Intro
Vejledning
01
Isolering
5
Trin
Isoleringen må ikke ligge helt op til undertaget, da evt. kondens så ikke kan fordampe. Derfor skal du lave en 5 cm ventilationsspalte, enten med ståltråd, som vi viser det her på siden, eller ved at slå trælister på spærsiderne og på undertaget midt imellem spærene.
De første 195 mm isolering klares med et lag på 45 mm inderst og et lag på 150 mm yderst. Herefter kommer dampspærren og yderligere 45 mm isolering. På den måde kommer dampspærren så langt ind i isoleringen, at du ikke kommer til at ødelægge den en dag, hvis du skruer igennem gipspladerne.
Start med at slå en streg på siden af spærene, 5 cm fra undertaget. Træk 1 mm galvaniseret ståltråd i zigzag, og gør den fast til spærene i stregerne med kramper.
Ståltråden sørger for 5 cm luft mellem isolering og undertag.
Dernæst isoleres mellem spærene. Først placeres de 150 mm tykke måtter, der er stivest, yderst ud imod rummet. De bliver hængende mellem spærene uden “hjælp”.
Med en halv isoleringsmåttes forskydning stikkes en tynd 45 mm måtte ned bagved. Hvis ståltråden driller, kan du stikke et stykke pap eller masonit ned først og så trække det op, når isoleringen er på plads.
Tjek, at der er 5 cm luft ud til undertaget. Det gør du let med et spejl.
Monter dampspærre med 20 cm’s overlæg, og gør den fast til spærene med en hæftepistol eller hæftehammer. Husk at forsegle alle samlinger og gennemføringer med dampspærretape.
LÆS MERE: Derfor er dampspærre vigtigt
Isolering af skunkrummet
Sørg for at isolere taget så langt ud mod tagfoden som muligt, før du bygger skunkvæggen. På den måde undgår du frostsprængninger, da dine vand- og varmerør ikke ligger ude i kulden under taget. Husk samtidig at føre dampspærren ned forbi gulvet, så den får fat i ydervæggen.
Dampspærren er ført ned forbi etageadskillelsen og fastgjort tæt til ydermuren med butylbånd. Hvis du kan komme til for rør, er det en god idé at lægge en gipsplade uden på dampspærren, så du ikke prikker hul i den en dag.
02
Monteringsprofiler
6
Trin
Monteringsprofilerne monteres med 45 cm’s afstand på skråvæggen. Tegn først op med spritpen i begge sider, og skru profilerne fast med almindelige gipsskruer. De spidse skruer borer sig selv igennem profilerne.
Monter også et par monteringsprofiler på skråvæggen i skunkrummet. Hvis du kan komme til for rør og kabler, bør du skrue gipsplader udenpå, så der ikke kan prikkes hul i dampspærren.
Skru også monteringsprofiler på skunkstolperne midtpå og ved gulvet. Profilet forneden danner skruebund for et fodpanel senere. I knækket foroven sættes en fleksibel vinkel, der forhindrer, at gipsen revner i samlingen.
Skru et vægprofil fast til gulvet et par cm fra gavlkonstruktionen. På den måde får elektrikeren plads til at trække kabler uden på dampspærren. Gentag med et profil langs det skrå loft.
Forbind gulvprofilet med loft-profilet med en lodret stolpe midtpå. Hvis der er en dør, skal stolpen flugte med karmen. Skru fast ved gulvet, og tjek, at stolpen står i lod, før du skruer til foroven.
03
Døre og vinduer
6
Trin
Når inderste lag isolering og dampspærren er på plads, skal du montere et ekstra lag profiler, som skal holde gipspladerne og give plads til det sidste lag isolering. Det er let nok på de hele vægflader, men rundt om en dør eller et vindue kræver det lidt ekstra omtanke.
Ind mod dør- eller vindueskarmen skal du bruge et særligt kantprofil. Det holder dels dampspærren tæt ind mod karmen, dels holder det den første gipsplade, som du jo ikke bare kan skrue fast i isoleringen.
Ved vinduer og døre monteres kantprofiler på karmen i siderne og foroven. Dampspærren klemmes fast mellem profil og karm.
Hold en vinkel mod karmen, og stød den op til kantprofilet. Placer hjørnestolpen 13 mm fra vinklen, og fastgør den til gulvskinnen. Så bliver der plads til den første gipsplade i lysningen om lidt.
Skær gipsplader til, så de passer i lysningen. Aff as dem på bagsiden, så de kan presses ind i kantprofilerne. Kantprofilet dækkes af andet lag gips.
