Byg dit eget shelter i haven

Shelter betyder beskyttelse, og det er lige præcis, hvad du opnår, hvis du bygger denne kombinerede hytte og overnatningsplads, som åbner et hav af muligheder for fællesskab. Læs her, hvordan du kan bygge dit eget shelter for blot 4500 kroner.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 weekender
Pris
4500 kroner

Intro

I vores nabolande mod nord har man kendt til shelters i årevis som billige og rummelige overnatningspladser langs populære vandreruter.

Normalt er der plads til 6-8 siddende personer med fuld oppakning eller 4-6 overnattende, og bålpladsen foran shelteret giver både varme, hygge og ild til madlavningen. Og selv om det øsregner, ligger og sidder du trygt og tørt under det store tagudhæng.

Byg shelter - og kom tæt på naturen

Selv om vores shelter ikke ligger i skoven, er det i løbet af ganske få måneder blevet et hit blandt venner og bekendte – og ikke mindst områdets børn og unge.

Men et shelter får du nemlig en overdækket udeplads, som næsten giver dig de samme muligheder som en udestue, men til en brøkdel af prisen. Samtidig får du en enestående chance for at opleve at falde i søvn til akkompagnement af nattens lyde.

Shelter med masser af plads

Vores shelter er bygget i douglasgran, som vi fik skåret på et lokalt savværk i de præcise dimensioner. Det har et grundareal på 7,2 kvadratmeter (300 centimeter bred og 240 centimeter dyb). Gulvet er hævet cirka 40 centimeter over terræn, hvilket giver masser af opbevaringsplads til brænde eller til forskelligt udstyr under gulvet. Men det giver samtidig en behagelig siddehøjde på kanten af shelteret, og luftcirkulationen betyder, at gulvet altid er tørt.

Shelterets vægge er beklædt med brædder – én på to – idet vi har brugt tre centimeter tykke brædder med barkkanter inderst og så lagt de dekorative skoller yderst. Skollerne er den yderste del af stammen, som skæres væk, inden man på savværket kan skære ud til brædder og tømmer.

Shelterets gulv består ligesom taget af 25 millimeter tykke brædder, som ligger på henholdsvis strøer og spær. Taget er som afslutning belagt med tagpap, som er brændt på – du kan også svejse eller lime det fast.

Byg shelter på to weekender

Når først du har materialerne klar, kan du bygge shelteret på én til to weekender, afhængigt af om du er alene om projektet – eller du allierer dig med et hold af vennerne.

Det udvendige træværk er behandlet med trætjære iblandet cirka 20 procent linoliefernis. På den måde får du en både smuk og meget holdbar træbeskyttelse. Og du behøver ikke bekymre dig om den fremtidige vedligeholdelse af dit shelter.

Ifølge erfarne shelterbyggere kan du nemlig nøjes med at behandle din “udestue” med trætjære cirka hvert femte år – så i det perspektiv er det en meget billig hyggekrog, du får for en investering på 4500 kroner.

Vejledning

01
Byg din egen shelter i baghaven 10 Trin

Byg shelter i haven 1

De fire stolpebærere er gravet ned. Kun hvis afstanden mellem stolperne er over 350 cm (her er den 330 cm), skal konstruktionen styrkes med en ekstra stolpe i midten.

Byg shelter i haven 2

Det er meget vigtigt for det færdige resultat, at stolpebærerne er i både lod og vage. Husk også, at der skal være “luft” mellem terræn og gulvet i shelteren.

Byg shelter i haven 3

Efter at der er skåret for med motorsaven, stikkes der ud med et stemmejern til hak, hvor remmen skal placeres i hver af de fire hjørnestolper.

Byg shelter i haven 4

Nederst på de fire hjørnestolper stemmes der et hak ud til stolpebæreren - de to andre hak er til remme til henholdsvis facade og gavl. Hakkenes dybde er 3 cm.

Byg shelter i haven 5

Når hjørnestolperne i hver side er rejst, skal du sørge for at afstive dem med lægter, inden du fortsætter med arbejdet. Tjek igen, at stolperne er i lod og vage.

Byg shelter i haven 6

Hjørnestolper og remme er på plads, og spærene lægges op. Bemærk saddelhak i spær. Hakkene er ca. halv dybde af spærets dimension (5 x 15 cm inkl. barkkanter).

Byg shelter i haven 7

Bagest i spærene er der lavet saddelhak, som passer til remmen. Hakket går helt ud til enden af spæret af hensyn til afslutningen. Afstand mellem spærene er 50 cm.

