Hvis græsset er blevet meget højt, fx mens du har været på ferie, er det bedre at klippe det ad flere omgange. En god hovedregel er, at du allerhøjest klipper 1/3 af græsset længde af pr. slåning.

Hvis græsset er blevet meget højt, fx mens du har været på ferie, er det bedre at klippe det ad flere omgange. En god hovedregel er, at du allerhøjest klipper 1/3 af græsset længde af pr. slåning.

Det fleste har nok en ret god fornemmelse af, at græs skal klippes sådan cirka én gang om ugen i vækstsæsonen. Det giver ligesom sig selv, når det begynder at se lidt højt og pjusket ud, og for de flestes vedkommende bliver det gjort en gang i løbet af weekenden.

Lad klippehøjden følge årstiden

Hvad mange ikke har styr på, er imidlertid hvor meget, der egentligt skal klippes af. Nogle klipper fx konsekvent med den højdeindstilling, som de satte, den gang maskinen var ny – og det et er synd og skam!

Bruger du lige et halvt minut på at indstille højden optimalt i forhold til græssets vækstcyklus, får du nemlig rigtig meget forærende i forhold til at gøre plænen robust og smuk.

Hvornår klipper vi græs?

Normalt slår vi i Danmark græs fra midt i marts til sidst i oktober. Når du slår græsset for første gang i det tidlige forår, skal plænen være tør og frostfri, og du skal ikke kaste dig ud i det, før græsset er 6-8 cm.

Det har desuden bedst af kun at få taget toppen. Græsset bør derfor aldrig klippes kortere end 4 cm, til gengæld kan du så gøre det lige så tit du har lyst. På den måde bliver græsset mere livskraftigt og kan fx bedre klare sig i konkurrencen med ukrudt og mos.

Redaktionen anbefaler: Sådan får du en perfekt plæne

Meget kort græs svækker rødderne

Det er derfor også en dårlig idé at forsøge at spare tid på græsslåningen ved at klippe græsset meget kort. Det stresser ganske simpelt græsset, svækker rodnettet og ukrudtsfrø får betydeligt lettere ved at finde vej til jorden.

FORÅR: I foråret skal græsset altså ikke klippes kortere end 4 cm, og det samme gælder i efteråret. Så har græsset bedre mulighed for at udnytte det mere sparsomme dagslys og er samtidig bedre beskyttet mod frost.

SOMMER: Når sommeren er i gang (juli til august), og væksten topper, kan du med fordel sætte klippehøjden yderligere op til 5-7 cm. Igen handler det om, at jo højere græsset er, jo stærkere og mere modstandsdygtigt er det. Det gælder selvsagt også, hvis der skulle komme en længere tørkeperiode.

EFTERÅR: På et eller andet tidspunkt i efteråret når vi så til sæsonens sidste omgang. Og her skal du gå efter, at græsset helst skal være 4-5 cm, når det overvintrer. Er græsset længere end det, forøges risikoen for svampevækst i plænen nemlig væsentligt.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Få Gør Det Selvs store havetillæg og en bore-/skruemaskine for kun 89 kroner

Tilbuddet består af en bore-/skruemaskine, 2 numre af Gør Det Selv og et havetillæg, som indeholder vejledning til nogle af vores mest populære udendørs projekter.

Du får det alt sammen for kun 89 kroner + porto. Du sparer 459 kroner!

Ja tak, vis mig mere om det gode tilbud nu!