Let
Svær

Spar penge ved isolering med papiruld

Du kan spare mange penge på varmeregningen ved at efterisolere loftet på dit hus. Og den nemmeste og billigste løsning er at bruge papiruld. I artiklen “Papiruld - det sikre valg”, kan du læse alt om, hvordan du gør, hvilke tanker du skal gøre dig, og sidst, hvad papiruld egentlig er for et materiale.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Fup eller fakta om isolering

Papiruld kan ikke brænde og holder skadedyr væk

Papirgranulat isolering er faktisk en gammel opfindelse helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet, hvor man fandt på at isolere med iturevne aviser. Sidenhen er materialet blevet udviklet, og tilsat forskellige mineraler og kemikalier, som blandt andet fjerner brandfaren. Prøver du at sætte ild til papiruld, bliver det bare vådt i stedet for at brænde. Du slipper også for ubudne 4-benede gæster, mus og rotter, som simpelthen ikke kan tåle at opholde sig i papiruldens tilsatte borsalte.

Papiruld og dampspærre

Det helt særegne ved isolering med papiruld, er dets evne til at opsuge fugt og transportere det væk. Hvor du med andre typer isolering, eksempelvis mineraluld, skal sørge for, at der sidder en helt tæt dampspærrer på undersiden af loftet, er papirulden ligeglad.

Kommer der fugt op gennem loftet, vil papirulden transportere det op til overfladen og lade det fordampe. Til sammenligning risikerer du, at et for tykt lag mineraluld (over 200 mm i tykkelse) lader fugten kondensere INDE midt i isoleringen, og så får du for alvor problemer med rådne spær og skimmelsvamp.

Sådan isolerer du med papirgranulat

At udlægge papiruld eller papirgranulat, som det også kaldes, kræver den rette teknik. For det første skal du hæve gangbroen på loftet, så du har et sted at stå, når du arbejder - her anbefaler vi, at du laver en ny gangbro ovenpå den gamle, da den gamle kan have afstivende virkning på taget.

Derudover skal du fordele papirulden på den rigtige måde. Du skal nemlig undgå at blokere alle udluftninger, for selv om papiruld er et fantastisk materiale, skal det stadig have en vis ventilation henover loftet.

I artiklen kan du læse præcis, hvordan du skal gøre, når det handler om isolering med papiruld.

LÆS OGSÅ: Alt om isolering

REDAKTIONEN ANBEFALER: Tjek din isoleringen før det er for sent!

Er du sikker på, at du har helt styr på din isolering? Ellers kan det få store konsekvenser - og det er ikke kun for din varmeregning.

Er dit hus ikke er isoleret korrekt kan du få massive problemer med fugt og svamp. Og der er desværre mange grelle eksempler på forkert efterisolering. Det kan medføre fugtskader på huset og blive dyrt at rette op på. I slemme tilfælde vil det også være sundhedsskadeligt for dig og din familie.

Tjek din isolering med et inspektionskamera
Isoleringen sidder ofte steder, der er svære at tilgå - eksempelvis i skunken, hulmuren eller krybekælderen. Derfor vil vi anbefale, at du bruger et inspektionskamera, så du kan nå derind. Du vil med det blotte øje kunne se om der fugt eller svamp på din isolering. Du kan også tjekke at isoleringen ligger korrekt, og at der ikke mangler vindpap - rockwool er ikke nok.

Lige nu får du et inspektionskamera sammen med 2 numre af Gør Det Selv.

Ja, tak: Vis mig det nye Tech-Pro inspektionskamera!