Tjek reglerne
Det er vigtigt at finde ud af, om du overhovedet må bygge på din grund. Det kræver blandt andet, at du får styr på bebyggelsesprocenten. Undersøg også, om der skulle være særlige regler i lokalplanen eller evt. din grundejerforening.
Alle konstruktioner med et tag på betragtes som såkaldte småbygninger. Og overstiger dit samlede antal småbygninger 50 m2, inklusiv den nye bygning, skal du søge om byggetilladelse. Er dit samlede areal på småbygninger under 50 m2, behøver du normalt ikke byggetilladelse.
Er du i tvivl om, hvorvidt du må opføre dit nye byggeri, så start med at kontakte din kommunes tekniske forvaltning.
Hvor tæt må man bygge på skel?
Du skal også være opmærksom på, at der er særligt skrappe regler, hvis du bygger i skel, mens de er lidt lempeligere, hvis du rykker byggeriet 2,5 meter væk fra skel. Fx må et skur i skel ikke bygges højere end 2,5 m over terræn, inkl. taget.
Hvor stor skal konstruktionen være?
Du skal først og fremmest finde ud af, hvor stor din bygning skal være – eller må blive. Det vil ofte afhænge af, hvad du skal bruge den til. Så du skal afdække dit pladsbehov og finde ud af, hvad du gerne vil. Men bebyggelsesprocenten på din grund kan også spille en rolle og sætte begrænsninger på, hvor stort du må bygge.
Hvis du har svært ved at vurdere, hvor stort dit skur eksempelvis skal være, kan du evt. lægge brædder ud på jorden, hvor du forestiller dig skuret skal være. Så kan du nemt prøve dig frem og se, hvordan det passer.
Overvej placeringen
Tænk over, hvor du vil placere din lille nye bygning. Placeringen afhænger selvfølgelig også af, hvad du skal bruge den til. Er det fx et cykelskur, er det smart med en central placering tæt på huset, indkørslen og vejen. Er skuret til haveredskaber og -møbler, kan det sagtens ligge nede i baghaven. Har du en gavl på dit hus, kan du overveje at placere et skur her. Så har du allerede en side i modsætning til, hvis skuret er fritliggende, og du sparer materialer og dermed udgifter.
Tænk også over underlaget, da det er vigtigt, at bygningen får en solid fundering. Derfor vil et område med fx blød mosejord være et dårligt valg, mens du sagtens kan bygge, hvor der er en almindelig græsplæne eller fx oven på en fliseterrasse.
LÆS OGSÅ: Lær at støbe et nemt fundament selv
Hvad skal bygningen bruges til?
Skal du blot have plads til en plæneklipper, nogle haveredskaber og vinteropbevaring af havemøbler, behøver skuret ikke at være så stort. Her handler det mest om tørvejr. Det samme gælder, hvis du har brug for et cykelskur. Ønsker du at bruge bygningen som værksted eller til opbevaring af dit elektriske værktøj, vaterpas og maling, der ikke tåler frost, bør du have et isoleret skur eller en garage. En isoleret bygning kan du også bruge til opbevaring af fx tøj – ting, du typisk kunne have på et loft eller i en kælder.
Vil du bygge et brændeskur, skal konstruktionen derimod være luftig, da træet så tørrer bedst. Overvej også, om du skal have store ting ud og ind. Så kan det nemlig være en ide at vælge en skydedør eller dobbeltdør.
Skal det være frostfrit?
Hvis du vil opbevare fx elektrisk værktøj og maling har du brug for en isoleret bygning. Og så er det smart at tænke isoleringen ind fra starten, når du bygger - det gælder blandt andet om at bygge, så der bliver plads til isoleringen i gulv, vægge og loft. Det kan også lade sig gøre at isolere efterfølgende, men det er langt mere besværligt.
En isoleret bygning skal sikres mod mus og rotter, så du ikke får skadedyr. Der findes fx særlige metalbånd, der kan sættes op nederst på væggene, som sikrer, at der ikke kan kravle dyr ind. Du kan også lukke af forneden med fintmasket net eller eternitplader. Vælger du den mere kompakte eternit, skal du sørge for, at der er et par ventilationsriste også.
