Hvad bruges mineraluld til?
VÆGGE OG LOFTER
Mineraluldsisolering i den bløde battsudgave er det oplagte valg til indvendig efterisolering af vægge og skråvægge. På loftet kan både batts og rulle bruges.
UDVENDIG EFTERISOLERING M.M.
Til udvendige opgaver, fx efterisolering af mur, støjhegn og isolering af krybekælder, findes effektive mineraluldsløsninger i form af hårde og robuste plader.
Hvordan bruges mineraluld?
Mineraluld skæres til med en lang kniv. Der findes specielle knive med bølgeskær, der skærer nemt og rent. Mindre opgaver kan dog klares med en brødkniv – og i de faste plader med en gammel fukssvans. Arbejdet slider på kniv/sav, så den er ikke meget værd bagefter.
For at sikre at effekten af isoleringen bliver bedst mulig, er det vigtigt, at materialet slutter tæt til alle sider og ved alle forhindringer.
Varianter af isolering
BLØD BATT
Kan bruges næsten overalt i huset, hvor isoleringen ikke udsættes for tryk eller stød, eller hvor den kan beskyttes af plader eller beklædning. Fås både som stenuld og som glasuld.
HÅRD PLADE
Langt mere fast og robust end de bløde batts. Bruges især som isolering mod jord (terrænbatts), men fås også til gangbro på loftet, til eftersolering af facaden, til isolering af krybekælder m.m.
RULLE
Blød mineraluld i ruller giver færre samlinger og dermed mindre risiko for kuldebroer. Til gengæld kan de være svære at håndtere – især på trange områder, og hvis du arbejder alene.
GRANULAT
Mineraluld i kugler eller totter er perfekt til vanskeligt tilgængelige steder, fx hulmure eller loft med mange spær og installationer. Kræver specialudstyr og kan være svær at få fat i for private.
STRIMMEL
Mineraluld fås også på smalle ruller, der er beregnet til stopning af fugesprækker ved døre og vinduer og andre steder, hvor træ og murværk mødes.
RØRSKÅL
Rørskåle med mineraluldsisolering følger rørenes bøjninger og kører desuden hen over fittings – uden at det er nødvendigt at skære til. Er selvklæbende med bagsidepapir, der fjernes inden klæbning.