Nu kan elektrikeren komme og trække rør og kabler i gavl, skråvæg og skunk uden at perforere dampspærren.
Det sidste lag isolering monteres, når elektrikeren har trukket kabler. 45 mm isolering passer lige ind i stålprofilerne.
VIGTIGT! Få ham til at lave tegninger af, hvor afbrydere og stikkontakter sidder, samt hvor kablerne ligger. Om fem år har alle glemt det.
Dampspærre ved vinduet
Når du sætter dampspærre (A) på væggen, så lad den gå lidt ud i vindueslysningen. Suppler derefter med en bred strimmel dampspærre (B), som følger lysningen hele vejen rundt og lukkes med 20 cm overlap og tape mod (A). Lad (B) gå ind under vindueskarmen, og slut af med en tætningsfuge langs karmen, før du går til sidste lag isolering.
Dampspærren skal være tæt overalt. Rundt om vinduer og døre kan du sikre dette ved at gøre, som vi viser her.
04
Inspektionslem i skunken
4
Trin
Et skunkrum må ikke bare lukkes af, og slet ikke hvis der er rør eller kabler i det. Derfor skal der laves en inspektionslem, så man kan få hovedet og en lygte ind, hvis man på et tidspunkt skal prøve at lokalisere en skade. Vi monterer en isoleret lem på 50 x 50 cm, som vi har købt færdig til formålet. Det er noget lettere end at bygge den selv.
I skunkvæggen skal her monteres en inspektionslem til hulstørrelse 50 x 50 cm. Mærk op på gulvet, hvor lemmen skal være, og klip 60 cm af midterste profil.
Mærk et 50 x 50 cm hul op på skunkvæggen til inspektionslemmen. Bor et 8 mm hul i hvert hjørne, og skær ud med stiksav.
05
Opsætning af gips
6
Trin
Skru nu gipsplader på skråvæggens monteringsprofiler. Start nedefra med en hel plade. Hold 5 mm’s afstand til gavlpladerne i hjørnerne, så du har noget at fuge i. Fortsæt med de lodrette skunkvægge.
Så snart første lag gips er sat op, skal du fuge langs kanterne. Brug akrylfugemasse langs alle kanter, så du får fyldt fugerne ud og får en helt tæt samling.
Monter nu andet lag gipsplader på gavlen. Start med en hel plade op til døren. Skruerne placeres pr. 20 cm langs kanterne og pr. 30 cm midtpå op langs stolperne. Pas på, at skruerne ikke kommer for langt i.
Monter andet lag gipsplader på skunkvæggen. Sørg for, at overkanten er så langt nede, at skunkvæggens plader kan stå på den. Lodrette samlinger uden stolpe bagved bør forstærkes med båndstål.
Andet lag gipsplader på skråvæggen starter med en halv plade forneden. Endesamlinger skal være forskudt og forstærket med båndstål.
Materialer
• Isolering, 45 mm og 150 mm
• Ståltråd og kramper
• Dampspærre
• Dampspærretape
• Hæfteklammer
• 35 mm gipsskruer
• 13 mm pladeskruer
• 45 mm monteringsprofiler
• 45 mm vægskinner
• 45 mm stolper
• Kantprofiler
• Armeringstape
• Spartelmasse
• 50 x 50 mm variable vinkelprofiler
• Hjørnebeskyttere
• Brædder og skruer til opretning af spær
• Tape til fastholdelse af isolering
• Eventuelt færdig inspektionslem
• Akrylfugemasse
• Båndstål
Specialværktøj
- Metalsaks til stålprofiler
Tidsforbrug
2-4 uger for en tagetage
Pris
300-500 kroner pr. m2
Sværhedsgrad
Du får her en meget grundig anvisning, som du bare skal følge nøje.
Video
Tips & Tricks
3 metoder når dampspærren skal samles
En dampspærre består af kraftig plastfolie, der skal fungere som en helt tæt hætte om hele rummet. Hvis der er huller eller utætheder i dampspærren, vil fugt inde fra rummet kunne trænge ud og fortættes som dug i det yderste lag isolering og på et tidspunkt opfugte undertaget. Resultatet bliver råd og/eller skimmelsvamp. Og et nyt undertag. Derfor samles folien omhyggeligt med tape eller lister, og de få steder, hvor det ikke er muligt, tætnes med butylbånd.
LÆS MERE: Tæt dampspærre - 3 svære steder!
Hvor folien samles under en liste eller monteringsprofil, behøver du ikke tape. Det kaldes en klemt samling.