SE BYGGEVEJLEDNINGEN: Byg selv isoleret skur
Lys og strøm
Du bør tænke over, hvor meget lys du har brug for – hvis du overhovedet har brug for noget. Er skuret ‘bare’ til haveredskaber og plæneklipper, kan du sagtens bygge uden vinduer eller elektricitet. Hvis du synes, det er rart med noget dagslys, kan du sætte et vindue i eller evt. vælge en dør med glas. Vær også opmærksom på, at du kan komme langt med et tag i klar plast, der giver et rigtig godt naturligt ovenlys.
Ønsker du elektricitet, fordi du fx skal bruge det som værksted, eller vil du bare gerne have ordentligt lys, når det er mørkt, skal du have trukket strøm. Det kræver en autoriseret elektriker at lave tilslutningen, men du vil ofte kunne lave noget af forarbejdet selv.
Hvordan skal det se ud?
Din lille nye bygning vil falde naturligt ind og virke harmonisk, hvis du bygger den i en stil, der passer til de øvrige. Så tænk over, hvilken trætype eller andet materiale vil passe til de øvrige bygninger? Har du fx et klinkbygget træhus, er det en god ide også at vælge en klinkbeklædning. Hvis du har et pudset hus med sort træværk, vil det være harmonisk at fortsætte med sort træværk.
Det typiske skur er bygget af trykimprægneret træ, men du kan også vælge en beklædning af fx vedligeholdelsesfri komposit eller eksklusivt, mørkt ædeltræ.
Læs mere om: Facadebeklædning - Se mulighederne her!
Det udseende, du vælger, (beklædningsbrædder, tag, evt. vinduer og døre), har betydning for, hvordan du bygger træ-konstruktionen. Fx skal hældningen på tagkonstruktionen passe til den type tag, du har valgt.
Taget har i øvrigt også betydning for udseendet. Et højt sadeltag er noget mere iøjnefaldende end et diskret tag med en hældning i den ene side. Ligesom et sort ståltag eller mørkegråt tagpaptag er mere neutralt end fx et lyseblåt tag af trapezplade eller et rødt tegltag.
Tænk indretning fra start
Indretningen afhænger af, hvad du skal bruge bygningen det til. Uanset, hvad det er, du skal have plads til, får du den optimale udnyttelse, hvis du også tænker “i højden”. Hylder i forskellige højder kan være praktiske, men overvej også, hvordan du kan udnytte pladsen fx med ophæng i loftet eller op ad væggen.
Overvej også, hvilken type underlag du vil have. I et uisoleret skur består gulvet typisk af fliser. Det kan også være, du synes, ærtesten er fint i fx et cykelskur, og at dit brænde blot kan ligge på nogle paller. Det kan du dog ikke nøjes med i et isoleret skur, hvor der også skal isoleres ned mod jorden, og gulvet fx kan lukkes af med krydsfinerplader.
Bygger du et større skur, kan det være smart at bygge en skillevæg, så du fx har cykler i den ene ende og haveredskaber i den anden.
Hvad med vedligeholdelse?
Hvor meget er du interesseret i at vedligeholde dit nye skur? Hvis du hader at male, er det en dårlig ide at vælge en træbeklædning, der skal have træbeskyttelse hvert 3.-4. år. Så er det måske en bedre ide at vælge en vedligeholdelsesfri komposit. Du kan også vælge fx Superwood eller Thermowood, der er træ imprægneret på en særlig måde, så holdbarheden er ekstralang. Superwood findes også formalet i sort, så det ikke er nødvendigt at male før om nogle år.
Tænk konstruktiv-træbeskyttelse ind i dit projekt. Det vil sige, at du bygger, så træet holder længst muligt. Vælger du fx en lodret 1-på-2 beklædning, skæres brædderne til forneden med et skråt snit, så vandet hurtigt løber væk, og træet ikke rådner og skal udskiftes.
LÆS MERE: Vedligehold af facade
Pris, kvalitet og levetid
Dit valg af materialer har stor betydning for levetiden. Et tag af de billigste trapezplader har fx en levetid på typisk 5-6 år. Der findes også dyrere trapezplader i en meget bedre kvalitet med en levetid på helt op til 15-20 år. Så overvej, om du vil holde prisen nede og leve med at skulle udskifte dele af bygningen, eller om du er villig til at betale lidt mere for materialer af bedre kvalitet, der typisk holder meget længere.
LÆS OGSÅ: Sådan bygger du et skur af billige materialer
Det kan ofte betale sig selv at udvælge træ til et træskelet, som er den traditionelle opbygning. Gå efter træ, der er så lige og regulært som muligt – det er klart det nemmeste at arbejde med.