TOP 10: Tømrerens favorit-værktøj

Når tømreren er så meget hurtigere end os andre, hænger det blandt andet sammen med, at tømreren ved præcis hvilket værktøj, han skal have med på en opgave. Se her, hvad der skal til for at løse 9 ud af 10 opgaver, og hør hvilke øvrige tricks der kan sætte meget mere fart på dine projekter.

Det vigtigste værktøj er pakket i kufferter, der kan klikkes sammen, så intet bliver glemt.

Der er bore/skruemaskinen, stiksaven og multicutteren. Og så er der kapsaven. Disse værktøjer er med til at sikre, at tømrer Henrik Læssøe kan det, vi alle sammen drømmer om: At løse opgaven med det værktøj, vi har valgt i første omgang.

Men der er selvfølgelig også meget mere, for hvis det kun handlede om at vælge det rigtige værktøj, kunne vi andre nemt blive til prof-lignende kloner af den uddannede håndværker, blot ved hjælp af en simpel huskeliste over det helt rigtige værktøj til enhver opgave.

LÆS OGSÅ: Opbevar dit håndværktøj i en værktøjskasse

Erfaringen overhaler os andre

Udover det helt åbenlyse: At en tømrer på ganske få år vil få en bygge-erfaring, ingen af os gør det selv’ere kan indhente på et helt liv, er der også en uddannelse med i bagagen:

"Som tømrer er jeg uddannet til at kunne se ting i 3D. Jeg har brugt mange dage på min uddannelse på blot at betragte figurer for at regne ud, hvordan de ser ud på den side, jeg ikke kan se. På den måde kan jeg forudse en masse af de problemer, jeg ellers ville løbe ind i undervejs."

Og netop det med at forudse, hvad der kan dukke op i en byggeopgave er helt centralt ifølge tømreren. Derfor er der også håb for os andre om at kunne løse opgaverne lidt smartere og hurtigere:

"Brug 10 minutter på en lille tegning af det, du skal i gang med. Så er du meget bedre forberedt," råder han.

Vi har bedt tømreren pege på de værktøjer, han altid har med sig; dem der løser 9 ud af 10 opgaver. Med det udstyr er du langt bedre hjulpet, når du skal bygge og renovere.

1. BORE/SKRUEMASKINE

BOSCH GSR 18 V-LI: Ikke overraskende er bore/skruemaskinen tømrerens faste følgesvend og har forøvrigt forlængst overhalet den ikoniske hammer, der nok for de fleste er symbolet på netop tømreren og hans arbejde. Søm er afløst af skruer.

Og skal han være helt ærlig, har han faktisk mere end én bore/skruemaskine. For selv om den kraftige 18 volts maskine i princippet kan løse stort set alle bore- og skrueopgaverne, så er den også ret tung, og skal man være tømrer i et helt liv, må man tænke på sit arbejdsmiljø. Så til skrueopgaver vil en mindre og lettere model ofte komme i spil.

Læs også: Test af 18 V bore-/skruemaskiner


2. KAP/GERINGSSAV

BOSCH GCM 8 SJL: Præcision er helt afgørende for det endelige resultat, og tid er penge. Det er begrundelserne for tømrerens valg af kap/ geringssaven som et af de vigtigste værktøjer til rigtigt mange opgaver.

Og den skal ikke stå nede på gulvet, så han skal ligge på knæ, samtidig med at han understøtter emnerne, der skal skæres i, med malerbøtter eller værktøjskasser. Nej, saven skal op på et bord, der både giver en god arbejdsstilling og masser af muligheder for at understøtte emnerne og lave præcise længdestop mv.

Læs også: Test af kap-/geringssave


LÆS OGSÅ: Derfor skal du vælge en værktøjstaske

3. STIKSAV

GST 160 CE: Med de rette klinger løser stiksaven skæreopgaver, uanset om der skal arbejdes i træ, metal, plast, tegl eller helt andre materialer.

Derfor er stiksaven også med i en af de kasser, tømreren altid pakker ned. For tømreren er det stav-modellen der er det eneste rigtige; ikke mindst fordi han ofte vender den om og skærer fra undersiden af materialet. På den måde kan han bedre følge klingens savspor.

Læs også: Test af stiksave


4. MULTICUTTER

GOP 300 SCE: Multicutteren har ikke nær så mange år på bagen som tømrerens øvrige værktøjer. Men den er i dag en nærmest uundværlig følgesvend.

Med sine mange klinger kan den skære og slibe i stort set alle materialer, og den kan komme til på steder, hvor stort set alle andre værktøjer må give op.

Den kan også løse opgaver på sekunder, som tidligere krævede mange minutter med et stemmejern.

Læs også: Test af multicuttere


LÆS OGSÅ: Derfor er slagnøglen håndværkerens foretrukne valg

DE VIGTIGE SMÅTING

HÅNDVÆRKTØJ: Maskiner og skruer gør det ikke alene. Der skal seks ekstra ting med på tømrerens liste:

  1. Hobbykniv med knæk af-blade (så har han altid et skarpt blad ved hånden)
  2. Blyanter (en tømrerblyant og en almindelig spids blyant pga. præcisionen)
  3. Fukssvans (nogle gange er det lettere at komme til med den end maskinerne)
  4. Ørepropper og sikkerhedsbriller (ørepropperne er på bøjle)
  5. Tommestok
  6. Skruesortiment 4 x 50, 4 x 70, 5 x 60, 5 x 80 og 5 x 100 mm.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Værktøj