Luft til vand-varmepumpe: Få billigt varmt vand

En luft til vand-varmepumpe kan både levere varmt vand til bruseren, radiatorerne og gulvvarmen. Se her, hvordan den virker, og om den er en god løsning til dig.

Er du træt af høje olie- og gaspriser? Har du lyst til at nedbringe dit CO2-aftryk? Så kan en oplagt løsning meget vel ligge i en luft til vand-varme- pumpe.

Ligesom luft til luft-varmepumpen bruger luft til vand-varmepumpen udeluften til at skabe varme. Men i stedet for at blæse varm luft ind i ét rum i huset kan den vandvarmende pumpe forsyne dine radiatorer, dine gulvvarmeslanger og din varmtvandsbeholder med varmt vand; med andre ord kan varmepumpen fuldt ud erstatte dit olie- eller gasfyr. Og den er endda noget billigere i drift.

Og så er den ovenikøbet stort set lige så effektiv som sin noget dyrere storebror, jordvarmepumpen (som kræver, at hele haven skal graves op, for at jordvarmeslangerne kan lægges ned).

LÆS OGSÅ: Find den billigste varmekilde til huset

Inden du lægger denne artikel fra dig og løber ned til den nærmeste installatør for at investere 75-100.000 kroner i dit nye varmeanlæg, skal du dog lige vide et par ting, særligt hvis du i dag varmer huset op ved hjælp af radiatorer, eller hvis du bor i et utæt og dårligt isoleret hus.

For en varmepumpe har også sine begrænsninger. Så måske skal du gøre dit hus klar, inden du kan skrotte det gamle fyr. For langt de fleste er det dog en overkommelig opgave, som er værd at løse for at få bedre og billigere varme.

Derfor er varmepumpen så effektiv

En varmepumpe udnytter forskellen mellem luftens temperatur og tempe­raturen i den kølevæske, der cirkulerer inde i pumpen.

Selv i hård frost kan der trækkes varme ud af luften, og inde i pumpen kan den varme forstærkes under tryk og herefter bruges til at opvarme vand til radiatorer, gulvvarme og brugsvand.

Varmepumpens kompressor bruger strøm, men moderne luft til vand­var­mepumper er så effektive, at de sender op til fem watt energi ud for hver watt, de forbruger fra elnettet. Eller sagt på en anden måde: Hvis du kommer én kilowatt strøm ind i en elradiator, får du én kilowatt varme ud af den. Men en effektiv varmepumpe kan omdanne én kilowatt til fem – og reducere elregningen til en femtedel. Her kan hverken olie­ eller gasfyr følge med.

LÆS OGSÅ:Luft til luft-varmepumpe: Sådan virker den

Det sker der inde i varmepumpen

Inden dit vand kan blive varmt, skal der ske en proces inde i selve varmepumpen.

Her varmes en væske op og afgiver sin varme til vandet i din gulvvarme, dine radiatorer og din varmtvandsbeholder.

1. FORDAMPER
Kølemidlet, der cirku- lerer i varmepumpen, har et meget lavt kogepunkt og varmes derfor hurtigt op af udeluften og bliver til damp.

2. KOMPRESSOR
Her komprimeres dampen fra kølemidlet, så temperaturen stiger yderligere.

3. KONDENSATOR
Den varme damp afgiver sin varme i kondensatoren. På den måde afkøles kølemidlet, og den afgivne varme bruges til at varme vandet til varmeanlægget (radiatorer, gulvvarme og varmtvandsbeholder). Herefter kan kølemidlet sendes retur til fordamperen.

4. REDUKTIONSVENTIL
En trykregulerende ventil regulerer flowet i kølemidlet. Når kølemidlet har afgivet sin varme, lukker ventilen det tilbage i systemet, så det kan varmes op igen.

Tag hensyn til naboerne

Det er ofte et lidt overset aspekt ved varmepumper: Mange modellers udedel støjer ret meget, og hvis mange af naboerne har en varmepumpe stående, bliver der nemt en evig susen i kvarteret.

Årsagen er nok de ekstra tusindlapper, der skal op af lommen for at købe en støjsvag model – men i længden vil både du og naboerne fortryde sparsommeligheden.

Energistyrelsens hjemmeside kan du finde en støjberegner, der kan vise udbredelsen af støj fra en given varmepumpe på netop din adresse.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til placering af varmepumpen

55 dB uden afskærmning

Hvis der placeres en varmepumpe, som støjer 55 dB, op ad muren på huset med det mørke tag, vil naboen få en del støj i sin have. Som udgangspunkt bør støjen, der krydser hækken, ikke overstige 35 dB – så tager du rimeligt hensyn. En varmepumpe med lavere støjniveau er naturligvis en løsning, men afskærmning kan også være en løsning.

