Intro
Vejledning
Normalt ville vi have lagt en ny gangbro oven på den gamle, når spærfødderne var blevet hævet. Men her var den gamle bro ødelagt, så vi valgte at rive den af.
Pas på, når du piller gangbroen af - sørg for at træde på spærene, så du ikke pludselig står nede i stuen, fordi du er røget gennem loftet.
For at få plads til isolering forhøjer vi spærfødderne (bunden af spærene). Her bruger vi 45 x 95 mm planker på højkant, så bliver der plads til næsten 10 cm papiruld. Vil du have mere isolering på, skal du vælge en større dimension planker.
Fjern den gamle gangbro, hvis den som her er rådden og mør af borebilleangreb. Så er den værdiløs som afstivning, og du kan lige så godt fjerne den. Brug et koben, og undgå at træde mellem spærene.
Mål op til plankerne, som skal forhøje spærfødderne. Her skal de nå helt ud til tængerne, som de skal gøres fast til. Du kan også skrue et bræt på siden af spærfoden og gøre forhøjelsen fast dertil.
Skær plankerne til i den ønskede længde. Brug en rundsav eller en stiksav, så går det hurtigt. Her kan du have gavn af en sav på batteri, så du slipper for at snuble i ledningen.
Læg plankerne på plads mellem tængerne. Sørg for at fjerne evt. søm og isoleringsmateriale fra spærfoden, før du lægger planken ned.
Skru plankerne fast til tængerne med 4 stk. 4,5 x 60 mm skruer. Tjek for en sikkerheds skyld, at tængerne sidder godt fast på spærfødderne, ellers giv dem et par skruer af samme slags.
Slå sømplader på med kamsøm midt på hver planke, lige over sam-lingen ned mod spærfoden. Så er du sikker på, at den ligger helt stabilt, når gangbroen bliver lagt på.
Læg en enkelt række gulvplader, så du kan komme til at skubbe papiruld ind under dem. Gangbroen skal bestå af to rækker plader. Den sidste lægges først på, når du har fordelt al isoleringen.
Nu skal der isoleres med papiruld. Den er imprægneret, så den er brandhæmmende, men du skal alligevel sørge for at dække evt. transformatorer og halogenspots af med mineraluld, inden du lægger papirulden ovenpå.
Inden du lægger papirulden ud, skal du huske at sætte vindstoppere ud langs nederste del af taget (tagfoden), så der kan komme luft ind, uden at papirulden falder ud og havner nede i haven.
Kom papiruld i en murerbalje. Ulden kommer hårdt presset i 17,5 kg pakker. Kom ca. en tredjedel i murerbaljen, og læg låg på baljen. En plade med et hul i er fint.
Begynd at piske luft i papirmassen. Brug en kraftig boremaskine med et påmonteret piskeris af den slags, man bruger til mørtel/gulvspartelmasse.
Tjek undervejs, om der er luft nok i papirulden. Tag piskeriset op og mærk, om der er klumper. De skal være væk, for jo færre klumper, desto mere luft er der, og desto bedre isolerer papiret.
Hæld nu papirulden ud oven på den eksisterende isolering. Her bliver du virkelig glad for din støvmaske, da det støver en del.
Stop papirulden godt ind under gangbroen fra begge sider. Stop rigeligt ind, der kan være mere, end du tror. Men du må ikke presse papirulden sammen - den skal stadig være luftig for at isolere.
Brug en asfaltrager til at fordele isoleringen med. Har du ikke sådan en, kan du bruge en rive med tænderne opad. Sørg for at få isoleringen helt ud i alle kroge og hjørner.
Fordel isoleringen jævnt, og tjek med et målebånd, at du har lagt den ønskede tykkelse ud. Læg et par cm mere ud, da det synker en smule med tiden.
Materialer
Papiruld (her fra Papiruld Danmark):
- 30 pakker (A) a 17,5 kg
45 x 95 mm planker:
- 17 spærfødder (B) a 240 cm
18 mm gulvkrydsfiner:
- 16 plader (C), 61 x 244 cm
Desuden:
- 4,5 x 50 mm skruer
- 4,5 x 60 mm skruer
- 17 sømplader, 80 x 180 mm
- Kamsøm 40/40
- Krydsfinerplade som låg
- Vindstoppere af pap
Specialværktøj
- Boremaskine med piskeris
- Murerbalje
- Asfaltrager eller rive
Tidsforbrug
Regn med 2 dage til at isolere 125 m2 loft.
Pris
Ca. 11.000 kroner for isolering og materialer til gangbroen
Sværhedsgrad
Vær omhyggelig med at piske luft i papirulden, så får du ingen problemer med at efterisolere dit loft.
Tegning
Tips & Tricks
Gangbroen stabiliserer hele huset
Den gamle gangbro må ikke fjernes, da den kan have betydning for dit hus’ stabilitet i stormvejr.
Gangbroen, som løber på langs ad loftet, er gjort fast til samtlige spær og er med til at sørge for husets vindstabilitet. Det er forskelligt, hvor stor betydning gangbroen har for stabiliteten, nogle huse er bygget, så hele loftet er en stor, fast skive af gips eller plader, som stiver huset af. Andre huse er afhængige af gangbroen. Derfor er det bedst, at du lader gangbroen være, så er du på den sikre side. Hvis du fjerner broen, kan du risikere, at væggene slår revner med tiden, eller at tagkonstruktionen begynder at knage.
Det er også meget lettere at lade gangbroen ligge, og den er ikke i vejen, når du skal efterisolere med papiruld.
Det eneste tidspunkt, hvor vi kan anbefale, at du fjerner den gamle gangbro, er, hvis den er ødelagt af råd eller tidens tand. Så gør den ingen gavn alligevel,
og du skal så bare sørge for at lave den nye gangbro lige så stor som den gamle og gøre den omhyggeligt fast til samtlige spær.
Husk vindstop, før du hælder papiruld på
Undgå at lukke af for ventilationen på loftet - det kan give fugtproblemer med tiden. Særlige vindstoppere løser opgaven hurtigt.
Før du hælder papirulden ud, skal du lukke af ude ved foden af taget, så isoleringen ikke kan smutte ud og havne nede i haven. Samtidig skal der være fri passage for luft udefra, så loftrummet kan blive ordentligt ventileret. Ellers kan evt. fugt ikke fordampe. Det klarer du let med særlige vindstoppere af kraftigt pap. De er rillede i forvejen, så de er lette at bukke til “harmonikaer”, som bare stikkes ned langs taget. Fyld ud i rillerne med mineraluld, og hæld så papirulden ud. Det er både nemt og billigt.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.


