Vi har testet
7 kædesave:
- MAKITA DUC353Z
- HIKOKI CS3630DA
- BLACK+DECKER GKC3630L20
- RYOBI RY36CSX35A-150
- STIGA SPR 500 AE
- EINHELL GE-LC 36/35 LI-SOLO
- BILTEMA CCS 36

MAKITA DUC353Z
Batterispænding: 36 VOLT
Kædehastighed: 20 M/S
Pris: 3.500 KRONER

HIKOKI CS3630DA
Batterispænding: 36 VOLT
Kædehastighed: 8,3 M/S
Pris: 3.700 KRONER

BLACK+DECKER GKC3630L20
Batterispænding: 36 VOLT
Kædehastighed: 5 M/S
Pris: 1.700 KRONER

RYOBI RY36CSX35A-150
Batterispænding: 36 VOLT
Kædehastighed: 21 M/S
Pris: 3.700 KRONER

STIGA SPR 500 AE
Batterispænding: 48 VOLT
Kædehastighed: 20 M/S
Pris: 3.300 KRONER

EINHELL GE-LC 36/35 LI-SOLO
Batterispænding: 36 VOLT
Kædehastighed: 15 M/S
Pris: 2.300 KRONER

BILTEMA CCS 36
Batterispænding: 36 VOLT
Kædehastighed: 11 M/S
Pris: 1.447 KRONER
Kædesave på batteri
Der er grunde nok til at vælge en kædesav på batteri frem for en på benzin: De er lettere at starte og larmer, ryster og vejer mindre. De eneste minusser er, at de ikke helt kan følge med, når det kommer til styrke og udholdenhed. Kun til de mest krævende fældningsopgaver og til flere timers opskæring af brænde er en benzinsav det åbenlyse valg.
Store forskelle
Det er dog ikke helt lige meget, hvilken batterisav du vælger. Selvom alle savene i testen er på mindst 36 volt, er deres præstationer meget forskellige. For mens den mest udholdende sav kunne lave imponerende 172 snit i en 100 x 100-mm-fyrretræsstolpe, måtte den dårligste give op efter bare 45 snit. Dog kunne to af savene kun fås med mindre batterier end de andre, selvom vi gik efter modeller med sammenlignelig batterikapacitet.
Sådan tester vi
Det er vigtigt, at en kædesav kan save godt, uden at du skal skifte batteri konstant. Så vi har målt hastighed ved at skære en masse fyrretræsstolper i skiver – resultatet er den bedste tid, saven kunne klare. Dernæst skar vi, til batteriet var tomt, mens vi tog tid.
Vægt og balance er ikke uvæsentligt – især hvis saven er i den tunge ende. Derfor har vi vejet og vurderet balance og ergonomi.
Sikkerheden er vigtig, så vi tjekker, om der er et skjold, der bremser kæden, hvis det går galt, men også hvor hurtigt kæden stopper, når du slipper knappen.

KARAKTERGIVNING
Den samlede vurdering er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: hastighed, udholdenhed, ergonomi og sikkerhed.

HASTIGHED
Med sømmet i bund blev en fyrretræsstolpe på 100 x 100 mm savet over 10 gange, mens vi tog tid.

UDHOLDENHED
En fyrretræsstolpe på 100 x 100 mm skæres i skiver, til batteriet er tomt. Her oplever vi endog meget store forskelle.

ERGONOMI
Kædesavens balance, vægt og betjening gør en kæmpe forskel, når den skal bruges en hel dag.

SIKKERHED
Vi måler, hvor hurtigt kæden stopper, når man slipper knappen, og tjekker effektiviteten af kædebremsen, hvis der er sådan en.
Resultaterne

STIGA SPR 500 AE
3.300 kroner
EINHELL GE-LC 36/35 LI-SOLO
2.300 kroner
MAKITA DUC353Z
3.500 kroner
HIKOKI CS3630DA
3.700 kroner med 2 x batteri
BLACK+DECKER GKC3630L20
1.700 kroner
RYOBI RY36CSX35A-150
3.700 kroner
BILTEMA CCS 36
1.447 kroner
Testvinder
Sikker og stærk på en gang
Den kompakte Stiga imponerer med høj hastighed, uovertruffen udholdenhed, god ergonomi og en sikkerhed helt i top. Med tæt løb i toppen er det den rette testvinder.
Saven fra Stiga er både testens næsthurtigste deltager og med længder den mest udholdende. I modsætning til de fleste andre leverandører har Stiga ikke satset på 36-voltsbatterier. De bruger i stedet 48 volt, og det er nok her, vi skal finde en del af svaret på de flotte præstationer.
Kædehastigheden er oppe på 20 m/s. Og netop derfor er det betryggende, at sikkerheden er helt i top. Ud over det store skjold, som stopper kæden, når det skubbes frem, er modellen her også udstyret med en ekstra elektronisk afbryder, der skal aktiveres, før saven kan starte. Derudover stopper kæden, mindre end et sekund efter at du har sluppet startknappen.
Nem at arbejde med
Trods en vægt på over fem kilo er ergonomien fremragende. Der er en fin balance i maskinen, og grebet har god plads til både store hænder og handsker. Den kompakte sav er desuden nem at flytte rundt på og tage med, så du får fuld valuta af den ledningsfri sav.
Stigaen har et fint overskud, og den kører gennem knaster og andre udfordringer uden de store problemer. Bliver udfordrin gen for hård, stopper den dog af sig selv, så du ikke risikerer at skade saven.

Det store batteri er udstyret med et håndtag, som gør isætning og udtagning betydeligt lettere. Det har desuden indbygget batteriindikator.

Sikkerhedsafbryder og startknap er placeret, så du har et godt greb om saven, når begge holdes nede.

Det lille display er udstyret med en ekstra knap, som skal tændes, før maskinen kan starte. Hvis skjoldet er vippet frem, giver det en advarsel.
Godt Køb
Meget sav for pengene
EINHELL GE-LC 36/35 koster ⅔ af de dyreste deltagere. Alligevel får du en fin maskine med 35 cm sværd og høj kædehastighed, som præsterer en smule højere, end prisen antyder. Balancen i den 5 kg tunge maskine er god kendt, men med en samlet længde på 85 cm kan saven godt komme til at virke en smule klodset. Derfor kommer ergonomien ikke op over middel. Det ændrer ikke ved, at Einhell giver overordentlig god valuta for pengene, og den er da også vores bedste bud på et godt køb.
En lang og relativt tung sav, der kan virke lidt klodset. Men man får meget sav for pengene.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.