Vi har testet
5 kædesave:
- BOSCH UniversalChain 18
- EINHELL GE-LC 18 Li
- MAKITA DUC254Z
- RYOBI OSC1830
- SKIL 0534

BOSCH UniversalChain 18
Kædehastighed: 4,5 m/s
Kulfri motor: Nej
Pris: 1.290 kroner

EINHELL GE-LC 18 Li
Kædehastighed: 4,3 m/s
Kulfri motor: Nej
Pris: 1.140 kroner

MAKITA DUC254Z
Kædehastighed: 24 m/s
Kulfri motor: Ja
Pris: 2.270 kroner

RYOBI OSC1830
Kædehastighed: 10 m/s
Kulfri motor: Ja
Pris: 2.210 kroner

SKIL 0534
Kædehastighed: 7,9 m/s
Kulfri motor: Ja
Pris: 1.498 kroner
Kædesave på 18 volt
De mindre kædesave på 18 volt, som vi tester her, er designet til lettere træfældning og beskæring af havens træer. Derfor er det i sagens natur også her, de brillerer og for mange vil være det foretrukne valg. De er nemme at håndtere og nemme at komme til med på trange steder.
Derudover fungerer de også fint til opskæring af brænde, så længe snittene ikke bliver for mange. Skal du fælde mange træer, som efterfølgende skal skæres op til brænde, så bør du se dig om efter en større sav – enten en på benzin eller en på mindst 36 volt.
Med batteri og oplader ligger priserne fra omkring 1.100 kroner og op til cirka det dobbelte. Og selvom det ikke altid er tilfældet i vores stortests, så er der i dette tilfælde en direkte sammenhæng mellem deltagernes pris og deres præstationer.
En- og tohåndsbetjening
Mens tre af deltagerne er fuldvoksne kædesave, som kræver to hænder på maskinen, så gælder det ikke for testens mest kompakte deltagere. De er nemlig begge lavet til topkapning i højden. De er derfor mere handy, og størrelsen, udformningen og indretningen betyder, at de nemt kan betjenes med kun én hånd på maskinen.
Selvom det kan være fristende have den ene hånd på saven, mens den anden holder fast i grenen, der saves af, så anbefaler vi på det kraftigste, at du for en sikkerheds skyld altid holder begge hænder på maskinen, mens du saver.
At to af deltagerne er mindre og mere handy maskiner, betyder dog ikke, at der også er skruet ned for poweren. For det er nemlig blandt de to, vi skal finde testens mest udholdende og næststærkeste maskine med en kædehastighed på hele 24 meter i sekundet.
Sådan tester vi
En kædesav skal være stærk, så du kan få noget fra hånden i en fart. Vi har testet styrken ved at save i fyrretræsstolper på 10 x 10 cm.
Dernæst har vi testet udholdenheden – hvor mange snit savene kan lave på en enkelt opladning. For du gider ikke rende i pendulfart mellem sav og oplader.
VI har løbende vurderet ergonomien. Den er vigtig, da træfældning og beskæring ofte er krævende arbejde i dårlige arbejdspositioner.
Vi har naturligvis også vurderet sikkerheden, og med kædehastigheder helt op til 24 m/s skal den være i orden.

KARAKTERGIVNING
Den samlede vurdering er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre: hastighed, udholdenhed, ergonomi og sikkerhed.

ERGONOMI
Vægt, balance, håndtering, betjening, udformning af håndtag og placering af knapper tæller med i vurderingen.

HASTIGHED
En fyrretræsstolpe på 10 x 10 cm blev skåret over 10 gange. Testen er foretaget to gange, og resultatet er et gennemsnit.

UDHOLDENHED
Samme stolpe blev skåret over så mange gange som muligt, indtil batterierne var helt flade.

SIKKERHED
Kædestoppet og startspærren, som både kan være indbygget i bekyttelsesskærmen og som en separat knap, er afgørende.
Resultaterne

MAKITA DUC254Z
2.270 kroner
BOSCH UNIVERSALCHAIN 18
1.290 kroner
EINHELL GE-LC 18 Li
1.140 kroner
RYOBI OSC1830
2.210 kroner
SKIL 0534
1.498 kronerLæs mere om små motorsave på 18 volt hos producenterne:
Testvinder
Stærk, handy og bundsolid
MAKITA DUC254Z
Med topkarakter i tre af fire tests er Makitaen i en klasse for sig. Den kompakte og professionelle sav har en effektiv kulfri motor og en kædehastighed på hele 24 m/s.
Testens dyreste deltager er også den klare vinder. Udholdenheden er i top – både når vi måler pr. opladning og pr. amperetime. Ergonomien er uovertruffen med en lav vægt og en kompakt maskine trods et mellemlangt sværd. Sikkerheden er testens bedste. Kun i hastighedstesten må den se sig slået – med beskedne 6 sekunder. Alt i alt en enormt solid præstation.
DUC254Z er lavet til professionelle havefolk og designet til topbeskæring. Det betyder især to ting. For det første får du en bundsolid maskine, der er bygget til hårdhændet brug i mange, mange timer. For det andet får du en kompakt og let maskine, som er nem at manøvrere. Saven kan betjenes med én hånd, hvis man ønsker det. Men vi opfordrer på det kraftigste til, at du holder begge hænder på saven.
Sikkerhed i top
Sikkerhedsmæssigt er den testens bedste, selvom kæden er lidt lang tid om at stoppe, når maskinen slukkes. Men det er svært at gøre hurtigere med en kædehastighed på hele 24 meter i sekundet. Saven har de obligatoriske sikkerhedsafbrydere i både skærmen og i grebet. Derudover skal Makitaen som den eneste tændes på en separat knap, før saven kan aktiveres.

Makitaen skal som den eneste tændes på en separat on-off-knap, før der er liv i resten af maskinen. Det giver ekstragod sikkerhed.

Saven har et øje til en strop, så man kan have begge hænder fri til at klatre op og ned med. Øjet kan også bruges til ophængning i skuret.

Kædestramning skal klares med et værktøj. Der følger et med maskinen, men du kan også bruge en almindelig skruetrækker og top.
Godt køb
Kompakt, handy og billig
Bosch UniversalChain 18 ligger både i styrke og udholdenhed i bunden af feltet. Alligevel er den vores bedste bud på et godt køb i en meget tæt duel med saven fra Skil.
Den grønne Bosch er testens korteste og letteste deltager. Det gør den nem at håndtere og nem at komme til med på trange steder. Den er derfor velegnet til beskæringopgaver.
Den er lavet til topkapning. Derfor er det den, der minder mest om testvinderen – bare med reduceret pris og power.
Især muligheden for at købe maskinen billigt alene, hvis man allerede har batteri og oplader, er en stor fordel i kampen om titlen som godt køb.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.