Sådan bruger du porebeton

Multiplade, letbeton, gasbeton og porebeton. Det naturlige byggemateriale porebeton går under mange forskellige navne. Porebeton, der er lavet af vand, sand og kalk, er let at skære, fræse og lime sammen. Læs mere om det geniale byggemateriale her.

Porebeton er formstabil og nem at skære til og derfor oplagt til en lang række gør det selv-opgaver.

NEMT: Porebeton er formstabil og nem at skære til og derfor oplagt til en lang række gør det selv-opgaver.

HVAD BRUGES POREBETON TIL?

VÆGGE
Det er hurtigt at bygge en væg af porebeton. Pladerne stables ganske enkelt oven på hinanden og klæbes sammen med lim.

MØBLER
Plader af porebeton er stærke og alligevel lette at skære til. Og så kan de tåle både varme og vand og kan derfor bruges i badeværelset eller fx direkte op ad en ovn.

EFTERISOLERING
Til efterisolering af ydervægge i ældre byggeri giver porebeton flere gevinster: varme og styrke til den gamle væg og en nem væg at arbejde videre på indendørs.

HVORDAN ARBEJDER MAN MED POREBETON?

Porebeton uden armering er nem at skære i form. Du kan nøjes med en fukssvans, men det slider på tænderne, så en grovtandet gasbetonsav er det optimale valg.

Til samling skal du bruge en speciallim. Den blandes godt med et piskeris i boremaskinen og fordeles i et tyndt og jævnt lag med en limske.

Når det gælder overfladebehandling, er der mange muligheder.
Mørtelpuds giver en rustik overflade, der kan males eller filtses. Vil du have en mere glat overflade, kan du spartle og derefter male eller tapetsere. Og endelig kan du vælge fliser.

Uanset valg af overflade er det vigtigt at fugte pladerne af porebeton, så de ikke suger vandet ud af klæber, puds eller spartelmasse.

VARIANTER AF POREBETON

ALMINDELIG BYGGEPLADE AF POREBETON
Porebeton bliver ikke angrebet af svamp og råd, og derfor er den klassiske byggeplade oplagt til møbler, hylder og vægge i badeværelse og bryggers. Men også til fx skillevægge er den velegnet.

OVERLIGGER/BJÆLKER AF POREBETON
Bjælker af porebeton fås i både en bærende og en ikkebærende variant. Den bærende bjælke bruges over dør- og vinduesåbninger i en vægkonstruktion af porebeton.

POREBETONPLADE MED VINKEL
Den klassiske 40 x 60 cm plade fås i en variant, hvor den ene ende er skåret af i en 45 graders vinkel. Den er beregnet til hjørnesamlinger.

POREBETON TIL EFTERISOLERING
Porebeton er diffusionsåben (åndbar) og uorganisk og derfor oplagt til indvendig efterisolering af kolde ydervægge. Vælg fx Comfort-blokken fra H+H eller Multiporpladen fra Ytong.

ISOLERENDE BLOK TIL YDERMURE
Til ydervægge fås en 3 i 1-løsning, der kombinerer porebetonens egenskaber med en kerne af isolering. Det giver en enkel og åndbar konstruktion, hvor der ikke er brug for dampspærre.

BLOK TIL MUR OG BÆRENDE VÆGGE
Den velkendte multiplade fås i en variant, der kan bruges som formur og bagmur i en ydermur i kombination med isolering. Kan også bruges til bærende vægge. Hos H+H hedder løsningen Murblokken.

VÆGELEMENT
Vægelementet er specielt beregnet til skillevægge. De armerede plader med en helt glat overflade fås i tykkelserne 7,5, 10, 12,5 og 15 cm og i længder fra 240 til 350 cm og bredder fra 20 til 60 cm.

Dimensioner på plader og blokke af porebeton

Plader og blokke af porebeton kan købes fra flere forskellige producenter og under forskellige navne. Bortset fra specialprodukter til fx isolering og bærende konstruktioner er der dog ikke de store forskelle, når det gælder tykkelse og dimensioner.

Byggepladerne af porebeton findes i tykkelser fra 5 til 20 cm. Typiske dimensioner er:

  • 20 x 60 cm
  • 40 x 60 cm

Murblokkene er typisk 19 x 59 cm og fås i tykkelser fra 10 til 24 cm.

VIGTIGT OM POREBETON!

Den porøse porebeton er nem at save, bore og skrue i, men den er svær at hænge noget op i. En normal plug har nemlig ikke noget at “bide” fast i, så du skal have fat i specialplugs til porebeton.

Redaktionen anbefaler: Så nemt bygger du en bruseniche

SÆRLIGT VED POREBETON

Porebetonpladernes kanter er skrøbelige og sårbare over for slag og stød. Derfor anbefaler vi, at du sikrer dem med hjørnebeskyttelse. Multiflex-tape eller lidt kraftigere gipshjørnebeskyttere klæbes på hjørnet, inden overfladen spartles, så overgangen bliver usynlig.

LÆS OGSÅ: Effektiv isolering med gasbeton

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Gasbeton