1. Rens tagrender
Hvis du ikke fik renset dine tagrender i efteråret, er det ekstra vigtigt at gøre nu. Vandet skal frit kunne løbe ned i tagrende og nedløbsrør. Hvis vandet løber over, kan det give fugtskader på dit hus. Det samme kan ske, hvis tagrenden er utæt, så kig også efter det, og lap eventuelle huller.
2. Luk revner i beton
Hvis der er revner i fx din betontrappe, gælder det om at få dem lukket, så snart der ikke længere er risiko for frost. Ellers bliver de bare endnu større til næste vinter.
Køb fx en færdig reparationsmørtel, som du hurtigt kan få lukket revnen med.
3. Fiks hul i tagpap
Er der hul i tagpappet, gælder det om at få lukket det hurtigst muligt, så den underliggende trækonstruktion ikke tager skade.
Det er nemt at gøre med et tagtætningsprodukt, der indeholder gummi for lang levetid og glasfiber for ekstra styrke. Det smøres bare på med en pensel.
Læs også: Sådan fikser du hullet i tagpappet
4. Læg løse tagsten fast
Tjek dit tag, og er der løse tagsten, så læg dem på plads, så de ligger ordentligt. Det gælder ikke bare tagsten i rygningen, men også på selve tagfladen.
Inddækninger omkring skorsten, ventilationshætter mv. samt skotrender er det også klogt at tjekke, mens du er der.
5. Fjern alger på havelågen
Alger har det med at bide sig fast på træværk på havelåger, hegn osv. i løbet af de fugtige vintermåneder, og det pynter gevaldigt, når du fjerner det.
Brug en algefjerner eller trærens, hvis det er slemt, og en stiv børste – det er effektivt. Ellers kan du nøjes med almindeligt vand.
6. Tjek træ for råd
Dit træværk har netop været igennem en fugtig periode, så kig efter, om det skulle have ført til råd, fx nederst på beklædningsbrædder.
Du kan tjekke, om træet er råddent, ved at stikke i det med fx en kniv. Er det blødt, er det råddent og bør skiftes.
Læs også: Red den rådne stolpe
7. Skrub træterrasse
Den grønne belægning skal væk, inden du for alvor tager træterrassen i brug.
Prøv først med vand og en stiv kost. Er det ikke nok, må du bruge algebekæmpelsesmidler. Brug evt. en højtryksrenser med terrasserenser.
Læs også: 4 TRIN: Sådan plejer du din træterrasse
8. Rens betonfliser
Som regel har betonfliserne også brug for at blive frisket op.
Højtryksrenseren fjerner det værste, men har du flisepest, er det faktisk mere effektivt og langtidsholdbart med et fliserens-produkt. Det blandes op, hældes på og skrubbes grundigt med en stiv børste.
9. Skift sålbænk
Sålbænken under vinduet kan være i forskellige materialer, fx zink, skifer eller træ. Den sørger for at lede regnvand væk fra facaden. Det er en vigtig funktion, så sørg for, at den er intakt, dvs. ikke har huller og revner og lukker tæt i siderne. Er den ikke intakt, bør den skiftes eller repareres.
Læs også: Skift selv sålbænken
10. Mal træværk
Når det bliver lunere, og det udendørs træværk er tørt, kan du male det. Du kan sikre dig, at træet er tørt nok, ved at bruge en fugtmåler. Fugtigheden må ikke overstige 15 pct., og temperaturen udenfor skal være over 10 grader.
Træ, der er beskyttet, fx en hoveddør eller under et udhæng, kan som regel males før træ, der ikke er beskyttet.
Læs også: 2 metoder: Mal træværket så det holder
11. Reparér sokkel
Soklen er både udsat for vejrets luner og fugt fra jorden, så der kan nemt komme skader i det yderste pudslag. Det er en god investering at fikse skaderne, så snart de opstår, inden de udvikler sig til et større reparationsprojekt.
Tjek, om der er løs puds og revner i soklen. Hvis ja, skal de lukkes med en passende mørtel, når du har fjernet al den løse puds.
Læs også: Reparation af sokkel - sådan gør du!
12. Fastgør ventilationsriste
Har dit hus ventilationsriste, har du krybekælder – og dermed lidt luft mellem jorden og gulvkonstruktionen. Det er vigtigt, at luften frit kan cirkulere her. Derfor skal du sørge for, at der ikke er beplantning foran ristene, og at de sidder godt fast, så der ikke kan trænge mus eller andre skadedyr ind.
Er ristene i stykker, bør du skifte dem.
13. Skift knækket flise
Hvis der er knækkede fliser, fx i din indkørsel, er det smart at skifte dem. Når din belægning ikke er “hel”, er der større risiko for, at flere fliser knækker.
Du har sikkert gemt et par overskudsfliser, så du lirker bare den ødelagte op og sætter en ny i.
14. Reparér murværk
Fugerne i dit murværk kan nemt tage skade efter en vinter med fugt og frost. Er der løse fuger, bør du kratte dem ud og erstatte dem med ny mørtel. Er der en knækket mursten, bør du skifte den.
Det er en enkel reparation, hvor du banker den ødelagte mursten løs, lægger ny mørtel ind og en hel sten oven på og fuger og glatter omkring den nye sten.
Læs også: Skift de ødelagte mursten
15. Tjek topbræt og vindskede
Det træværk, der er allermest udsat for vind og vejr, er topbræt og vindskeder på hus, skur, garage og lign. Derfor er det en god idé at tjekke, om der er råd i træet. Hvis der er, bør det skiftes.
Overvej, om du vil udskifte topbrættet med et vedligeholdelsesfrit materiale, fx en aluminiumsprofil. Så behøver du ikke tænke på det de næste mange år – og have bøvlet med at arbejde på en stige.
Læs også: Pas godt på vindskederne
16. Skift ødelagt tagplade
Har du et tag med PVC på dit skur eller din carport, bør du tjekke det efter vinter. Frosten kan nemlig være hård ved plasten og gøre den sprød, så der let kan slås hul i de tynde plader.
Heldigvis er de nemme at udskifte, hvis de er i stykker. Det er ofte også bedre at skifte hele pladen end at forsøge med en reparation.
Læs også: Skift trapezplader på en weekend
17. Rens sandfangsbrønd
Ved dit nedløbsrør er en såkaldt sandfangsbrønd, der opfanger grus, sand og skidt, inden regnvandet løber ned i kloaksystemet.
Brønden skal jævnligt renses, så den ikke stopper til. Kig også efter, om der er vand på bunden. Det skal der være. Hvis den er tør, kan det være et tegn på, at brønden er utæt, og så skal du have fat i en kloakmester, så du ikke får fugtskader på dit hus.