Let
Svær

5 overbevisende grunde til at bruge træfiber:

  1. Sundere indeklima
  2. Bedre isoleringsevne
  3. God lydisolering
  4. Bedre varmefordeling
  5. Virker brandhæmmende

Træfiberisolering er et ret ukendt isoleringsprodukt her i Danmark. Men materialet har i mange år været brugt til isolering hos vores nordiske naboer, i Nordamerika samt i Tyskland og Østrig. Og med stor succes.

LÆS OGSÅ: Isolering

Grundene er flere. Amerikanske og canadiske målinger viser, at træfibrene isolerer 25-30 procent bedre end mineraluld. Træfibrene er nemlig hule og leder ikke varme, i modsætning til fx sten- og glasfibre. Prøv fx at hælde varm kaffe i en trækop og i et glas; det er ikke trækoppen, du brænder dig på.

Det er denne ringe varmeledningsevne, der giver en bedre isolering. Varmen bliver opfanget af de hule træfibre og står stille i isoleringen. Først når temperaturen falder, afgives varmen igen til rummet, så du får en mere jævn varmefordeling og dermed en bedre varmeøkonomi.

LÆS OGSÅ: Infrarødt termometer - tag temperaturen på alle overflader

Sundt indeklima med træfiber

Træfiberisolering sikrer et sundere indeklima. Materialet gør det muligt at bygge uden brug af dampspærre. Dog skal konstruktionen opfylde bygningsreglementets krav til tæthed. Det skal du tjekke med kommunen.

Læs mere om isoleringsmaterialer

Træfibrene er også sunde for selve huset. De er nemlig eminente til at suge fugt til sig og afgive den igen. Det giver husets bærende konstruktioner mulighed for at ånde.

Download hele artiklen og se, hvordan du isolerer med træfiber.

FRA SKOV TIL ISOLERING

Træfiberisolering er et miljøvenligt produkt – både når det gælder produktion og affald. Råmaterialet kommer fra skandinaviske skovbrug, hvor træerne dyrkes specielt til formålet. Træfibrene skilles fra hinanden ved hjælp af kemikalier. Men det sker i et lukket kredsløb, så ingen kemi ender i træmassen. Den er så “ren”, at den også bruges til hygiejnebind og engangsbleer, og i USA er den endda godkendt til fødevareemballage. Selvom træfiberisolering brænder dårligt, er det for ekstra sikkerhed tilsat en brændhæmmende blanding. Blandingen er pH-neutral og anses ikke for et miljømæssigt problem. Til sammenligning har mineraluld siden 1999 været EU-klassificeret som farligt affald på grund af hud– irriterende og mulige kræftfremkaldende egenskaber. (kilde: DAKOFA 1999 og Miljøministeriets ressourceprojekt 804, 2003).