Sådan får du en græsplæne i verdensklasse

Følger du nogle simple grundregler, kan du sagtens få en rigtig flot græsplæne på bare én sæson

Mange boligejere bruger størstedelen af tiden i haven på at pleje græsplænen, og det er der ikke noget at sige til. Udover at vi i gennemsnit slår græsset et sted mellem 25 og 35 gange om året, er der nemlig også mange af os, der kæmper med bare pletter, ukrudt og ikke mindst mos!

Men nu skal det være slut. Følg vejledningerne her på Gør Det Selv og få en græsplæne som gør naboen grøn af misundelse.

LÆS OGSÅ: Mosrive eller vertikalskærer til græsplænen?

Det rigtige græs til den rigtige plæne

Hvilken græsblanding passer til lige præcis din have? Skal det kunne trives i skygge, eller skal det være robust og kunne modstå ”fodbold-slid”?
Det kan være svært at overskue de forskelige græssorter – for der er mange.

Heldigvis er producenterne gode til at anføre betegnelser, som hjælper dig med at få et overblik over, hvilke arter der passer til hvilke haver. Ellers hjælper vi dig her.

Læs vores detaljerede guide: Vælg den rigtige græsblanding.

Lad arbejdet begynde

Inden du begynder at så nyt græs, er det vigtigt, at du får renset og repareret din græsplæne, så den er klar til at tage imod de nye frø. Det betyder død over mos og andet plantemateriale. Alt skal fjernes!

Herefter kan det være nødvendigt at ”topdresse” plænen og jævne den ud ved at strø en jordblanding ud på de steder, hvor du mener, der er brug for det.

Sådan fjerner du mos og topdresser plænen

Såning og gødning

Så er det blevet tid til at så, og her er efteråret faktisk en lige så god periode som foråret, da både temperaturer og fugtighed er optimale i f.eks. september og oktober.

Gødning er også helt afgørende, når græsset skal have de bedste muligheder for at gro og samtidig holde mos og ukrudt væk. Kunstgødning er mest udbredt, men du kan også bruge organisk gødning, som er mere langtidsvirkende men ikke lige så kraftig.

Alt afhængig af PH-værdien i din jord, kan det også være en god ide at tilføre kalk. Græs kan nemlig ikke lide ”sur” jord, og det kan du modvirke ved hjælp af kalk.

Meget mere om gødning til plænen. KLIK HER

Pas på rødderne og græshøjden

I en sund græsplæne skal rødderne kunne ånde. Derfor er det en god ide at rive plænen godt igennem, så overskydende plantemateriale fjernes. Det kan du gøre enten ved håndkraft, eller bruge en vertikalskærer, som virkelig går i dybden.

Du skal også være opmærksom på klippelængden. Mange haveejere slår nemlig græsset alt for lavt, og det er skidt for rodnettet. Gør Det Selv hjælper dig.

Sådan sørger du for, at din græsplæne kan ånde

Oversigt: Så højt bør du klippe græsset

LÆS OGSÅ: Byg en garage til robotplæneklipperen

    Andre læser lige nu ...