Byg shelter i haven 8

Skråstiverne i gavle og bagvæg (5 x 10 cm = spær) skal “opfange” vindtryk. Stiverne er langt kraftigere end nødvendigt, men er valgt af hensyn til helhedsindtrykket.

Byg shelter i haven 9

Gulvstrøerne hviler med et hak på lægter, som er skruet til gulvremmene. Afstand fra overkant af rem til overkant af lægte = 10 cm. Afstand mellem gulvstrøerne er 50 cm.

Byg shelter i haven 10

Den forreste tagrem (7,5 x 19 cm) hviler i et hak på hjørnestolperne. Spærene kortes midt på remmen, så der bliver plads til spærene til udhænget.

02
Den sidste finish 9 Trin

Byg shelter i haven 11

Detalje af gulvrem, hjørnestolpe og gavlrem. Bemærk hjørnestolpernes facon: runde, hvor de er synlige, firkantede, hvor der skal skrues brædder på.

Byg shelter i haven 12

I forbindelse med udhænget er der først sat en vinkel op på hver stolpe, hvorefter der er lagt en rem (7,5 x 19 cm) op i hak. Bemærk skollen på taget - den virker som tagrende.

Byg shelter i haven 13

Brædderne til taget er 2,5 cm tykke, men har forskellig bredde, afhængigt af hvor på stammen de er skåret ud. Det samme er tilfældet med gulvbrædderne.

Byg shelter i haven 14

Beklædningen skrues fast med Climate-Xskruer. Vi valgte at beholde barkkanten, selv om den kun kan ses indvendig. Men det er den billigste måde at beklæde på.

Byg shelter i haven 15

Der skrues skoller uden på beklædningsbrædderne. Når skollerne skrues på, må du muligvis vende hvert andet skol, da de er forskellige i bredden i rod- og topende.

Byg shelter i haven 16

Trekantlister langs kanten af taget sikrer, at vandet ledes ned til tagrenden (skollen), hvilket kan ses på ill.12. Tagbrædderne går nemlig en lille smule ud over tagremmen.

Byg shelter i haven 17

Taget overstryges med asfalt, inden du går i gang med påsvejsningen af tagpap. Hvis du ikke vil svejse tagpappet på, kan du i stedet vælge at lime det fast.

Byg shelter i haven 18

Vi valgte tagpap, hvor der kun monteres et enkelt lag med overlæg mellem hvert lag på de i alt fire baner. Tagpappet brændte vi fast med en almindelig ukrudtsbrænder.

Byg shelter i haven 19

Med en placering ved skov og strand har familien fået alle tiders udestue - og til en brøkdel af prisen på en normal tilbygning. Og der er rigelig plads til 6-8 personer, som heller ikke behøver at bekymre sig om loftshøjden.

Materialer

– alt træ er douglasgran
• 2 gulvremme (A) a 7,5 x 19 x 330 cm
• 2 gavlremme (B) a 240 cm
• 2 tagremme (C) a 7,5 x 19 x 390 cm
• 1 tagrem (D), 50 x 150 x 390 cm
• 4 hjørnestolper, Ø ca. 20 cm, skåret med glatte kanter yderst. De bageste (E) er 130 cm lange, de forreste (E1) 180 cm
• 5 gulvstrøer (F) a 5 x 15 x 240 cm
• 7 spær (G) a 5 x 15 x 270 cm
• 4 skråstivere (H) a 5 x 15 x 200 cm
• Gulvbrædder (J) a 2,5 x 330 cm
• Tagbrædder (K) a 2,5 x 330 cm
• 2 udhæng (L) a 5 x 15 x 150 cm
• 2 udhæng (L1) a 5 x 15 x 60 cm
• 4 udhængsspær (L2) a 5 x 15 x 55 cm
• 2 lægter a 330 cm (ej på tegningen)
• Brædder a 3 x 15 cm (beklædning)

Endvidere:
• Flydende asfalt, 2,5 liter
• Tagpap, 1 meter bredt
• Skruer (Climate-X), 60, 120 og 150 mm
• Træbeskyttelse
• 4 stolpebærere af beton

Tidsforbrug

2 weekender

Pris

Cirka 4500 kroner

Prisen fordeler sig således:
Savværk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3000 kr.
Flydende asfalt . . . . . . . . . . . . . . . . . 150 kr.
Tagpap . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 600 kr.
Stolpebærere . . . . . . . . . . . . . . . . . . 300 kr.
Skruer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 300 kr.
Træbeskyttelse . . . . . . . . . . . . . . . . . 150 kr

Tegning

Multimedia

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Shelter