisolere loftet på dit hus. Og den nemmeste og billigste løsning er at bruge papiruld. I artiklen “Papiruld - det sikre valg”, kan du læse alt om, hvordan du gør, hvilke tanker du skal gøre dig, og sidst, hvad papiruld egentlig er for et materiale.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Fup eller fakta om isolering

Papiruld kan ikke brænde og holder skadedyr væk

Papirgranulat isolering er faktisk en gammel opfindelse helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet, hvor man fandt på at isolere med iturevne aviser. Sidenhen er materialet blevet udviklet, og tilsat forskellige mineraler og kemikalier, som blandt andet fjerner brandfaren. Prøver du at sætte ild til papiruld, bliver det bare vådt i stedet for at brænde. Du slipper også for ubudne 4-benede gæster, mus og rotter, som simpelthen ikke kan tåle at opholde sig i papiruldens tilsatte borsalte.

Vil du læse mere om isolering? Her kan du læse om, hvordan vindpap beskytter og forbedrer din isolering.

Papiruld og dampspærre

Det helt særegne ved isolering med papiruld, er dets evne til at opsuge fugt og transportere det væk. Hvor du med andre typer isolering, eksempelvis mineraluld, skal sørge for, at der sidder en helt tæt dampspærre på undersiden af loftet, er papirulden ligeglad.

Kommer der fugt op gennem loftet, vil papirulden transportere det op til overfladen og lade det fordampe. Til sammenligning risikerer du, at et for tykt lag mineraluld (over 200 mm i tykkelse) lader fugten kondensere INDE midt i isoleringen, og så får du for alvor problemer med rådne spær og skimmelsvamp.

Sådan isolerer du med papirgranulat

At udlægge papiruld eller papirgranulat, som det også kaldes, kræver den rette teknik. For det første skal du hæve gangbroen på loftet, så du har et sted at stå, når du arbejder - her anbefaler vi, at du laver en ny gangbro ovenpå den gamle, da den gamle kan have afstivende virkning på taget.

Derudover skal du fordele papirulden på den rigtige måde. Du skal nemlig undgå at blokere alle udluftninger, for selv om papiruld er et fantastisk materiale, skal det stadig have en vis ventilation henover loftet.

I artiklen kan du læse præcis, hvordan du skal gøre, når det handler om isolering med papiruld.

LÆS OGSÅ: Alt om isolering

Vejledning

Ny gangbro

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Normalt ville vi have lagt en ny gangbro oven på den gamle, når spærfødderne var blevet hævet. Men her var den gamle bro ødelagt, så vi valgte at rive den af.

Pas på, når du piller gangbroen af - sørg for at træde på spærene, så du ikke pludselig står nede i stuen, fordi du er røget gennem loftet.

For at få plads til isolering forhøjer vi spærfødderne (bunden af spærene). Her bruger vi 45 x 95 mm planker på højkant, så bliver der plads til næsten 10 cm papiruld. Vil du have mere isolering på, skal du vælge en større dimension planker.

1

Fjern den gamle gangbro, hvis den som her er rådden og mør af borebilleangreb. Så er den værdiløs som afstivning, og du kan lige så godt fjerne den. Brug et koben, og undgå at træde mellem spærene.

2

Mål op til plankerne, som skal forhøje spærfødderne. Her skal de nå helt ud til tængerne, som de skal gøres fast til. Du kan også skrue et bræt på siden af spærfoden og gøre forhøjelsen fast dertil.

3

Skær plankerne til i den ønskede længde. Brug en rundsav eller en stiksav, så går det hurtigt. Her kan du have gavn af en sav på batteri, så du slipper for at snuble i ledningen.

4

Læg plankerne på plads mellem tængerne. Sørg for at fjerne evt. søm og isoleringsmateriale fra spærfoden, før du lægger planken ned.

5

Skru plankerne fast til tængerne med 4 stk. 4,5 x 60 mm skruer. Tjek for en sikkerheds skyld, at tængerne sidder godt fast på spærfødderne, ellers giv dem et par skruer af samme slags.

6

Slå sømplader på med kamsøm midt på hver planke, lige over sam-lingen ned mod spærfoden. Så er du sikker på, at den ligger helt stabilt, når gangbroen bliver lagt på.

7

Læg en enkelt række gulvplader, så du kan komme til at skubbe papiruld ind under dem. Gangbroen skal bestå af to rækker plader. Den sidste lægges først på, når du har fordelt al isoleringen.

8

Skru pladerne fast med 4,5 x 50 mm skruer for hver 15 cm. Sav pladerne til, så de bliver samlet midt på en spærfod.

Isolering

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu skal der isoleres med papiruld. Den er imprægneret, så den er brandhæmmende, men du skal alligevel sørge for at dække evt. transformatorer og halogenspots af med mineraluld, inden du lægger papirulden ovenpå.

Inden du lægger papirulden ud, skal du huske at sætte vindstoppere ud langs nederste del af taget (tagfoden), så der kan komme luft ind, uden at papirulden falder ud og havner nede i haven.

1

Kom papiruld i en murerbalje. Ulden kommer hårdt presset i 17,5 kg pakker. Kom ca. en tredjedel i murerbaljen, og læg låg på baljen. En plade med et hul i er fint.

2

Begynd at piske luft i papirmassen. Brug en kraftig boremaskine med et påmonteret piskeris af den slags, man bruger til mørtel/gulvspartelmasse.

3

Tjek undervejs, om der er luft nok i papirulden. Tag piskeriset op og mærk, om der er klumper. De skal være væk, for jo færre klumper, desto mere luft er der, og desto bedre isolerer papiret.

4

Hæld nu papirulden ud oven på den eksisterende isolering. Her bliver du virkelig glad for din støvmaske, da det støver en del.

5

Stop papirulden godt ind under gangbroen fra begge sider. Stop rigeligt ind, der kan være mere, end du tror. Men du må ikke presse papirulden sammen - den skal stadig være luftig for at isolere.

6

Brug en asfaltrager til at fordele isoleringen med. Har du ikke sådan en, kan du bruge en rive med tænderne opad. Sørg for at få isoleringen helt ud i alle kroge og hjørner.

7

Fordel isoleringen jævnt, og tjek med et målebånd, at du har lagt den ønskede tykkelse ud. Læg et par cm mere ud, da det synker en smule med tiden.

8

Skru den sidste række gulvplader på til sidst, så er din gangbro færdig, og du kan stille ting op på loftet.

Materialer

Papiruld (her fra Papiruld Danmark):

 • 30 pakker (A) a 17,5 kg

45 x 95 mm planker:

 • 17 spærfødder (B) a 240 cm

18 mm gulvkrydsfiner:

 • 16 plader (C), 61 x 244 cm

Desuden:

 • 4,5 x 50 mm skruer
 • 4,5 x 60 mm skruer
 • 17 sømplader, 80 x 180 mm
 • Kamsøm 40/40
 • Krydsfinerplade som låg
 • Vindstoppere af pap

Specialværktøj

 • Boremaskine med piskeris
 • Murerbalje
 • Asfaltrager eller rive

Tidsforbrug

Regn med 2 dage til at isolere 125 m2 loft.

Pris

Ca. 11.000 kroner for isolering og materialer til gangbroen

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med at piske luft i papirulden, så får du ingen problemer med at efterisolere dit loft.

Tegning

Når spærfødderne er forhøjet, er det let at skrue gulvplader ovenpå, så du har en ny gangbro oven på den nye isolering.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage