5 metoder til effektiv isolering af kolde vægge

Isolering betaler sig. Men der er flere måder at gribe opgaven an på – afhængigt af dit hus, din økonomi og din tid. Klik og få overblik over dine muligheder.

Der er mange penge at spare, hvis huset er godt isoleret. Og i langt de fleste tilfælde er det enkelt arbejde, så man kan også spare håndværkeren.

Der er mange penge at spare, hvis huset er godt isoleret. Og i langt de fleste tilfælde er det enkelt arbejde, så man kan også spare håndværkeren.

Der er flere måder at gribe opgaven an på – afhængigt af økonomi, tid og håndværksevner.

Her viser vi en række forskellige muligheder:

  • Indvendigt med mineraluld og gips
  • Indvendigt med varmvægsplader
  • Udvendigt med mineraluld og træ
  • Udvendigt med mineraluld og puds
  • Smart metode til kælderen

Indvendigt med mineraluld og gips

1

Man starter med at rejse et skelet af stål­ eller trælægter nogle cm fra væggen. Da væggen ofte afgiver fugt, skal der være ventilation bag den nye væg.

2

Når isoleringen er lagt i, skrues et lag gips på. Fug med akrylfuge, og læg derpå dampspærrefolie, der skal tætnes i overlap og trykkes fast i akrylfugen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Dét skal du vide om opsætning af dampspærre

3

Til sidst monteres endnu et lag gips, men forskudt i forhold til det første. Derved undgås kuldebroer, der vil kunne lave sorte fugtstriber på væggen.

Indvendigt med varmvægsplader

1

Varmvægsplader er gipsplader med pålimet isolering. De monteres på særlige isoleringslægter. Isoleringen er 50 mm tyk, så der er grænser for effekten.

2

Når lægterne er skruet fast, monteres isoleringspladerne udenpå. Denne type plader er også velegnede, hvis man blot vil lydisolere.

LÆS MERE: Sådan efterisolerer du med varmvægsplader

Udvendigt med mineraluld og træ

1

Et træskelet af lodrette, trykimprægnerede reglar skrues fast på væggen. Det er en god idé at montere dem efter en snor, da væggene sjældent er lige.

2

Isoleringsmåtter lægges ind de lodrette reglar, og vindpap udenpå vandret - nedefra og op og overlap. Så kan evt. vand løbe af.

3

Når pappet er på plads, slås lodrette, trykimprægnerede afstandslister udenpå. De sørger for ventilation mellem isolering og træbeklædning.

Udvendigt med mineraluld og puds

1

Hårde batts skal først skrues fast på ydermuren med specialskruer. Skruerne har et stort plastikhoved, så de ikke forsvinder ind i isoleringspladen.

2

I hjørner og på kanter forstærkes med armeringsnet og hjørnelister, og derefter lægges et 10 mm tykt pudslag, der trækkes på med et stålbræt.

3

I det våde pudslag trykkes armeringsnet ind med stålbrættet og glattes fra midten og ud. Når pudsen er tør, efterpudses fladerne med 2 mm slutpuds.

Smart metode til kælderen

Kolde kældervægge kan give en del fugt. Hvis man vil slippe for besværet med dampspærre, er Multipor-plader en genial løsning. De ligner traditionelle plader af letbeton, men kan opsuge og afgive fugt. De limes fast med specialklæber og males med en særlig maling. Begge dele tillader fugtvandring, så der undgås ophobning af vand i væggen, der kan skade hele huset.

LÆS MERE: Sådan isolerer du kælderen

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Isolering