Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Træfiber - helt naturlig isolering

Print Gem artikel

Det isolerer bedre, det giver et sundere indeklima, det lydisolerer, og det virker brandhæmmende. Kan man ønske sig mere af et isoleringsmateriale? Vi tegner et portræt af træfiberisolering og viser dig, hvordan du bruger det.

5 overbevisende grunde til at bruge træfiber:

 1. Sundere indeklima
 2. Bedre isoleringsevne
 3. God lydisolering
 4. Bedre varmefordeling
 5. Virker brandhæmmende

Træfiberisolering er et ret ukendt isoleringsprodukt her i Danmark. Men materialet har i mange år været brugt til isolering hos vores nordiske naboer, i Nordamerika samt i Tyskland og Østrig. Og med stor succes.

LÆS OGSÅ: Isolering

Grundene er flere. Amerikanske og canadiske målinger viser, at træfibrene isolerer 25-30 procent bedre end mineraluld. Træfibrene er nemlig hule og leder ikke varme, i modsætning til fx sten- og glasfibre. Prøv fx at hælde varm kaffe i en trækop og i et glas; det er ikke trækoppen, du brænder dig på.

Det er denne ringe varmeledningsevne, der giver en bedre isolering. Varmen bliver opfanget af de hule træfibre og står stille i isoleringen. Først når temperaturen falder, afgives varmen igen til rummet, så du får en mere jævn varmefordeling og dermed en bedre varmeøkonomi.

LÆS OGSÅ: Infrarødt termometer - tag temperaturen på alle overflader

Sundt indeklima med træfiber

Træfiberisolering sikrer et sundere indeklima. Materialet gør det muligt at bygge uden brug af dampspærre. Dog skal konstruktionen opfylde bygningsreglementets krav til tæthed. Det skal du tjekke med kommunen.

Læs mere om isoleringsmaterialer

Træfibrene er også sunde for selve huset. De er nemlig eminente til at suge fugt til sig og afgive den igen. Det giver husets bærende konstruktioner mulighed for at ånde.

Træfiberisolering er et miljøvenligt produkt – både når det gælder produktion og affald.

Råmaterialet kommer fra skandinaviske skovbrug, hvor træerne dyrkes specielt til formålet. Træfibrene skilles fra hinanden ved hjælp af kemikalier. Men det sker i et lukket kredsløb, så ingen kemi ender i træmassen. Den er så “ren”, at den også bruges til hygiejnebind og engangsbleer, og i USA er den endda godkendt til fødevareemballage.

Selvom træfiberisolering brænder dårligt, er det for ekstra sikkerhed tilsat en brændhæmmende blanding. Blandingen er pH-neutral og anses ikke for et miljømæssigt problem. Til sammenligning har mineraluld siden 1999 været EU-klassificeret som farligt affald på grund af hud– irriterende og mulige kræftfremkaldende egenskaber. (kilde: DAKOFA 1999 og Miljøministeriets ressourceprojekt 804, 2003).

Kan træ virkelig isolere mod brand?

Træ er et fint materiale til opvarmning. Men hvordan hænger det sammen med brandsikker isolering? Vi satte os for at teste det.

Almindelig fornuft siger, at sten og glas ikke kan brænde. Mens træ derimod brænder mægtig fint - og derfor ikke umiddelbart er særlig smart at isolere med. Men det er faktisk ikke rigtigt. For en brand er meget andet end flammer. Det er først og fremmest en meget høj varme. Så høj, at sten og glas smelter, og så er den brandhæmmende effekt i forhold til husets konstruktioner væk.

Træfiberisolering, både måtter og granulat, er så kompakt, at ilden ikke kan få fat - på samme måde som ilden har svært ved at få fat i en lukket bog. Det er desuden tilsat en brandhæmmer, der fjerner ilten, når temperaturen kommer over 200°, samtidig med at træet forkuller. Når sodlaget har nået en vis tykkelse, fungerer det endda brandisolerende. Så i princippet kan et hus være totalt udbrændt, bortset fra træfiberisoleringen, der kun er forkullet ganske få cm.

Vi lavede en test for at se, hvordan mineraluld, glasuld og træfiberisolering klarede sig overfor en gasflamme.

Efter 10 sekunder var der smeltet et stort hul tværs igennem stenuldsmåtten.

Det tog også kun 10 sekunder for ilden at smelte hul igennem glasuldsmåtten.

Efter 2 minutter var der masser af sort sod på træfibermåtten, men kun på overfladen.

Her ses det tydeligt, at en træfibermåtte kan suge masser af fugt. Men den har også evnen til at “slippe” fugten, der kan fordampe via fugtmembranen.

Nem flugtvej for fugten

Fugt er husets værste fjende. Træfibrene afværger angreb på de bærende konstruktioner.

Træfiberisolering kan - i modsætning til mineraluld - optage og afgive fugt. Det kaldes hygroskopiske egenskaber. Slipper der fugt ind i en konstruktion, er det en fordel, at isoleringen kan op - suge og trække den væk fra de bærende konstruktioner. Og da træfiberpladerne kun dækkes med en fugtmembran, der er vindtæt, men ikke vandtæt, kan fugten let fordampe og slippe ud igen.

