11 tricks med mineraluldsbatts

Mineraluld er et genialt materiale, og det er nemt at arbejde med! Særligt i form af battsplader af mineraluld er isoleringen smart. Mineraluldsbatts kan bruges både ude og inde, som du kan se her.

Mineraluldsbatts

Mineraluldsbatts er utrolig nemme at arbejde med og kan både bruges inde og ude.

Hvad er mineraluld?

Mineraluld er en fællesbetegnelse for isoleringsmateriale af enten stenuld eller glasuld.

Sidstnævnte består af omkring 50 procent genbrugsglas, som er smeltet til tråde ved ekstremt høj varme. Stenuld er fremstillet af en granitart kaldet diabas, som smeltes ved 1.500 grader.

Både stenuld og glasuld klassificeres som ubrandbare, og materialet kan heller ikke suge fugt. Det er derfor, at mineraluld er så oplagt til både udvendig isolering og indvendig isolering.

Redaktionen anbefaler: Isoler dit loft og spar en formue

Her får du 11 smarte isoleringstricks med mineraluld. Du kan fx læse om, hvordan du pudser direkte på mineraluldsbatts, og hvordan du dæmper støj med mineraluld.

1. Brug bløde batts til vægisolering

De bløde batts er nemme at få på plads i skelettet.

Batts fås både som hårde, bastante plader og i en blødere og mere fleksibel variant.

Når du skal isolere indvendige vægge, skal du bruge de bløde og mere medgørlige batts.

Til isolering af ydermur eller krybekælder og ved etablering af støjdæmpende hegn er de hårde og robuste plader det bedste valg.

2. Skær mineraluld til med en isoleringskniv

Når du arbejder med mineraluld i batts, kommer du til at skære en del for at tilpasse mineralulden. Og her skal du altså bruge en rigtig isoleringskniv. En isoleringskniv er længere end en brødkniv og har stærkere tænder. Kniven kan købes fra 100 kr. En gammel fukssvans kan også bruges.

3. Lad ALTID mineralulden overlappe

Det er regel nummer 1, når du arbejder med mineraluldsbatts. Isoleringen skal overlappe, når du lægger flere lag. Det er det, man på fagsprog kalder forbandt. Det skyldes, at der ellers kan opstå kuldebroer i mellemrummene mellem battsene. Kuldebroer er steder, hvor varmen har let ved at slippe ud, og kold luft samtidig kommer ind. Det er jo netop det, du gerne vil undgå, når du isolerer.

LÆS OGSÅ: Forkert isolering kan ødelægge dit hus

4. Skær batts til på stedet

Der skal også batts rundt om eksempelvis gitterspær, og det er et af de svære steder at tilpasse ulden.

Derfor er du nødt til at skære dine batts til på loftet i stedet for at gøre det et andet sted, hvor der er mere lys og bedre plads til at arbejde.

5. Pak dig ind - mineraluld klør!

Batts af mineraluld er ikke giftige, men det klør og irriterer i luftveje og på huden, når trådene fra ulden kommer i kontakt med kroppen.

Derfor skal du bruge en engangsmaske, når du arbejder med isoleringen. Brug også handsker, og sørg for, at mineralulden ikke kommer i kontakt med huden. Hvis der er risiko for, at mineralulden kan drysse ned i øjnene, skal du tage beskyttelsesbriller på.

Tanken om at være så tildækket på et varmt, trangt loft er ikke tillokkende, men kløen fra mineraluld er altså slem nok til, at forholdsreglerne er værd at træffe.

6. Dæmp støjen med mineraluld

Pladerne skæres til, så de kan sidde stramt i spænd i hegnet.

Bor du op ad en trafikeret vej, ved du, hvor meget trafikstøjen kan forstyrre en hyggelig dag i haven.

Problemet kan minimeres ved at bygge et støjhegn.

Det er ikke den smukkeste løsning, men støjen reduceres betragteligt.

Hegnet består af tre lag isoleringsplader, som holdes på plads af tværgående brædder. De tre lag isolering i støjhegnet skal overlappe, så støjen slet ikke kan slippe igennem, på samme måde som varmen ikke må slippe igennem isoleringen på loftet. Pladerne absorberer simpelthen støjen fra bilerne, så den ikke når ind i haven.

7. Søm isoleringen fast

Når du isolerer huset med batts, som dækkes med puds, skal pladerne fastgøres til muren.

Det gøres med smarte sømdyvler.

Bor huller gennem pladen og ind i muren. Derefter sættes sømkraven i pladen, og sømmet bankes til sidst i.

Brug rigeligt med sømdyvler, men overgør det ikke. De er nemlig ret dyre.

1

Bor hul igennem battsene og ind i muren. Bor 3-4 huller i hver plade.

2

Sæt først plastikdyvlen med den store plastikkrave i hullet. Derefter bankes sømmet fast i muren.

8. Vask hænder i koldt vand!

Skyl hænderne i koldt vand for at lukke porerne.

Hvis du har fået mineraluld på hænderne, skal du huske at vaske hænder med koldt vand.

Det kolde vand lukker nemlig hudens porer, så det ikke kommer til at klø.

Når du har holdt hænderne lidt under den kolde hane, kan du gå over til varmt vand.

9. Skær batts til på overmål

Som udgangspunkt skal dine batts selvfølgelig skæres, så de passer til målet på det sted, hvor de skal ligge. Men et godt råd lyder alligevel, at du skærer bredden lidt på overmål.

På den måde kan isoleringen nemlig sidde rigtig godt fast, hvilket igen er med til at forhindre de uønskede kuldebroer. Det er vigtigt, at isoleringen ikke bliver klemt, men den må altså meget gerne sidde i spænd.

10. Brug mineraluld ved terræn

Batts i mineraluld suger ikke fugt, og derfor er det heller ikke noget problem at bruge isoleringen udenfor, heller ikke nede mod terræn.

Isoleringen kommer nemlig ikke til at rådne.

LÆS OGSÅ: Hvilke isoleringsmaterialer skal du vælge?

11. Puds direkte på mineraluldsbatts

Plader af hård mineraluld er perfekt til isolering af ydersiden af huset. Mineralulden er nemlig kapillarbrydende, hvilket betyder, at den ikke suger fugt til sig. Så ved at pakke huset ind i et lag mineraluld på mellem 80 og 200 millimeter og bagefter pudse over det kan du på en hurtig og effektiv måde isolere huset. Når du armerer pudslaget på mineralulden med net, får du en stærk og holdbar overflade på en nem og hurtig måde.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Isoleringsmateriale