15 tips til en tør have

Det kan se grimt ud, når du har været væk fra haven i længere tid i en tør periode. Men du kan hurtigt peppe en trist have op, så den står frodigt igen til sensommeren.

I denne artikel får du 15 overskuelige tips, som du hurtigt kan føre ud i livet. Og på den måde sikre, at din have kommer tilbage på samme frodige standard som før din sommerferie.

Der er både tips til græsset, køkkenhaven, krukker, buske og træer. Og der er også gode råd til, hvordan du sikrer dig mod indtog af snegle og andre skadedyr.

God arbejdslyst i haven!

1. Vent med at vande gult græs

Selvom plænen ser gul og vissen ud, når du kommer hjem fra ferie, betyder det sjældent, at den er død. Græs reagerer på tørke ved at gå i dvale og vil “vågne op” igen, når der kommer vand.

Derfor kan du med fordel vente med at gøre noget ved plænen til efter et regnskyl. Her vil det blive afsløret, om der er pletter, hvor græsset er dødt.

Det kan du så reparere ved at efterså med nye græsfrø. I langt de fleste tilfælde vil græsset dog komme i gang af sig selv, så snart det får vand.

2. Sno rødderne ud så de lettere får fat

Ofte vil planter i krukker ikke klare en lang tør periode. Så dem må du skifte ud. For at dine nye planter får en god start, skal du vælge sunde planter med saftfyldte rødder. Er rødderne viklet sammen, skal du løsne dem, så de nemmere kan etablere sig i den nye jord.

3. Fjern ukrudt før det kaster frø

Har du ukrudt som fx skvalderkål, og ønsker du ikke, at det skal brede sig, skal du være vaks og fjerne skærmene. Det er nemlig nu, de går i frø. Og fjerner du ikke skærmene, kaster de en masse frø, så planterne breder sig – både via frø og de genstridige rodskud. Også mælkebøtter er smarte at fjerne, inden de afblomstrer, og frøene flyver afsted.

4. Dæk bar jord og begræns ukrudt

Vil du begrænse ukrudt, bør du minimere steder med bar jord. Du kan fx bruge græsafklip, der både forhindrer lyset i at få ukrudstfrø i jorden til at spire og gør det svært for luftbårne frø at etablere sig. Afklippet vil også virke som gødning.

5. Klip plænen to gange

Hvis græsset er meget langt, når du kommer hjem fra ferie, bør du overveje at slå det ad to omgange. Det er bedre, end at maskinen konstant går død, fordi den skal æde sig igennem det hele på én gang. Klip først med høj klippehøjde, og sæt så højden ned inden næste tur.

6. Hold øje med snegle

Vil du have dine planter og grøntsager for dig selv, skal du sørge for, at snegle ikke breder sig i din have. Du kan fx sætte fælder op eller bruge kobberbånd på dine plantekasser, som holder sneglene væk. Finder du snegleæg, så fjern også dem.

7. Tjek planter for skadedyr

Det er surt, hvis dine planter bliver angrebet af klistrede bladlus eller larver. Så hold øje med skadedyrene, og sæt ind, så de ikke breder sig. Du kan fx fjerne larver manuelt, og bladlus kan spules væk med vand. Du kan også sprøjte med en insektsæbe eller en opløsning af brun sæbe i vand. Det er en relativt mild form for kemisk bekæmpelse, der er effektiv mod skadedyr som fx bladlus.

8. Sørg for god opbinding i drivhuset

Det er nu, grøntsagerne i drivhuset for alvor begynder at bære frugt. Det tynger planterne, så sørg for, de har en solid opbinding. Brug fx ståltråd med plast omkring. Det skåner planten.

9. Hold høj varme ude af drivhuset

Selv varmeelskende planter kan få det for varmt. Derfor skal du sørge for at lufte godt ud, når temperaturen nærmer sig de 30 grader. Bliver den højere, øges risikoen for sygdomme. Overvej at male glasset med såkaldt skyggepasta, en kridtholdig masse, der påføres med rulle og typisk holder et par måneder alt efter nedbørsmængde.

10. Efterså grøntsager i køkkenhaven

Du kan godt nå at så en ny omgang grøntsager i køkkenhaven som fx salat, spinat, radiser og ærter, når du kommer hjem fra sommerferie. Så har du friske forsyninger til sensommeren. Frø kræver vand for at spire, så du skal vande regelmæssigt, hvis du sår i en tør periode.

11. Beskær frugtbuske når bærrene skal plukkes

Sidder grenene tæt på dine frugtbuske, bør du tynde dem ud. Så kommer der lys og luft, så bærrene bedre kan udvikle sig. Det virker foryngende på planten, når de ældste grene fjernes. Det er oplagt at gøre nu, når du alligevel skal plukke bærrene.

12. Sæt krukker ind i skyggen

Rejser du væk i mere end 2-3 dage i varmt og tørt vejr, er det en god idé at sætte krukker ind i skyggen. Så klarer de sig langt bedre og kan dermed godt holde til et par dage uden vand, når de er vandet godt inden.

13. Husk gødning – især til krukker

Det er vigtigt, du gøder dine planter i løbet af sommeren. Især planter i krukker vil have et ekstra stort behov. De har nemlig brug for at få gødning oftere, da næringsstofferne i den begrænsede mængde jord i krukker hurtigt forsvinder. Du kan både bruge flydende gødning, du blander i vandkanden, eller mere langsomtvirkende fast kunst- eller økologisk gødning, der lægges i jorden og langsomt vil sive ned.

14. Beskær nu og undgå vanris

Har du frugttræer, der skal beskæres, er sommeren et godt tidspunkt. Det giver nemlig færre vanris, end hvis du beskærer om vinteren, hvor træets genvækst er større, og der typisk kommer mange vanris. Det er også lettere at se, hvor du skal skære, hvis formålet er at skabe mere lys og luft til frugterne.

15. Nye planter kræver ekstra vand

Planter, der lige er blevet plantet, har ikke så stort et rodnet. Det gør dem ekstra sårbare i tørre perioder, hvor de naturligt har brug for ekstra vand.
Drop altid overfladisk sjatvanding. Planterne har bedst af en grundig gennemvanding.

    Andre læser lige nu ...