Grønkål er en bladkål, som du nemt selv kan dyrke i køkkenhaven.
Den grønne kål kræver ikke meget pleje, og du kan plante grønkål både i bede og i krukker.
Grønkålen danner ikke hoveder, ligesom mange andre kålplanter som fx blomkål og spidskål, og er kendt for sine mørkegrønne og krusede blade.
Grønkål er en vinteregnet plante, da den er hårdfør overfor frost og giver afgrøder helt ind i december og januar.
Der findes forskellige typer af grønkål, og nogle er mere hårdføre end andre.
I denne artikel kan du læse, hvordan du dyrker den helt almindelige, men sunde og flotte grønkål i din have eller i krukker.
Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.
Typer af grønkål
Grønkål findes ikke kun som den almindelige, krusede, mørkegrønne kål. Der findes nemlig flere sorter, heriblandt Redbor.
Sorten Redbor er en rødlilla-purpurkål, der er kendt for sine smukke lilla blade.
Derudover er palmekål også i familie med grønkål. Palmekålen er kendt for at have mere glatte blade sammenlignet med grønkål.
De forskellige sorter vokser i forskellige højder, alt fra 30-90 cm. Den almindelige grønkål bliver omkring 30-50 cm høj.
Dyrkning af grønkål
Når du skal dyrke grønkål, skal du først og fremmest overveje, hvor du vil dyrke planten. Det kan fx være i højbed, køkkenhave, staudebed eller endda i krukker.
Har du en lille have eller terrasse, kan du sagtens lykkes med at dyrke grønkål i krukker.
Grønkål er en del af korsblomstfamilien, som er kendetegnet ved en hurtig udvikling og forholdsvis kort levetid på omkring 2 år.
Planter du grønkålen i et bed eller i køkkenhaven, skal du derfor være opmærksom på sædskifte, ligesom med de andre korsblomst-planter. Det betyder, at du ikke må plante grønkål det samme sted år efter år.
Der skal helst gå minimum 4 år, før du genplanter grønkål det samme sted, da der ellers er risiko for kålbrok.
Planter du i stedet grønkålen i krukker, skal du ikke på samme måde være opmærksom på sædskifte, men blot udskifte jorden, hvis du genplanter.
Få flere tips til succesfulde højbede her.
Hvornår kan man plante grønkål?
Du kan så grønkålfrø fra maj til juli direkte i køkkenhaven, hvor du vil have, de skal vokse. Jo senere du sår, jo senere får du også afgrøder, der kan høstes.
Du kan også vælge at forspire grønkålen allerede i april. Forspiringen kan foregå enten i drivhuset eller i vindueskarmen, hvor der er lunt.
Sådan forspirer du grønkål:
- Så 1-3 grønkålsfrø i spirebakker eller potter. Frøene skal 1 cm ned i såjorden.
- Placer de små bakker eller potter et varmt sted og hold jorden fugtig.
- Når frøene er spiret og har udviklet de første små blade, skal du flytte forspiringerne til et lidt køligere, men lyst sted.
- Når spirerne er store nok efter ca. 4-6 uger, kan du plante dem ud udendørs. Planter du dem i krukker, skal du kun sætte en forspiring i hver krukke.
Grønkål blomstrer fra september til december, hvor den kan plukkes løbende.
Her kan du læse mere om forspiring af grønkål og andre grøntsager.
Sådan planter du grønkål i bed
- Sår du fra frø direkte i bedet, skal du placere 3-4 grønkålfrø, hvor der skal være en plante.
- Du skal placere frøene 1 cm nede i jorden.
- Sørg for at frøene er godt dækket med jord, og hold jorden fugtig.
- Når planterne spirer, skal du tynde ud i de svageste.
Dyrk grønkål i krukker
Du behøver ikke en stor køkkenhave for at dyrke grønkål. Grønkål er nemlig en dekorativ plante, som du med fordel kan plante i krukker som pynt i haven eller på terrassen.
Kombinerer du almindelig grønkål med den lilla Redbor-sort, giver det et smukt udtryk, som ovenikøbet er spiseligt.
Palmekål er også flot at have i krukker, da den, som navnet antyder, ligner en palme med de lange, mørkegrønne blade.
Grønkålsplanten trives bedst i næringsrig jord, der holder godt på vandet. Du skal derfor sørge for, at jorden i dine krukker indeholder rigeligt med kalium og fosfor.
Pasning af grønkål
For at opnå et stort udbytte af din grønkål, er det en god idé at gøde jorden flere gange i løbet af vækstsæsonen.
Du kan give jorden omsat kompost som gødning første gang, når planten er 15-20 cm høj.
Sådan høster du grønkål
Grønkål kan høstes flere gange i løbet af sæsonen, afhængigt af hvornår du sår.
Du skal forvente, at der går ca. 2-3 måneder, fra du har sået grønkål til, at du kan begynde at høste. Herefter kan du høste grønkålsblade flere gange i løbet af efteråret og helt indtil januar.
Sådan gør du:
- Begynd tidligst at høste fra dine grønkålsplanter i september måned.
- Pluk de nederste blade først, og lad planten vokse videre.
- Planten bliver ved med at producere blade og vokse helt indtil februar, så du kan høste kålblade løbende.
Den bedste smag får du efter den første frost, hvor kålbladene får en sødere og mere aromatisk smag.
Skadedyr i grønkål
Grønkål kan, ligesom alle andre typer kål, blive angrebet af kålsommerfuglelarver. Larven kan stort set rippe hele planten for kålblade.
Selvom planten ser helt bar ud, så skal du ikke gå i panik og tro, at planten er død. For kålbladene vokser nemlig ud igen senere på sæsonen.
Ved mindre angreb kan du selv fjerne larverne og deres æg med fingrene eller med en pincet.
Har dine kålplanter været udsat for et større angreb af sommerfuglelarven, kan du bruge et bakteriepræparat, som får larvernes ædelyst til at forsvinde.
Præparatet hedder “Bacillus thuringiensis” og bruges ved, at du sprøjter det under bladene på dine grønkålsplanter.
Bakteriepræparatet er et biologisk produkt, der opblandes i vand, og der er intet giftigt i præparatet. Derfor kan dine kålblade sagtens høstes umiddelbart efter behandlingen.
Husk at gentage behandlingen, da larverne lægger æg, som vil klække løbende.
Er grønkål sundt?
Der er mange fordele ved grønkål. De krusede kålblade er rige på vitaminer, og planten har højt fiberindhold og højt jernindhold.
Kålen kan bruges i alverdens salater, gryderetter og i smoothies.
Et godt tip er at “kramme” kålen i olivenolie, citronsaft og salt, hvis du bruger den i salater. På den måde bliver den mere mundret og knapt så kruset.
Du kan også lave grønkålschips ved at rive bladene i mindre stykker, hælde lidt olivenolie over, og riste i ovnen.
Giver dine grønkål større mængder, end du kan nå at få spist, kan du blanchere den og fryse den ned. I fryseren kan kålen holde sig i et års tid.