Rå vindueskarm i beton

Ikke alene er det sjovt at støbe fliser og plader selv, det bliver også lidt sejt, når du viser naboen din nye vindueskarm, som er støbt af beton på stedet. Læs her, hvordan du gør.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
120 kroner

Intro

Det er let nok at montere en ny vindueskarm af træ, men det er meget sjovere at støbe en af beton selv. Og så ser den rå og moderne ud, skal ikke males hvert år, og den kan tåle, at du stiller alt på den. Selv vandet fra planterne kan den tåle, hvis du husker at give den lak eller silikoneolie, inden du tager den i brug.

LÆS OGSÅ: Hvad kan microcement bruges til?

Her ser du, hvor legende let det er at støbe en vindueskarm, du skal bare sikre dig, før du hælder beton ud i vinduet, at du har lukket af med kraftig plast ind mod væggen.

STØB I BETON:

Vejledning

01
Byg en form, og støb på stedet 7 Trin

Her støber vi en enkel betonplade, som flugter med væggen. Hvis du vil have en vindueskarm, som rager lidt ud fra væggen, skal du bygge en form af tre brædder, som du sømmer sammen, inden du skruer den fast på væggen.

1

Start med at fjerne den gamle karm, og hvad der måtte gemme sig under den. For det er her, du skal have plads til betonen.

2

Monter en forkant eller en støbeform med udhæng. Overkanten skal flugte med overkanten af den færdige betonplade. Formen fores med kraftig plastfolie.

3

Fyld op med beton. Køb en færdig støbeblanding, og regn med, at der bliver ca. 17 liter ud af en 25 kg sæk. Højde x bredde x dybde i cm divideret med 1000, så har

4

Fordel betonen, og hak i den med din murske for at få al luften ud af den. Slå også på forkanten med en hammer, så du får luftboblerne ud.

5

Læg et par armeringsjern ned i betonen for at styrke pladen. Så undgår du, at den revner, fordi væggen giver sig lidt. Tryk armeringen ned i midten af betonlaget.

6

Glat overfladen med et glittebræt som her eller med din murske. Og husk at fjerne overskydende beton i hjørnerne og langs kanterne.

7

Slib kanterne med slibepapir, når betonen er tør og du har fjernet forkanten. Slut evt. af med give pladen en overflade-behandling som lak eller silikoneolie.

Materialer

• 1 sæk færdigblandet finbeton 25 kg
• 1,5 m kraftig plast
• 1,5 meter bræt, 28 x 70 mm
• 2 armeringsjern a 100 cm
• Evt. farvepigment, lak eller silikoneolie

Specialværktøj

• Murske
• Glittebræt

Tidsforbrug

Et par timer til opbygning og støbning, en uges tid til afhærdning

Pris

75-120 kroner for den viste vindueskarm

Sværhedsgrad

Det vigtigste er at sørge for god afdækning i bunden, resten går som en leg.

Video

TIPS: Beton uden lufthuller

TIPS: Lap huller i beton

Tips & Tricks

Beskyt overfladen

Pletter kan ikke fjernes fra en rå betonplade, så giv den en overf adebehandling.
Har nogen lagt et æbleskrog eller en sandwich på en betonplade, vil du kunne se det altid. Medmindre du imprægnerer overfladen. Du kan bruge en spritbaseret gulvlak og rulle pladen over et par gange, eller du kan tage en klud og gnide silikoneolie ind i pladen. Der går en del til, da betonen suger kraftigt. Begge dele vil gøre overfladen en smule mørkere (som på farvestriben øverst på siden), til gengæld får den aldrig pletter, som du ikke kan vaske af.

Lak rulles på.

Olie påføres med klud.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Beton