Den absolut mest almindelige isoleringsmetode af mineraluld og en dampspærre af 0,2 mm tyk plastik er en tæt konstruktion, hvilket på mange måder er en fin egenskab. Men har der én gang sneget sig fugt ind i isoleringen (fx via soklen), så bliver den der, og i grelle tilfælde breder den sig til bærende konstruktioner med risiko for råd og skimmel.

Almindelige isoleringstyper

Der er mange materialer at vælge imellem, når du vil isolere. Hver har deres styrker og svagheder, men fælles for alle er, at de kan hjælpe dig med at spare på varmen. Vi giver dig overblik over de mest almindelige typer her.

MINERALULD

Materiale: Smeltet sten eller glas spundet til tråde og limet med fenol-formaldehyd.

Form: Måtter og granulat.

Anvendelse: Næsten overalt.

Fordele: Høj isoleringsevne, let at tilpasse.

Ulemper: Kræver handsker og maske ved håndtering. Kan ikke afgive fugt, især ikke bag en dampspærre. Klassificeret som farligt affald.

EPS

Materiale: Ekspanderet polystyren (flamingo). Indeholder 2 % fast stof udvundet af råolie, resten er luft.

Form: Plader og kugler.

Anvendelse: I hulmure, terrændæk og etageadskillelser.

Fordele: Let at håndtere pga. lav vægt. Suger ikke vand.

Ulemper: Brandfarligt (smelter ved 120 grader). Kan ikke nedbrydes i naturen (genanvendes dog i plastindustrien). Kuglerne løber ud, hvis du laver hul på konstruktionen.

PAPIRULD

Materiale: Genanvendt papir (primært avispapir), der er tilsat brandhæmmende bor.

Form: Granulat.

Anvendelse: Lofter og skunkrum.

Fordele: Hygroskopisk (suger/afgiver fugt).

Ulemper: Indblæsning i hulmur kræver professionel bistand. Miljøbeslastende (primært klorbleget avispapir med tryksværte).

TRÆFIBER

Materiale: Nåletræ, hvor fibrene er samlet med nedbrydelig polyethylen i plader eller findelt granulat (uden PE).

Form: Måtter og granulat.

Anvendelse: Lofter, etageadskillelser, skunkrum, tagkonstruktioner og skillevægge. Og ydervægge på træhuse.

Fordele: Nedbrydes 100 % i naturen. Tillader huset at ånde. Løsuld smyger sig om rør og konstruktioner.

Ulemper: Ikke egnet til hulmur og ydervæg i murede huse.

PERLIT

Materiale: Vulkansk materiale, der opvarmes, til det popper som popcorn (men i riskorns-størrelse).

Form: Bittesmå korn.

Anvendelse: I hulmure.

Fordele: Kan ikke brænde, synker ikke og angribes ikke af fugt. Let at håndtere.

Ulemper: Energikrævende fremstilling. Løber ud af huller og sprækker.

Isolering med træfibermåtter i 5 enkle trin

Isolering med træfibermåtter er helt ukompliceret og minder langt hen ad vejen om arbejdet med mineraluldsbatts. Her kan du se, hvordan du gør.

Træfibermåtter er oplagte til isolering af skillevægge. Og har du et træhus, er det også en rigtig god løsning til ydervæggen. Havde du valgt mineraluldsisolering i stedet, ville det kræve en dampspærre. Men ved træhuse er kravet kun, at ydervæggen skal være vindtæt. På vores demo-væg er væggen bygget af OSB-plader med profilbrædder på ydersiden. Men det kunne lige så godt være en bræddebeklædning uden på et lag vindpap.

Træfibermåtterne skæres til, så de sidder i spænd imellem træskelettet - helt på samme måde som traditionel mineraluld. Måtterne er så faste, at du ikke behøver at spænde ståltråd ud til at holde dem fast, mens du arbejder.

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Når granulatet skal blæses ind, sker det via små huller, der skæres i konstruktionen. Det gør det muligt at komme til, hvor pladsen er trang, her en etageadskillelse.

Måtter eller granulat?

Valget afhænger af, om du vil gøre det selv eller hyre hjælp udefra.

Isolering med måtter er hurtigt og nemt i ydervægge og skillevægge. På loftet, i et skunkrum eller i en etageadskillelse kan du godt bruge måtterne, men det er ret besværligt at få skåret dem, så de lukker effektivt. Her er isolering i granulatform klart det mest effektive. Det blæses lynhurtigt ind og lægger sig i alle kroge og hulrum, så du med garanti undgår kuldebroer. Den dårlige nyhed er dog, at arbejdet kræver specialmaskiner, så det er ikke gør det selv-arbejde.

Træfibergranulat opfører sig i store træk som andre slags granulat. Men på ét punkt adskiller det sig fra mineraluld. Når det har ligget et par måneder, er overfladen blevet helt jævn og har dannet en hård skal, så den er blevet til en stor sammenhængende måtte. Det betyder i praksis, at det ikke er nær så “levende”. Så du kan altid være sikker på, at når det en gang ligger, hvor det skal, så bliver det liggende og dækker effektivt af for alle utætheder.

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): Træfiber - helt naturlig isolering
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage