Vælg de rigtige facadebrædder

Der findes mange forskellige facadebrædder, både i udseende og i materialer. Vi giver et overblik over mulighederne.

Træ eller fibercement? Kemisk imprægneret eller imprægneret fra naturens side? Lodret eller vandret monteret? Der er masser af muligheder til facaden.

Når det gælder beklædning til facaden, er der masser af muligheder at vælge imellem. Der findes enkelte vedligeholdelsesfrie varianter, men de fleste er af træ. Og her er der forskellige sorter og forskellige imprægneringsmetoder, der beskytter imod råd og svamp.

Læs mere om: Facadebeklædning - Se mulighederne her!

Her bruges facadebrædder

LODRET BEKLÆDNING

Når facadebrædder monteres lodret, skal mellemrummene dækkes, så evt. regn ikke trænger ind. Det gøres enten med lister eller med samme slags brædder (1-på-2).

LÆS OGSÅ: Sådan laver du listebeklædning til facaden

VANDRET BEKLÆDNING

Regnen må heller ikke trænge ind i de vandrette sprækker, så man starter ofte nedefra og lader det næste bræt lappe en lille smule over (klinkbygget).

LÆS MERE: Sådan laver du klinkbekædning

VINDSKEDER OG STERN

Begge dele er mere udsat for vind og vejr end facadebrædderne. Så vælg en vedligeholdelsesfri variant, fx fibercement, eller vær forberedt på at skulle skifte brædderne hyppigere.

Hvordan monteres facadebrædder?

Uanset om facadebrædderne skal monteres lodret eller vandret, så skal de monteres oven på afstandslister, så der kan cirkulere luft bag dem.

Hvis man vil isolere facaden, skal isoleringen placeres ind imod huset. Man starter med at skrue trykimprægnerede lægter på og lægge isoleringen helt op ad væggen. Udenpå skal der opsættes vindpap. Herefter skrues afstandslister på, der skal sørge for ventilation mellem vindpappet og facadebrædderne.

LÆS MERE: Vindpap forbedrer din isolering med 10 %

Hvis afstandslisterne sættes lodret, er det en god idé at lukke af forneden med et net eller et musebånd, så småfugle og mus ikke kan kravle op og bygge reder i isoleringen. Til sidst skrues eller sømmes facadebrædderne fast på afstandslisterne.

Varianter af facadebrædder

GRAN OG FYR

I de nordiske lande er der en lang tradition for at bruge gran og kerneved af fyr til facader. Begge typer skal træbeskyttes lige fra starten med træbeskyttelse. Lang holdbarhed i tørt klima.

TRYKIMPRÆGNERET FYR

Åbenporet, Åbenporet, hurtigtvoksende fyrretræ, der imprægne­ res i et kemisk bad under højt tryk. Skal have træbeskyttelse, da imprægneringen ikke er gennemgående og ikke sikrer mod råd og svamp på længere sigt.

LÆRKE- OG CEDERTRÆ

Indeholder naturlige olier, der gør, at det ikke behøver træbeskyttelse. Hvis man vil undgå den gråhvide farve, træet får med tiden, kan det til enhver tid få sin oprindelige kulør tilbage med en oliebehandling.

SUPERWOOD

Et bæredygtigt bræt af gran, der - i modsætning til traditionelt trykimprægneret træ - fremstilles med meget lidt imprægneringsvæske og uden tungmetaller. Imprægneringen trænger ind i træets celler, ikke kun i overfladen.

THERMOWOOD

Processen, hvor træet opvarmes i flere omgange op til 225°, fjerner sukkerstofferne i cellerne, så svamp ikke kan angribe det. Findes i et væld af træsorter og farvenuancer, der afhænger af opvarmningsprocessen.

KEBONY

Meget hårdt træ, der er imprægneret med en biovæske fra sukkerproduktion. Træet skal behandles som hårdttræ og kun skæres over på tværs, så den ubehandlede kerne ikke blottes.

FIBERCEMENT

Tidligere kendt under handelsnavnet Eternit (nu Cembrit). Fremstillet af fiberholdig cement, gen ­ nemfarvet og evt. præget med træmøn­ ster. Slidstærkt, vedligeholdelsesfrit og brandhæmmende.

Typer facadebeklædning

Facadebeklædning er meget mere end de traditionelle. Der findes også:

  • Profilbrædder med fer og not.

  • Profilbrædder med flere udfræsninger, så de kommer til at ligne en listebeklædning.

  • Lister til opsætning på en plan flade, lodret eller vandret.

  • Klinkbrædder, der er profileret til at lappe over det underliggende bræt.

  • Plader. Fibercement fremstilles også som helt glatte plader - helt op til 122 x 250 cm. De er hurtige at bygge med - især hvis man er flere om arbejdet. Men vær opmærksom på, at de største plader vejer 47 kg pr. stk.

LÆS OGSÅ: Sådan monterer du facadebeklædning

    Andre læser lige nu ...