Vi har testet
8 kædesave
- Biltema CCS 36
- Einhell GE-LC 36/35 Li
- Metabo MS 36-18 LTX BL 40
- Ryobi RY36CSX30B
- Skil 0540
- Stiga CS 700e
- Stihl MSA 70 C-B
- Worx WG385E.9

Biltema CCS 36
Sværdlængde: 30 cm
Kædehastighed: 11 m/s
Pris, solo: 899 kr.

Einhell GE-LC 36/35 Li
Sværdlængde: 35 cm
Kædehastighed: 15 m/s
Pris, solo: 1.000 kr.

Metabo MS 36-18 LTX BL 40
Sværdlængde: 35 cm
Kædehastighed: 22 m/s
Pris, solo: 2.695 kr.

Ryobi RY36CSX30B
Sværdlængde: 30 cm
Kædehastighed: 22,5 m/s
Pris, solo: 2.259 kr.

Skil 0540
Sværdlængde: 35 cm
Kædehastighed: 12 m/s
Pris, solo: 1.599 kr.

Stiga CS 700e
Sværdlængde: 35 cm
Kædehastighed: 20 m/s
Pris, solo: 1.910 kr.

Stihl MSA 70 C-B
Sværdlængde: 30 cm
Kædehastighed: 14 m/s
Pris, solo: 1.800 kr.

Worx WG385E.9
Sværdlængde: 40 cm
Kædehastighed: 18 m/s
Pris, solo: 1.694 kr.
Der er grunde nok til at vælge en kædesav på batteri.
Sammenlignet med en på benzin er den betydeligt nemmere at starte, og den larmer, ryster og vejer mindre. Sammenligner du med en med ledning, får du en del mere bevægelsesfrihed.
Kun til de mest krævende opgaver kommer batterisavene til kort. Men som testen viser her, skal der virkelig laves mange snit, før de bedste batterimaskiner for alvor får det svært.
Store forskelle
Det er dog ikke helt lige meget, hvilken batterisav du vælger. Selvom alle savene i testen er på mindst 36 volt, er deres præstationer meget forskellige. I vores test viser det sig dog, at der er en god sammenhæng mellem pris og præstation.
For mens testvinderen, der også er den dyreste, klarer 10 stolpesnit på 30 sekunder, så bruger den billigste deltager næsten dobbelt så lang tid på samme opgave.
Sådan tester vi
Jo hurtigere du kan save stammen over eller brændet op, jo mere får du fra hånden – og jo mere skåner du din krop. Derfor tester vi hastigheden på en stolpe, som gør det nemt at sammenligne deltagernes resultater.
Det er vigtigt med en god udholdenhed, hvis du vil undgå afbrydelser, mens batteriet lader.
En god kvalitet er afgørende, hvis du vil have glæde af din kædesav i mange år
En kædesav er en relativt tung maskine at arbejde med, så ergonomien er helt essentiel, når du skal arbejde i længere tid uden at blive udmattet for hurtigt.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre:

HASTIGHED
Vi tager tid, mens vi med sømmet i bund saver 10 skiver af en granstolpe på 100 x 100 mm.

UDHOLDENHED
Vi tester både udholdenheden pr. opladning og pr. amperetime. De to resultater vægter lige tungt, når vi giver karakter.

KVALITET
Vi ser på, om deltagerne er udstyret med en holdbar, kulfri motor, ligesom vi vurderer kvaliteten af maskinerne generelt.

ERGONOMI
Vi tester og vurderer parametre som vægt, balance, indretning og udformning, der alle tæller med i den samlede karakter.
Resultaterne

Metabo MS 36-18 LTX BL 40
2.695 kr.
Stihl MSA 70 C-B
1.800 kr.
Biltema CCS 36
899 kr.
Einhell GE-LC 36/35 Li
1.000 kr.
Ryobi RY36CSX30B
2.259 kr.
Skil 0540
1.599 kr.
Stiga CS 700e
1.910 kr.
Worx WG385E.9
1.694 kr.Læs mere om kædesave på batteri hos producenterne:
Testvinder
Hurtig sav i meget høj kvalitet
Metabo MS 36-18 LTX BL 40
Metabos kædesav er en gedigen maskine med masser af rå muskelstyrke. Der er faktisk så meget fart på kæden, at den med sine 22 meter i sekundet kører med en højere hastighed end flere kædesave på benzin.
Også sidste års testvinder med ledning bliver sat til vægs på kædehastighed. Det er ganske enkelt imponerende, hvor meget power testvinderen kan klemme ud af sine batterier.
Sværdlængden passer godt til maskinens størrelse, komposition og vægt, og med 35 cm kan du både foretage mindre studsninger og fælde halvstore træer. Designet er i det hele taget gennemført, og kvaliteten er god, bl.a. med knapper, der er behagelige og solide at trykke på.
God ergonomi
Ergonomien er en af testens bedste. Når den ikke scorer topkarakteren 10, så skyldes det, at bagenden er lidt tung, hvilket giver en lidt skæv balance. Det er dog en beskeden detalje, da maskinen generelt ligger godt i hænderne og er rar at arbejde med, også over længere tid.
Selvom Metabo ikke scorer topkarakter i udholdenhed, så leverer den med sine to store batterier rigeligt med snit til de fleste gør det selv’ere.

De røde knapper er nemme at lokalisere på den mørkegrønne maskine. Kvaliteten på knapperne er i top, og de er behagelige at betjene.

Opbygningen med et batteri på hver side sikrer, at balancen ikke ændrer sig mærkbart, hvis du skulle finde på at skifte til mindre og lettere batterier.

Kædestramning på testvinderen fungerer upåklageligt, selvom det kræver, at du finder værktøjet frem, når kæden bliver for slap.
Godt Køb
Lille, men bomstærk kædesav
Stihl MSA 70 C-B
Kædesaven fra Stihl saver de store stolper lige så hurtigt over som testvinderen fra Metabo, og der er faktisk 20 % flere snit at hente på en fuld opladning, hvilket må siges at være ganske imponerende.
På den baggrund kan man måske undre sig over, at Stihl ikke løber af med den samlede sejr. Forklaringen er, at Stihl halter en smule efter på den generelle kvalitet. Knapperne fejler som sådan ikke noget, men maskinen virker i det hele taget bare mindre gedigen end fx testvinderen. Fornemmelsen understreges desuden af, at Stihl-saven er en lille og meget let maskine. Faktisk vejer den næsten to kilo mindre end Metabo.
Den lave vægt og beskedne størrelse har selvfølgelig nogle åbenlyse fordele: Man kan arbejde utrolig længe med den uden at blive træt i armene, og så er den let at komme rundt med.
Selvom prisen ikke er helt i bund, så præsterer saven et stykke over sin prisklasse. Derfor er den også vores bud på et godt køb.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.