Indvendigt med mineraluld og gips
Man starter med at rejse et skelet af stål eller trælægter nogle cm fra væggen. Da væggen ofte afgiver fugt, skal der være ventilation bag den nye væg.
Når isoleringen er lagt i, skrues et lag gips på. Fug med akrylfuge, og læg derpå dampspærrefolie, der skal tætnes i overlap og trykkes fast i akrylfugen.
REDAKTIONEN ANBEFALER: Dét skal du vide om opsætning af dampspærre
Indvendigt med varmvægsplader
Varmvægsplader er gipsplader med pålimet isolering. De monteres på særlige isoleringslægter. Isoleringen er 50 mm tyk, så der er grænser for effekten.
Når lægterne er skruet fast, monteres isoleringspladerne udenpå. Denne type plader er også velegnede, hvis man blot vil lydisolere.
Udvendigt med mineraluld og træ
Et træskelet af lodrette, trykimprægnerede reglar skrues fast på væggen. Det er en god idé at montere dem efter en snor, da væggene sjældent er lige.
Isoleringsmåtter lægges ind de lodrette reglar, og vindpap udenpå vandret - nedefra og op og overlap. Så kan evt. vand løbe af.
Udvendigt med mineraluld og puds
Hårde batts skal først skrues fast på ydermuren med specialskruer. Skruerne har et stort plastikhoved, så de ikke forsvinder ind i isoleringspladen.
I hjørner og på kanter forstærkes med armeringsnet og hjørnelister, og derefter lægges et 10 mm tykt pudslag, der trækkes på med et stålbræt.
Smart metode til kælderen
Kolde kældervægge kan give en del fugt. Hvis man vil slippe for besværet med dampspærre, er Multipor-plader en genial løsning. De ligner traditionelle plader af letbeton, men kan opsuge og afgive fugt. De limes fast med specialklæber og males med en særlig maling. Begge dele tillader fugtvandring, så der undgås ophobning af vand i væggen, der kan skade hele huset.
LÆS MERE: Sådan isolerer du kælderen