  • Støjen når op på 35 dB midt i naboens have uden afskærmning af varmepumpen.

55 dB med afskærmning

Ved at afskærme varmepumpen med en skærm foran den reduceres støjen drastisk. Varmepumpen står dog ret tæt på skel, og der kommer stadig en del summen fra pumpen ind til naboen. Så måske skal der findes en anden varmepumpe, der støjer mindre.

  • Støjen når op på 35 dB et lille stykke inde i naboens have.
  • Tæt på hækken er støjen høj.

45 dB uden afskærmning

En meget støjsvag varmepumpe med kun 45 dB reducerer støjen til næsten ingenting. Der er her ikke engang brug for en skærm. Prisen for pumpen er nok lidt højere, men måske er det en god investering i naboskabet.

  • Der slipper stort set ingen støj ind til naboen.
  • Kun helt tæt på hækken vil varmepumpen kunne høres.

Er det en løsning for dig?

HAR DU RADIATORER ELLER GULVVARME?

Pumpen er mest effektiv, jo lavere vandtemperatur den skal producere. Gulvvarme fungerer fint med en varmepumpe, mens dine radiatorer muligvis bør skiftes til større eller mere effektive modeller.

Du kan teste det ved at skrue dit olie- eller gasfyrs fremløbs- temperatur ned på fx 50 grader en kold dag. Kan du stadig holde varmen, behøver du ikke skifte radiatorerne.

ER DIT HUS VELISOLERET?

På grund af den lavere frem- løbstemperatur på vandet til opvarmning skal dit hus være tæt og velisoleret.

HAR DU MULIGHED FOR FJERNVARME?

Kan du nu, eller om få år, blive tilsluttet fjernvarmenettet, er det en bedre (og i reglen lige så billig) løsning.

3 vigtige parametre når du vælger varmepumpe

  1. Effektivitet
  2. Effekt
  3. Støj

Effektivitet, effekt og støj er vigtige parametre, når du skal vælge en varmepumpe. Installationen skal udføres af autoriserede håndværkere, så du skal finde en god installatør, som også kan rådgive dig.

Men det skader jo ikke at vide lidt på forhånd, inden du skal betale mellem 75.000 og 100.000 kroner.

1. Effektivitet: SCOP (Seasonal Coefficient of Performance)

SCOP er et udtryk for, hvor effektiv en varmepumpe er til at lave varme, set over et helt år. Jo højere denne værdi er, desto mere effektiv er varmepumpen altså.

Du finder typisk to tal: ét for gulvvarme og ét for radiatorvarme. SCOP-værdien for gulvvarme vil altid være højest, fordi varmepumpen her kan nøjes med en lavere fremløbstemperatur på det vand, der skal bruges i varmeslangerne.

SCOP-værdien bør være et af de vigtigste parametre, når du kigger efter varmepumper.

Eksempel
En varmepumpe med en SCOP-værdi på 5 afgiver 5 kW for hver kW, den forbruger. Husk, at det højeste SCOP-tal gælder gulvvarme. Tallet for radiatorer er altid lavere.

2. Effekt

Varmepumpens effekt måles i kilowatt (kW). For at vide, hvor stærk din varmepumpe skal være, skal du tage udgangspunkt i boligens størrelse og isoleringsgrad, og om du har gulvvarme eller radiatorer. Installatøren kan typisk hjælpe dig.

Eksempel
Som tommelfingerregel skal varmepumpen levere 40 watt pr. kvadratmeter bolig i et velisoleret hus.

I et 150 kvm stort hus: 40 x 150 = 6.000 watt eller 6 kilowatt.

Du bør altid få lavet en varmeberegning af dit hus, inden du vælger varmepumpe. Snak med installatøren om det.

3. Støj

Både for din egen og dine naboers skyld bør du se på varmepumpens støjniveau, som opgives i decibel (dB). Husk på, at decibelskalaen er logaritmisk, så en stigning på 3 dB svarer til en fordobling af støjen. Der er altså enorm forskel på fx 45 og 55 dB.

Eksempel
40 dB: et køleskab. 50 dB: dæmpet samtale. 60 dB: normal samtale på én meters afstand.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du for støj fra varmepumpen

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Varmepumpe